Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de consacrare episcopală a Mons. Iosif Păuleț

Bucură-te, frate Iosif, și tu ești fiul său iubit! Să ne bucurăm cu toții că și noi suntem fiii săi preaiubiți!

Schimbarea la Față a lui Isus are un bogat conținut spiritual prin care Tatăl ceresc confirmă, încă odată într-un cadru solemn (după Botezul din Iordan), că Isus este Fiul său ales în care își găsește toată plăcerea. În virtutea acestei identități divine unice, Isus este iubit de Tatăl și trebuie să se bucure de ascultarea tuturor, de ascultarea noastră, urmându-l și ascultându-l așa cum el a ascultat și nu încetează să asculte de Tatăl.

Alegerea și ascultarea sunt două cuvinte care caracterizează bine condiția fiecărui slujitor, a fiecărui preot, dar mai ales a fiecărui episcop ce are misiunea de a-l reprezenta pe Cel pe care Tatăl l-a iubit, l-a ales și l-a trimis în lume pentru a-i răscumpăra pe oameni și pentru a-i conduce la pășunea cea verde și la apele mântuirii. Aici, în acest mister, trebuie să-l vedem pe preotul Iosif care a fost și este strigat pe nume ca să primească consacrarea episcopală în lumina misterului Schimbării la Față, mister revelat în evanghelia care a fost proclamată. Slujirea episcopală este o alegere sacră pe care o face Dumnezeu prin intermediul Bisericii.

Nimeni, de la apostoli încoace, nu se alege pe sine pentru această slujire înaltă și exigentă, ci este chemat și ales de Dumnezeu după marea sa milostivire și după planul său veșnic.

O asemenea alegere, la slujire episcopală în fruntea unei dieceze, se bazează pe alegerea divină și se desăvârșește prin ascultarea față de această sfântă alegere a Preotului veșnic Cristos în virtutea căreia cel ales o împlinește în rândul celorlalți preoți și înaintea tuturor credincioșilor, mai întâi față de Dumnezeu apoi față de Biserica lui Cristos. Numai ascultând de Dumnezeu și de Biserică poate un episcop să se bucure și să beneficieze de ascultare din partea celor încredințați spre păstorire.

Ascultând de Dumnezeu în interiorul Bisericii, episcopul se face, la rândul lui, vrednic de a fi ascultat de oameni!

Astăzi, când celebrăm Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos pe muntele Tabor, am auzit vocea Tatălui ceresc care răsună misterios din norul ce a coborât peste el, confirmându-l în mod solemn ca Fiul său preaiubit și cerându-le celor trei, și prin ei tuturor celorlalți, o ascultare binefăcătoare: Pe el să-l ascultați. O confirmare solemnă și plină de mister și o datorie sfântă a tuturor de a-l asculta și urma fără încetare, până pe Calvar, până la moarte.

Putem să facem astăzi un paralelism, afirmând că Tatăl ceresc, cu o mare încredere și cu o reînnoită iubire față de toți fiii săi, privește și astăzi din cer spre familia Bisericii sale și într-un chip special spre un alt fiu. Și ne cheamă și pe noi la ascultare de cel pe care el l-a ales pentru dieceza noastră, de episcopul Iosif, prin cuvintele ce răsună de două mii de ani: de el să ascultați!

Ascultând de Dumnezeu, episcopul se face ascultat de oameni! Pe stema episcopală aleasă de noul episcop se citesc cuvintele "Tu solus Dominus" (Tu singur Domn), cuvinte ce exprimă supremația pe care trebuie să i-o oferim lui Dumnezeu înaintea oricărui lucru, înaintea oricărui om. Aceste cuvinte, deși puține, relevă un program pastoral în cadrul căruia lui Dumnezeu îi revine, fără echivoc, primul loc.

Fraților preaiubiți, în Ritualul roman al Hirotonirii solemne la care participăm astăzi, Biserica ne îndeamnă să luăm aminte la ce mare demnitate va fi promovat și înălțat fratele nostru. Mă bucur să preiau și să vă redau câteva cuvinte și îndemnuri pline de har și de mister din acest rit sacru:

"Domnul nostru Isus Cristos, trimis de Tatăl ca să răscumpere neamul omenesc, a ales și a trimis doisprezece apostoli care, plini de puterea Duhului Sfânt, au predicat Evanghelia și, unind toate popoarele într-o singură turmă a înveșnicit-o de darul sfințeniei și a condus-o la adevărata pășune. Ca să împlinească acest mandat până la sfârșitul veacurilor, apostolii și-au ales ajutoare, care primind de la Cristos darul Duhului Sfânt prin impunerea mâinilor au fost înzestrați cu plenitudinea sacramentului Ordinului. Astfel, oferirea darului sfânt, prin succesiunea apostolilor, s-a transmis fără încetare din generație în generație și astfel lucrarea Mântuitorului rămâne vie până astăzi și creste fără încetare.

În episcop, înconjurat de preoții săi, rămâne în mijlocul nostru însuși Domnul nostru Isus Cristos, preotul cel veșnic. El însuși, prin ministerul episcopului, predică Evanghelia și nu încetează să ofere credincioșilor misterele credinței. Prin lucrarea părintească a episcopului adaugă noi membri trupului său care este Biserica. El însuși prin înțelepciunea și prudența episcopului ne conduce, în peregrinarea pe acest pământ, spre fericirea cea veșnică.

Primiți-l, așadar, cu sufletul fericit pe fratele nostru, pe care noi, episcopii, prin impunerea mâinilor, îl primim și îl cooptăm în colegiul nostru. Cinstiți-l și onorați-l ca pe ministrul lui Cristos și împărțitorul misterelor lui Dumnezeu, căruia îi este încredințată mărturia adevărului Evangheliei și slujirea dragostei și a dreptății!

Aduceți-vă aminte de cuvintele lui Cristos adresate Apostolilor: «Cine vă ascultă pe voi, pe mine mă ascultă și cine mă disprețuiește pe mine, îl disprețuiește pe acela care m-a trimis»!

Tu însă, frate preaiubit, ales de Dumnezeu la această slujire sfântă, gândește-te că ai fost luat dintre oameni și pus pentru oameni în cele ce sunt ale lui Dumnezeu!

Episcopatul înseamnă slujire, căci, după porunca Mântuitorului, cine este mai mare să fie cel mai mic și cine este stăpân să fie slujitor.

În virtutea acestei slujiri, dragă frate, să nu uiți să predici la timp potrivit și la timp nepotrivit, să mustri cu toată răbdarea și învățătura! În rugăciunile și jertfele pe care le vei face pentru poporul încredințat spre păstorire, străduiește-te să implori noi haruri bogate de la Domnul nostru Isus Cristos!

Să-i chemi pe toți credincioșii să colaboreze cu tine în munca apostolică, iar atunci când ei te caută, să-i primești cu bucurie și plăcere! Pe cei care nu fac parte din turma lui Cristos să-i ai mereu în suflet și să-i tratezi cu frățească dragoste! În sânul Bisericii Catolice, adunată și unită prin legământul dragostei, să nu uiți că faci parte din Colegiul Episcopilor, astfel încât să demonstrezi o grijă deosebită pentru celelalte Biserici care au nevoie de sprijin și ajutor și să le vii mereu în ajutor cu plăcere și cu adevărată bucurie! Fii, așadar, atent față de întreaga turmă a lui Cristos, în care Duhul Sfânt te-a așezat să conduci Biserica lui Dumnezeu, în numele Tatălui, a cărui imagine o porți în lume, și în numele Fiului său Isus Cristos a cărui misiune de Învățător, Preot și Păstor o îndeplinești, precum și în numele Duhului Sfânt, care face vie Biserica lui Cristos și care întărește slăbiciunea noastră!"

La începutul acestui drum de episcopat, părinte Iosif, privește spre Cel care te-a ales și te cheamă să porți în lume imaginea lui; totodată privește cu inimă deschisă la istoria încercată, dar frumoasă a Bisericii noastre locale, presărată cu clipe de glorie și mărturie de credință și eroism!

Taina transfigurării lui Isus Cristos de pe muntele Tabor să fie cea care să te însoțească tot timpul exercitării Preoției supreme, în calitate de episcop. În razele ei, să găsești puterea spirituală pentru momentele mai grele sau întunecate, pentru clipele de descurajare sau oboseală, ori pentru cele de neputință trupească.

Ce frumos și impresionant program pastoral și evanghelic al unui nou episcop!

Noi îi mulțumim Tatălui, care a vorbit pe muntele Tabor, pentru semnul de iubire și prețuire pe care ni l-a arătat mereu și ni-l arată neîncetat, alegându-l pe Fiul său preaiubit ca Mare Preot, și, de asemenea, că s-a îndreptat spre tine, dragă părinte Iosif, dragă frate, ca spre un alt iubit fiu al său pe care te trimite în lume. Ne rugăm cu toți cei de față și, desigur, cu cei ce vă sunt încredințați spre păstorire, ca aici, în Biserica noastră locală, să se înfăptuiască o unitate de credință, de speranță și de iubire, care merge spre desăvârșirea Trupului mistic al Bisericii în mijlocul poporului nostru credincios, în fruntea căreia ești ales să fii Mare Preot și Păstor fidel în unire sfântă cu Sfântul Părinte papa Francisc, care, venind la noi, ne-a adus bucuria și binecuvântarea. El, ca semn al comuniunii și iubirii în Domnul ne-a adus și ne-a lăsat în dar potirul ce se află pe altar la această sfântă Liturghie din care ne vom împărtăși cu scumpul sângele lui Cristos, Preotul cel mare al credinței noastre, care din iubire ne-a ales să fim frații săi și rămânem mereu fii preaiubiți ai Tatălui ceresc. Să nu uiți, dragă frate Iosif, că și tu ești și trebuie să rămâi mereu fiul său în care vrea să-și găsească toată plăcerea și să-i faci și pe ceilalți frați ai tăi să fie la fel! Amin.

Iași, 6 august 2019

Petru Gherghel, administrator apostolic

* * *

A fost consacrat noul episcop de Iași, PS Iosif Păuleț

Iași: Cuvântul ep. Iosif Păuleț la finalul Liturghiei de consacrare episcopală

Credincioșii alături de noul episcop de Iași


 

lecturi: 930.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat