Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cuvântul ep. Iosif Păuleț la finalul Liturghiei de consacrare episcopală

Excelențele Voastre, dragi frați și surori, toată lumea e curioasă acum să audă ce va spune noul episcop de Iași la începutul mandatului său. Voi sintetiza totul în două cuvinte pe care le explic: "mulțumire" și "slujire".

MULȚUMIRE: Mulțumesc întâi de toate bunului Dumnezeu care, fără vrednicia mea și în mod surprinzător, m-a ales, prin slujitorul său, papa Francisc, să fiu episcop de Iași. Îi mulțumesc pentru darul plinătății Preoției pe care mi l-a făcut astăzi și îl rog să mă copleșească cu lumina și darurile Duhului Sfânt ca să pot îndeplini cu râvnă slujirea încredințată.

Mulțumesc Sfântului Părinte papa Francisc. A fost o mare surpriză atât pentru mine, cât și pentru mulți alții, numirea mea ca episcop de Iași. Cineva mi-a zis: "Papa te-a ales pentru că l-ai lăudat atunci când a venit la Iași". Da, l-am lăudat pe bună dreptate, dar n-am făcut-o ca să mă aleagă episcop, ci pur și simplu așa mi-a dictat inima, iar papa nu m-a văzut și nici nu m-a auzit atunci, pentru că era chiar aici, în catedrală, cu bolnavii, iar eu eram pe scena din fața Palatului Culturii, unde răspundeam, în numele preoților (pentru că nu s-a prins altcineva), la o întrebare pusă de organizatori: "Ce au de învățat preoții de la papa Francisc?" Spuneam așa: Nu numai preoții, ci și toți ceilalți, mai ales cei care au funcții înalte în Biserică și în societatea civilă, avem de învățat de la papa Francisc: simplitate, modestie, umilință, inimă larg deschisă pentru toți, mai ales pentru cei de la periferia societății: săraci, bolnavi, abandonați etc., care sunt, de fapt, privilegiații lui Dumnezeu. Nu am râvnit și nici nu am cerut această grea slujire. Este lucrarea lui Dumnezeu, lucrarea Duhului Sfânt, iar eu am spus DA chemării sale, cu convingerea că mă va ajuta s-o îndeplinesc cât mai bine, spre slava sa, pentru binele și înflorirea Bisericii și pentru mântuirea veșnică a celor încredințați și a mea împreună cu ei. Și încă ceva foarte important: întotdeauna îmi voi îndeplini misiunea încredințată, în unire cu papa de la Roma, în unire cu Biserica Universală.

Mulțumesc nunțiului apostolic de la București (ambasadorul Vaticanului în România), ES Mons. Miguel Maury Buendía. Excelența Sa a citit decretul de numire venit de la Sfântul Părinte.

Mulțumesc celor trei episcopi consacratori: episcopului Petru Gherghel, principal, apoi arhiepiscopului și mitropolitului de București, dr. Ioan Robu, și colegului meu, episcopul auxiliar Aurel Percă. Un gând aparte de mulțumire și de prețuire Preasfințitului Petru Gherghel, care a slujit cu râvnă și cu rezultate excelente dieceza noastră timp de 41 de ani, cât a fost la cârma ei, ajutat fiind de PS Aurel și de ceilalți colaboratori. Vă rog acum să-l preamăriți pe Dumnezeu împreună cu mine, aplaudându-i cu bucurie.

Mulțumesc tuturor episcopilor de la altar, din România și din străinătate, precum și celor care, neputând fi prezenți, au trimis reprezentanți la acest măreț eveniment. Dumnezeu să le facă rodnică munca în folosul poporului încredințat slujirii lor!

Mulțumesc reprezentantului Bisericii surori Ortodoxe, pr. prof. dr. Gheorghe Popa. Îl rog să transmită ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dorința vie, a mea și a catolicilor, de a trăi ca frații, mărind eforturile noastre comune, ca Duhul Sfânt să grăbească timpul unității în Biserica lui Cristos: "Ca toți să fie una".

Vă mulțumesc acum vouă, dragi și scumpi confrați preoți. Vă îmbrățișez cu tot dragul și-mi pun mari speranțe în voi, că-mi veți fi mereu alături în munca de slujire, pentru slava lui Dumnezeu, pentru cinstea și înflorirea Bisericii și pentru mântuirea veșnică a celor încredințați și a noastră. Trebuie să avem mare grijă ca, în timp ce-i conducem pe alții la mântuire, să ne mântuim și pe noi împreună cu ei. Pentru voi, în mod special, ușa mea va fi deschisă totdeauna, și telefonul, la fel. Toată slujirea noastră să urmărească următoarele trei țeluri: 1. slava lui Dumnezeu, 2. cinstea și înflorirea Bisericii, și 3. mântuirea veșnică (a oamenilor și a noastră). Aceasta este esența programului meu pastoral.

Mulțumesc seminariștilor și persoanelor consacrate. Nu uitați că aveți o chemare nobilă și sfântă! Urmați-o și trăiți-o cu râvnă și devotament! Poporul așteaptă mult de la voi. Nu dezamăgiți!

Mulțumesc autorităților civile. Îmi exprim dorința vie de a păstra și dezvolta o colaborare fructuoasă între autoritatea bisericească și autoritatea civilă, fără să uităm nicio secundă, nici unii și nici alții, că misiunea noastră comună este aceea de a sluji, nu de a domina. Dumnezeu să ne ajute!

Mulțumesc corului reunit: Iași, seminariști, Tămășeni, Onești și Suceava, cor pregătit și condus cu devotament de pr. Ciprian Antălucă și susținut la orgă de Octavian Bișoc.

Mulțumesc credincioșilor - popor iubit al lui Dumnezeu - din Iași și din parohiile în care am activat ca vicar și paroh în cei 40 de ani de preoție: Oțeleni, Pildești, Roman, Schineni, Cireșoaia, Onești și Suceava, cu filialele lor, tuturor credincioșilor diecezei noastre și tuturor celor prezenți fizic la această sfântă celebrare, ca și celor care ne-au urmărit în transmisie direct la TVR, radio și internet; mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în rugăciune și o vor face și mai departe. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Mulțumesc celor care au pregătit așa de frumos această sfântă sărbătoare.

Mulțumesc, nu în ultimul rând, rudelor mele, fratelui meu preot, Petru, paroh în Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, la Câmpulung Argeș, de mai bine de 30 de ani, implicat exemplar în munca pastorală, dar și în opere sociale și, de câtva timp, numit econom al arhidiecezei. A fost mereu alături de mine. Spuneam aseară la cină că aș fi dorit să stea aici sus în altar, dar mă gândeam - semănând așa de mult - să nu-l confunde PS Petru cu mine și, în loc să mă consacre pe mine, să-l consacre pe el... Mulțumesc și celorlalți doi frați ai mei căsătoriți, Mihai și Anton, cu familiile lor; mulțumesc tuturor rudelor și scumpilor mei consăteni din Tămășeni. Îmi exprim dorința de a fi mereu uniți în rugăciune. Un gând de pioasă amintire și recunoștință scumpilor mei părinți care sunt trecuți de mult la cele veșnice. Îmi amintesc acum de Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea, care, la câtva timp după ce a fost sfințit episcop, s-a dus să-i viziteze pe părinți la țară. La un moment dat fiul îi arată mamei inelul său de episcop, nou și strălucitor. Atunci mama îi arată inelul ei de mireasă, tocit de timp, și-i spune: "Ioane, nu l-ai fi avut tu pe acela, dacă nu l-aș fi avut eu pe acesta". Două vocații sublime! Vocațiile se nasc în familie, de cele mai multe ori. Mulțumesc, mamă; mulțumesc, tată. Doamne, dacă nu sunt încă în cer, te rog să-i primești astăzi acolo, să se bucure veșnic și, de acolo, să se roage pentru mine ca să fiu un episcop bun.

Mulțumesc și celor care au asigurat transmisia acestei sărbători în direct: TVR 2, TVR HD, TVR Internațional, portalului TVR+, Radio Iași și Radio Maria, ca și celor care au asigurat transmisia pe internet. Dumnezeu să vă răsplătească această nobilă activitate spre edificarea celor care vă urmăresc cu viu interes!

SLUJIRE: Cred că ați remarcat: în mulțumirile mele am repetat, chiar cu insistență, cuvântul "slujire". Vreau ca slujirea să fie esențialul misiunii mele! Săptămâna trecută am făcut exerciții spirituala la mănăstirea carmelită din Luncani, județul Bacău - un loc excelent și propice pentru meditație și rugăciune. Într-una din meditațiile ținute de pr. Viorel Ababei, confesorul catedralei noastre, vorbindu-mi despre slujire, spunea: "Dacă Dumnezeu încredințează unui om o misiune, și mai ales dacă acea misiune este specială, înseamnă că îl face mare. Și dacă îl face mare, imediat intră în joc logica lui Dumnezeu: "Cel mare trebuie să slujească pe cel mic" - este diametral opusă logicii noastre umane, potrivit căreia "cel mic trebuie să slujească pe cel mare". Iată că la Dumnezeu e contrarul: cel mare trebuie să slujească pe cel mic. Dumnezeu mi-a încredințat astăzi, în mod oficial, conducerea Diecezei de Iași. O misiune cu totul specială. Deci m-a făcut mare. Automat, începând de astăzi, intră în joc logica sa: "Cel mare trebuie să slujească pe cel mic". M-a pus în fruntea diecezei să slujesc, nu să fiu slujit! Ceea ce este impresionant, el însuși mare fiind (Dumnezeu), s-a făcut mic (om) și a spus: "N-am venit (la voi și între voi) ca să fiu slujit, ci ca să slujesc și să-mi dau viața pentru cei mulți".

Papa Francisc - papa surprizelor - impresionează lumea întreagă prin modul său de a-l copia pe Cristos: slujind, fiind modest, umilit, cu inima mare și larg deschisă pentru toți, mai ales pentru privilegiații lui Dumnezeu (săracii, bolnavii, abandonații...). În cuvântul pe care l-am luat pe scena din fața Palatului Culturii, la vizita sa istorică în Iași din 1 iunie curent, încheiam mica mea intervenție spunând: "Cu cât ești mai mare în ierarhie - fie în Biserică, fie în societatea civilă - cu atât să te faci mai mic, să te umilești mai mult, să slujești mai mult!" Nici lui Dumnezeu și nici nouă, oamenilor, nu ne plac oamenii aroganți... Cu cât ești mai mare, cu atât să te umilești mai mult. A practica umilința, nu înseamnă să stai cu capul strâmb, cu fruntea în pământ, să te lași călcat în picioare de toți, nu! Umilința este o chestiune de adevăr: să recunoști cu toată sinceritatea cine ești tu și cine este El (EL cu majusculă, adică Dumnezeu). "Orice autoritate este de la Dumnezeu" spune Scriptura. El singur este mare. A recunoaște supremația lui Dumnezeu și a te comporta în consecință, imitându-l pe El, asemenea Sfântului Părinte Francisc, iată care este adevărata menire a "șefului" (a bossului, a celui mare). Iată și motivul pentru care am ales ca moto pe stema mea episcopală cuvintele din imnul "Gloria" de la sfânta Liturghie: "TU SOLUS DOMINUS!" (Tu singur Domn).

Contextul este extraordinar de frumos (l-am auzit și la sfânta Liturghie de astăzi). Eu l-am îndrăgit întotdeauna și l-am recitat cu toată convingerea: "Quoniam tu solus sanctus, tu solus Dominus, tu solus altissimus, Iesu Christe, cum Sancto Spiritu, in gloria Dei Patris". Ce doxologie minunată! Eu sunt convins că, dacă toți cei care deținem putere, în Biserică sau în societatea civilă, am sluji cu adevărat, Biserica și statul ar cunoaște o înflorire uimitoare, poporul s-ar bucura nespus și am trăi cu toții fericiți; altfel, decadența va fi evidentă. Istoria o dovedește din plin.

Sunt sigur că mulți dintre dvs. așteptați ca Dumnezeu să fi ales, prin superiorii bisericești, în fruntea Diecezei de Iași, în locul meu, pe un altul mai chipeș, mai voinic, mai..., mai..., mai.... Dumnezeu a pus, însă, ochii pe mine. De ce? Nu știu. Întrebați-l! Eu i-am răspuns DA și sunt gata să pornesc astăzi la drum. Sfântul Ambrozie, în tratatul său "Despre sacramente", spunea așa: " ...L-ai văzut pe diacon, l-ai văzut pe preot, l-ai văzut pe marele preot (episcop). Nu te uita la aspectul lor fizic, ci la harul ministerului lor". La asta vă rog și pe dvs., să vă uitați ori de câte ori veți avea în față un diacon, un preot sau un mare preot (episcop): frumos sau urât, gras sau slab, dobă de carte sau modest... Măreția lor stă în harul pe care l-au primit.

Închei, spunând:

- Vreau să fiu episcop al Bisericii slujind!

- Vreau să fiu un păstor bun al Diecezei de Iași!

Îl rog pe Dumnezeu (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) să mă ajute. Vă rog și pe dumneavoastră să mă ajutați, mai ales prin rugăciune.

Încep în mod oficial ministerul meu de slujire astăzi: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Catedrala din Iași, 6 august 2019

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

A fost consacrat noul episcop de Iași, PS Iosif Păuleț (6 august)

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de consacrare episcopală a Mons. Iosif Păuleț (6 august)

Credincioșii alături de noul episcop de Iași


 

lecturi: 4253.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat