Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irak, viața în Câmpia Ninive și așteptarea papei

De Cristina Uguccioni

"Când în Câmpia Ninive s-a răspândit vestea că anul viitor papa Francisc probabil va putea să vină în Irak a explodat o bucurie de nestăvilit. M-a emoționat mult dorința Sfântului Părinte de a veni în mijlocul nostru pentru a ne manifesta afectul său și apropierea sa: chiar avem nevoie de asta. Războiul, în acest ținut, s-a terminat, dar persoanele cu greu găsesc pacea". Sunt cuvintele sorei Silvia Batras: 38 de ani, dominicană irakiană, este originară din Alqosh. În urmă cu cinci ani, la 1 august 2014, cu înaintarea milițiilor din ISIS, împreună cu surorile a părăsit conventul din Tilkef pentru a se refugia la Alqosh într-o altă comunitate a Congregației. În ziua de 6 august a început să circule vestea că ISIS venea: noaptea a fugit împreună cu toată populația. Dimineața următoare, după un drum lung, era în Kurdistan. Din acea zi a trăit la Erbil unde a condus comunitatea dominicană locală, a fost profesoară de catehism și vice-director al școlii construite pentru evacuații creștini. În iulie anul trecut s-a întors în Câmpia Ninive stabilindu-se la Qaraqosh unde câteva surori deja se întorseseră. În această conversație cu Vatican Insider relatează viața creștinilor în acest timp de reconstrucție.

Cum se prezenta Qaraqosh când surorile, după eliberare, s-au întors pentru prima dată în oraș?

Era moloz peste tot. Foarte multe case au fost prăduite sau arse sau stricate de bombe, bisericile au fost distruse, conventurile au fost incendiate. Surorile au găsit conventul nostru și școala stricate: milițienii din ISIS au furat sau au incendiat toate, chiar și cărțile din bibliotecă. Atunci când, după o săptămână, surorile s-au întors pentru a doua oară la Qaraqosh, au văzut conventul și mai grav avariat: cineva, cu câteva zile înainte, a adus acolo o mașină plină cu explozibil și a aruncat-o în aer. În decursul timpului, nu fără multe trude, conventul și școala au fost reconstruite. Am reușit să deschidem grădinița, școala elementară și cea secundară unde am devenit vice-director. Doresc să exprim recunoștința mea profundă Bisericii italiene și Fundației Pontificale "Kirche in Not" care au susținut opera de reconstrucție în Câmpia Ninive.

Cum ați descrie viața la Qaraqosh astăzi?

Familiile întoarse au reușit să reconstruiască sau să repare casele stricate. În bisericile din oraș, făcute folosibile, se celebrează în fiecare zi Sfintele Liturghii. Viața, lent și cu trudă, a reînceput. Nu ne mai simțim în pericol așa cum se întâmpla odinioară: anul trecut, când am venit, situația nu era stabilă și încă erau cadavre sub dărâmături. Totuși, în pofida îmbunătățirilor, dificultățile pe care trebuie să le înfruntăm sunt impunătoare: de exemplu, energia electrică și apa sunt date timp de câteva ore și nu în fiecare zi. Mai ales, lipsește locul de muncă. Și este sărăcie.

Ce semne au lăsat în populație cruzimile făcute de ISIS, fuga rapidă din Câmpia Ninive, trudele și dificultățile întoarcerii?

Toți s-au schimbat. Sunt unii care au fost întăriți de experiențele trăite și au decis să reziste, să continue cu încăpățânare să hrănească speranță în viitor. Totuși, evenimentele dramatice din acești ani au semănat din păcate și otravă și descurajare. Mulți adulți, exasperați de dificultățile zilnice și de lipsa locului de muncă, ar vrea să emigreze. Există tineri care renunță să se înscrie la școală deoarece ei cred că această țară nu le poate asigura un viitor. Cel care au absolvit adesea se descurajează pentru că nu găsesc loc de muncă pentru care au studiat cu trudă. Există ingineri, avocați, profesori care supraviețuiesc fiind muncitori și trebuie să se considere norocoși că au găsit un loc de muncă. În comunitatea creștină, odinioară trainică, unită și solidară, se strecoară neîncrederi, neînțelegeri și supărări: sărăcia și multele privațiuni generează și aceste consecințe. Nu puțini credincioși se simt abandonați de Domnul, se întreabă de ce permite El ca locuitorii din acest oraș să trăiască în condiții atât de dificile. Împreună cu surorile, cu alte călugărițe din alte congregații și cu cei 25 de preoți prezenți la Qaraqosh muncim pentru a aduce ajutor material și sprijin spiritual tuturor, în special celor mai nevoiași și celor care au pierdut speranța și încrederea în Dumnezeu.

În acești ani grei ce ați înțeles și ați experimentat despre Dumnezeu?

Îmi amintesc că în timpul nopții când am fugit, la 6 august 2014, eram nu numai foarte înfricoșată, ci și supărată pe Domnul: nu înțelegeam ce se întâmpla, mi se părea că am ajuns în mijlocul mării într-o barcă lovită de furtună. Apoi, la Erbil, rugându-mă și acordând ajutor evacuaților, am înțeles că Isus - în noaptea aceea - a fost în barca noastră, exact cum era în barca discipolilor săi când s-a dezlănțuit furtuna. Și continuă să fie. Am experimentat că Domnul nu abandonează pe nimeni. Mâna sa ne-a însoțit în fiecare moment: ne scos din Câmpia Ninive, ne-a condus în Kurdistan, ne-a susținut mulți ani în viața noastră de evacuați, a făcut să ne întoarcem acasă și astăzi, în timpul reconstrucției, este alături de noi pentru a ne da forță și speranță. Asta e ceea ce le repet credincioșilor noștri rătăciți: Dumnezeu nu ne-a abandonat. Trebuie să avem încredere în El. Însă nu este suficient a spune "eu am credință": această credință trebuie să aibă mâini, inimă, creier pentru a munci: Domnul ne-a dat mâini, inimă, creier pentru a construi, împreună cu El, o lume mai bună.

(După Vatican Insider, 7 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 574.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat