Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea credinței de la Cacica

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a prilejuit prezența a mii de pelerini din țară și din străinătate la sanctuarul de la Cacica, în zilele de 14 și 15 august 2019. Aceștia au răspuns îndemnului adresat de PS Iosif Păuleț: "Rugați-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugați-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iași ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea noastră a tuturor". Noul episcop al Diecezei de Iași a participat pentru prima dată în calitate de păstor al comunității catolice din Moldova, împreună cu ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, și PS János Székely, episcop de Szobathelyi (Ungaria). Predicile din cadrul celebrărilor au fost ținute de pr. Virgil Blaj, OFMConv., profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Cântările au fost intonate de corurile reunite din Bucovina, sub îndrumarea prof. Neli Tîrnovan și însoțite la orgă de Anton Babiaș.

Programul a fost deschis miercuri, 14 august, de celebrarea penitențială, care a avut menirea de a-i ajuta pe pelerini să redescopere milostivirea lui Dumnezeu și să trăiască pelerinajul cu inima împăcată.

Un moment deosebit a fost sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, de la ora 12.00, deoarece a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, pentru prima dată ca episcop de Iași, care i-a îndemnat călduros pe pelerini s-o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria și să implore mijlocirea ei puternică.

În jurul orei 12.30, mai mulți tineri și persoane consacrate au pornit spre sanctuarul Maicii Domnului în tradiționalul Pelerinaj al Tinerilor la Cacica. Au parcurs distanța de aproximativ 5 km, recitând rugăciunea Rozariului și înălțând cântări de preamărire, fiind animați de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, precum și de alți preoți. Ajunși la sanctuar, au fost întâmpinați de PS Iosif și părintele Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului din Cacica. Episcopul i-a felicitat pe tineri pentru curajul de a fi înfruntat soarele dogoritor pentru a oferi o mărturie de credință și le-a oferit binecuvântarea.

După-amiază, pelerinii au avut ocazia să mediteze pătimirea lui Isus Cristos prin meditarea Căii Sfintei Cruci, conduse de părintele Cristian Blăjuț, OFMConv. Tineri voluntari și persoane consacrate au purtat crucea în jurul bisericii, însoțiți fiind de sute de pelerini care au dorit să parcurgă același drum în semn de penitență.

A urmat apoi adorația euharistică, condusă de părintele Anton Damian, care i-a ajutat pe pelerini să se interiorizeze și să îl preamărească pe Cristos din preasfântul sacrament.

La ora 18.00, a fost celebrată sfânta Liturghie animată de tineri, seminariști și persoane consacrate. Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, împreună cu PS Iosif Păuleț și zeci de preoți pelerini prezenți la Cacica. La predică, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía și-a exprimat bucuria de a celebra sfânta Euharistie alături de toți cei prezenți, purtând salutul papei. Îndemnul său a fost puternic: "Amintiți-vă că purtați în inimile voastre legea lui Dumnezeu. Amintiți-vă că Maria ne încurajează întotdeauna să ne întoarcem la legământul cu Domnul, încălcat de infidelitate sau păcat. Este ușor pentru noi să ajungem la Dumnezeu prin Maria".

În ciuda vântului destul de puternic, privegherea mariană de la ora 22.00 a ținut aprinsă în inimile pelerinilor dorința de rugăciune. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, însoțit de ÎPS Miguel Maury Buendía, PS Aurel Percă și PS Petru Gherghel. Lumânările aprinse, cântările în cinstea Sfintei Fecioare Maria, recitarea Rozariului și procesiunea au învăluit sanctuarul de strălucire.

Ziua de 15 august a fost deschisă de sfânta Liturghie de la ora 6.00. Ploaia măruntă și ora matinală nu i-au împiedicat pe credincioși să-i aducă cinstire Sfintei Fecioare Maria. Credincioșii greco-catolici au avut ocazia de a participa la sfânta Liturghie în ritul bizantin, iar pelerinii de limbă maghiară, polonă și germană au participat la celebrările euharistice în limba proprie.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, cu participarea celorlalți episcopi, a zecilor de preoți și miilor de credincioși sosiți în pelerinaj la Cacica. Părintele predicator i-a ajutat pe pelerini să înțeleagă semnificația sărbătorii și să imite modelul Sfintei Fecioare Maria. Spre finalul celebrării, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost purtată în procesiune în jurul sanctuarului, ocazie cu care au fost binecuvântate obiectele religioase și florile purtate de pelerini. Părintele Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului, a mulțumit tuturor persoanelor care s-au implicat în buna reușită a sărbătorii și a făcut un apel adresat mai ales autorităților civile de a sprijini refacerea turnului bisericii.

Întreaga organizare a pelerinajului a fost susținută de efortul a o sută de voluntari din întreaga dieceză, coordonați de Oficiul pentru Pastorația Tineretului, care i-au slujit pe pelerini cu entuziasm și devotament.

Toți cei prezenți la această sărbătoare deosebită au avut ocazia de a crește în credință și de a învăța încă o dată de la Sfânta Fecioară Maria să-i spună Da lui Dumnezeu în orice situație din viața lor.

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 14-15 august: Sărbătoarea credinței de la Cacica. Foto: Adrian Cuba

- 14-15 august: Sărbătoarea credinței de la Cacica. Foto: Paul Dumea

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei pontificale a hramului sanctuarului:

* * *

Foto: Adrian Cuba

Foto: Paul Dumea

* * *

Foto: Uniunea Polonezilor din România:


 

lecturi: 1935.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat