Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost consacrat noul episcop de Iași, PS Iosif Păuleț

În sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului, marți, 6 august 2019, Mons. Iosif Păuleț a fost consacrat episcop și a luat în posesie canonică Dieceza Romano-Catolică de Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 10.30. ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, a fost co-consacrator, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

La celebrare au participat și ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, alți 15 episcopi din țară și din străinătate, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, ing. Abraham Ghiltman, președintele Comunității Evreilor din Iași, aproximativ 400 de preoți, oficialități, persoane consacrate și peste 3.000 de credincioși laici.

Cântarea a fost susținută de un cor reunit format din corul mare al catedralei din Iași, corul seminariștilor de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, corul din Parohia Tămășeni, satul natal al PS Iosif Păuleț, și corurile din parohiile Onești și Suceava, comunități ale căror paroh a fost noul episcop. De altfel, PS Iosif, prin toate comunitățile în care a slujit, a avut o grijă deosebită față de muzica sacră. Corul a fost dirijat de pr. Ciprian Antălucă și susținut la orgă de Octavian Bișoc.

La celebrarea sfintei Liturghii în cadrul căreia a primit consacrarea episcopală și a luat în posesie Dieceza de Iași, PS Iosif a fost însoțit de rude, de credincioși veniți din comunitățile pe care el le-a păstorit ca vicar sau paroh, de pr. Petru Păuleț, fratele noului episcop, care slujește în Arhidieceza de București. Doi nepoți au citit lecturile, iar o strănepoată a intonat psalmul. Alături de aceștia au sosit și credincioși din toate colțurile Diecezei de Iași pentru a fi alături de noul lor păstor, cel care este al șaptelea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, înființată canonic în anul 1884.

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost pregătită de sărbătoare prin bogate ornamente florale, înfrumusețată în mod special de portul popular pe care credincioșii l-au purtat la această sărbătoare. Într-o parte a altarului a fost așezat un mozaic care reproducea stema pe care și-a ales-o PS Iosif, cu motoul "Tu solus Dominus" (Tu singur Domn).

Catedrala a fost neîncăpătoare cu mulțimea credincioșilor care au dorit să ia parte la celebrare, majoritatea rămânând în curte, de unde au putut să urmărească la un megaecran toată celebrarea. Și cei de acasă au avut posibilitatea să urmărească desfășurarea acestui eveniment istoric pe canalele TVR, la Radio Iași, la Radio Maria și pe pagina de Youtube a Episcopiei de Iași.

La începutul celebrării, PS Petru Gherghel, episcopul care a condus Dieceza de Iași timp de 41 de ani și care din această zi de 6 august a devenit episcop emerit de Iași, i-a întâmpinat pe toți cei prezenți și într-un chip special pe Mons. Iosif Păuleț, prin cuvintele: "Îi spunem Bun venit! noului ales, Mons. Iosif Păuleț, ce astăzi răspunde alegerii din partea lui Dumnezeu și a Sfântului Părinte și va spune: Da! chemării Domnului de a fi și el un adevărat fiu iubit al Bisericii noastre locale".

La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului, vorbind despre slujirea episcopală ca fiind "o alegere sacră" pe care o face Dumnezeu prin intermediul Bisericii. În continuare, episcopul Petru a făcut o paralelă între Fiul predilect al Tatălui ceresc și un alt fiu care a fost ales, în persoana episcopului Iosif. După ce a prezentat care este rolul episcopului într-o dieceză, PS Petru a oferit câteva îndemnuri noului episcop, încheind prin cuvintele: "Să nu uiți, dragă frate Iosif, că și tu ești și trebuie să rămâi mereu fiul său în care vrea să-și găsească toată plăcerea și să-i faci și pe ceilalți frați ai tăi să fie la fel!"

Celebrarea sfintei Liturghii a avut un caracter solemn prin profunzimea riturilor pe care le-a cuprins, prin care a avut loc hirotonirea episcopală și "înscăunarea" care episcop al Diecezei de Iași. Emoționat a fost gestul prosternării la pământ de după promisiunile episcopului ales, gest prin care a manifestat faptul că pentru a împlini aceste promisiuni are nevoie de harul lui Dumnezeu, dar și de ajutorul sfinților care a fost invocat prin Litania tuturor sfinților.

Centrul celebrării a fost impunerea mâinilor, din partea celor trei episcopi consacratori și apoi a tuturor celorlalți episcopi, și rugăciunea de hirotonire. Rugăciunea de hirotonire a fost rostită în limba latină pentru a arăta comuniunea cu întreaga Biserică Universală.

Alte rituri care au îmbogățit celebrarea au fost: ungerea cu sfânta crismă, încredințarea Evangheliarului, încredințarea inelului, încredințarea mitrei, încredințarea cârjei pastorale, dar și "înscăunarea" sa pe catedră, adică pe scaunul de la care își ia și numele biserica în care are loc hirotonirea (catedrală). Din acel moment noul episcop și-a început în mod oficial slujirea de păstor al Diecezei de Iași, după care el a fost cel care a prezidat liturgia euharistică, prima sa sfântă Liturghie ca episcop.

Spre sfârșitul Liturghiei, episcopul Iosif Păuleț a mers prin mijlocul credincioșilor care se aflau în catedrală și în curtea catedralei pentru a-și saluta poporul și pentru a-l binecuvânta. Atunci toți cei prezenți l-au lăudat pe Dumnezeu pentru harul primit prin imnul de preamărire Dumnezeule Preasfânt.

Înainte de binecuvântarea finală, au luat cuvântul mai multe persoane pentru a-l întâmpina și felicita pe noul episcop al Diecezei de Iași, mulțumind și pentru misiunea de 41 de ani pe care a împlinit-o PS Petru Gherghel: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, al cărei președinte este, Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, care a transmis un mesaj din partea Guvernului României, pr. Gheorghe Popa, care a transmis un mesaj din partea ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și Cristina Mare, președinta Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, cu un mesaj din partea credincioșilor Diecezei de Iași.

În cele din urmă a luat cuvântul noul episcop, PS Iosif Păuleț, care a sintetizat tot discursul său în două cuvinte: "mulțumesc și slujire". În cuvântul de mulțumire s-a îndreptat într-un mod special și spre PS Petru Gherghel: "Un gând aparte de mulțumire și de prețuire PS Petru Gherghel, care a slujit cu râvnă și cu rezultate excelente dieceza noastră timp de 41 de ani, cât a fost la cârma ei, ajutat fiind de PS Aurel și de ceilalți colaboratori. Vă rog acum să-l preamăriți pe Dumnezeu împreună cu mine, aplaudându-i cu bucurie". Vorbind despre cuvântul "slujire" PS Iosif a subliniat: "Vreau ca slujirea să fie esențialul misiunii mele. ... Eu sunt convins că dacă toți cei care deținem putere, în Biserică sau în societatea civilă, am sluji cu adevărat, Biserica și statul ar cunoaște o înflorire uimitoare, poporul s-ar bucura nespus și am trăi cu toții fericiți; altfel, decadența va fi evidentă. Istoria o dovedește din plin". În final, noul episcop i-a rugat pe toți să se roage pentru el, pentru ca să poată să-și împlinească cât mai bine misiunea de slujire ca episcop al Diecezei de Iași.

După terminarea sfintei Liturghii, episcopul Iosif a fost așteptat de multe persoane, pentru a-l felicita și pentru a face o fotografie personală sau de grup, care să rămână ca un martor al unui eveniment istoric pe care l-au trăit la Iași, când Dumnezeu a oferit Diecezei un nou păstor.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de consacrare episcopală (prin sistemul video din catedrală):

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 6 august: A fost consacrat noul episcop de Iași, PS Iosif Păuleț - fotografii oficiale. Foto: Adrian Cuba

- 6 august: Iași: Sfânta Liturghie de consacrare ca episcop a Mons. Iosif Păuleț

* * *

TVR Iași, "Jurnalul regional", 6 august 2019:

* * *

TVR 1: "Universul credinței", despre consacrarea episcopală a PS Iosif Păuleț (11 august 2019):

* * *

Iași TV Life: "Nou episcop", 6 august 2019:

* * *

Album foto publicat de Uniunea Polonezilor din România:

* * *

Album foto publicat de Cristian Lisacoschi:

* * *

Iași: Cuvântul ep. Iosif Păuleț la finalul Liturghiei de consacrare episcopală

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de consacrare episcopală a Mons. Iosif Păuleț

Credincioșii alături de noul episcop de Iași


 

lecturi: 5078.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat