Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Petru Gherghel - Liturghie de mulțumire

PS Petru Gherghel a celebrat duminică, 4 august 2019, o Liturghie de mulțumire în catedrala din Iași pentru cei 41 de ani de slujire în calitate de administrator apostolic și episcop al Diecezei de Iași. Au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoții colegi ai Preasfințitului, părinții decani veniți din întreaga dieceza, preoți profesori de la Seminarul din Iași și din diferite parohii, precum și numeroși credincioși pentru a se uni în actul de mulțumire adus lui Dumnezeu.

Înconjurat de numeroși preoți, în prezența unui mare număr de persoane consacrate și credincioși, PS Petru Gherghel a ținut să aducă un act suprem de mulțumire lui Dumnezeu pentru toată slujirea de care l-a învrednicit Dumnezeu în calitate de administrator apostolic (1978-1990) și de episcop al Diecezei de Iași (1990-2019), pe durata a mai bine de 41 de ani, recunoscând cu toată gratitudinea împreună cu psalmistul: "Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui tău dă glorie!" (Ps 115,1).

În cuvântul său de salut, PS Petru Gherghel a ținut să precizeze că Liturghia întreagă vrea să fie un imn comun de laudă și mulțumire la care sunt asociați toți. El s-a rugat ca Domnul să primească cererea de iertare pentru lipsurile pe care le-a avut slujirea sa și să ocrotească poporul și pe toți credincioșii diecezei și ai țării.

La omilie, PS Aurel Percă a evidențiat identitatea și misiunea episcopului, referindu-se la darul pe care Dumnezeu l-a făcut Diecezei de Iași, oferindu-i un episcop care s-a dedicat cu generozitate și mărinimie tuturor celor încredințați păstoririi lui. Etimologic, episcop provine din limba greacă (episkopos) și înseamnă supraveghetor. Mai mult decât atât, episcopul este cel care trebuie să poarte de grijă de o porțiune a Bisericii lui Cristos. El poate fi numit păstor. El este în dieceză ca un tată, dar și ca un frate. Episcopul este și un prieten: el se apleacă asupra tuturor, cu precădere asupra celor nevoiași. El este și aducător de mângâiere: el încurajează pe cei încercați. Episcopul este și un adevărat slujitor, un învățător care explică evanghelia, atrage atenția când anumite lucruri nu funcționează bine, dă sfaturi. În calitate de urmaș al apostolilor, el este un adevărat învățător, îmbrăcat cu însușiri precum bunătatea, cordialitatea, spirit de slujire în întâlnirea cu oamenii.

Episcopul nu este singur, deoarece el este în comuniune cu toți episcopii din lume (actualmente aproximativ 5.000 în lume), împreună cu care formează colegiul episcopilor uniți cu papa, adică urmașul lui Petru. Dieceza noastră a fost în tot acești ani cum Petro et sub Petro, adică "cu Petru" și "sub Petru". Nu doar dieceza a stat sub grija episcopului în toți acești 41 de ani. Faptul că aproape 100 de preoți din Dieceza de Iași lucrează în diferite dieceze ale lumii vorbește despre grija misionară a PS Petru Gherghel.

Departe de a fi un funcționar, episcopul merge pe teren pentru a simți mirosul oilor, așa cum se exprimă papa Francisc. Nu există parohie sau filială a diecezei unde să nu fi fost o dată sau de mai multe ori episcopul Gherghel, dând dovadă de solicitudine în raportul cu credincioșii care i-au fost încredințați.

Predicatorul a ținut să spună că nu e posibil să sintetizeze toate realizările pe care le cuprinde mandatul lung al episcopului Petru Gherghel. În cartea vieții, în dreptul Preasfințitului, Dumnezeu, ca un adevărat contabil, le-a notat pe toate.

Încheind, i s-a adresat păstorului diecezei: "Mă fac glasul tuturor după aceste considerații pentru a vă mulțumi pentru tot ce ați făcut pentru dieceză cu ajutorul lui Dumnezeu. Am fost mereu sub călăuza sfinției voastre. Vă mulțumim că ne-ați deschis atâtea perspective, ca o biserică tânără, dar cu multe bogății. Ne bucurăm că rămâneți mai departe cu noi".

Sfânta Liturghie a continuat cu celebrarea propriu-zisă a euharistiei care este cel mai sublim act de mulțumire închinat Domnului, după ce, într-o cuget și o simțire, toți au mărturisit credința în același Dumnezeu. frumoasele și solemnele cântări intonate de corul mare al catedralei, dirijat de pr. Ciprian Antălucă au dat o notă specială de sărbătoare și solemnitate întregii celebrări.

La sfârșit, într-un frumos buchet de gânduri profunde prinse într-un lanț de strofe, Emil Bejan, din partea tuturor credincioșilor, a exprimat poetic intenția întregii sărbători: de a fi un mare mulțumesc adus PS Petru Gherghel și lui Dumnezeu.

După ce i s-a cântat "La mulți ani!", PS Petru Gherghel, vizibil emoționat a ținut să rostească apăsat un cuvânt care poartă greutatea unei slujiri mărețe: Mulțumesc! "Mulțumirea mea este către Dumnezeu, căci și-a arătat iubirea față de mine. Aș putea spune că a ales pe cineva pe care să-l trimită ca să lucreze el, care conduce toate, care orânduiește toate, care însoțește pe toți. Cred acest lucru și trebuie să repet: numai lui trebuie să-i aducem laudă. Sunt copleșit de amintiri, dar și de lipsuri, de succese și de lupte, dar mai ales astăzi mi-aduc aminte de un lucru: "Ca toți să fie una", pentru că am fost convins că nu singur, ci doar împreuna, în acea vreme, puteam să facem ceva". El a recunoscut mai departe că nu meritele au fost acelea care l-au plasat în această nobilă demnitate, ci numai Dumnezeu care l-a ales.

"Ca toți să fie una" a fost un mandat pe care a căutat să-l întrupeze în toate sectoarele de activitate. Mulțumirea lui s-a îndreptat spre toți cei care au fost puși pe drumul slujirii lui preoțești și episcopale: PS Aurel Percă, profesorii de la seminar, consilierii de la episcopie, decanii, preoții, persoanele consacrate, cei care au lucrat în Caritas sau în activitățile sociale, credincioșii de pretutindeni, persoanele consacrate. Prin această lungă înșiruire a vrut să exprime din nou faptul că niciodată nu a fost singur.

Mai departe l-a recomandat tuturor pe Mons. Iosif Păuleț, cel ales pentru a prelua slujirea episcopală. Referindu-se la exemplul papei Benedict al XVI-lea, care la retragerea lui a spus că nu părăsește Biserică, ci îmbrățișează crucea în altă formă, prin rugăciune, PS Petru Gherghel a exprimat aceeași dorință de a rămâne mai departe cu toți cei din dieceză, în rugăciune.

"Dumneavoastră vă spun mereu "La revedere", că să mergem împreună, așa cum ne-a spus papa Francisc! Vă spun MULȚUMESC și să mergem cu toții mai departe. Amin. Vă mulțumesc!" au fost ultimele cuvinte care au precedat cântarea de laudă adusă Maicii Domnului "Toată frumoasă ești, Marie!"

Să primească Domnul, în generozitatea și condescendența sa de nimeni întrecute, această ofrandă de aleasă mulțumire din partea episcopului nostru PS Petru Gherghel, răsplătindu-l, după orânduirea înțelepciunii sale divine, pentru tot binele și toată slujirea pe care, în fidelitate și cu neobosită sârguință și dăruire, le-a oferit spre mântuirea celor încredințați lui și spre slava lui Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac

*

Preasfințite Petru,

Ne-am adunat în rugăciune,
Cer și pământ, azi se unesc
Și fiecare-acum vă spune,
Un cald și sincer Mulțumesc!

Pe apa vieții s-au scurs anii
Și-nfiorați vor trece-ntruna
Când EL a spus în Ghetsemani,
- Mă rog, ca toți să fie una!

E cunoscută-i de folos
Dorința voastră, excelență,
De-a fi uniți, toți, în Cristos
Purtând în lume-a LUI prezență...

Îndrăgostit de unitate,
Îndrăgostit de-al SĂU cuvânt
Ați fost îndemn în multe fapte,
Demne de Noul Legământ...

Izvor de pace și lumină
Ne-ați fost prin ani, necontenit,
Stropind, la timp, orice grădină
Deschisă Mirelui iubit...

Păstor atent și devotat
Luminii de la Betleem
Pe toți, din turmă, ne-ați chemat,
Cărarea strâmtă s-o urmăm...

Răsar biserici noi sub soare,
Cuvântul Domnului răzbate,
Creștinii vin, fac sărbătoare,
Chemând pe frați la unitate...

Zi după zi, an după an,
Clădit-ați inimi înfocate,
Ferment în lume și alean
V-ați străduit să fiți în toate...

E vremea să vă mulțumim,
E vremea lacrimii ascunse,
Iubirea, cu toții o știm,
Pătrunde-n încăperi străpunse...

Și azi, acum, în catedrală,
Pe toate ușile-a intrat!
Iubirea e, ochii nu-nșeală
CRISTOS e-aici cu-adevărat!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 august: Iași: PS Petru Gherghel - Liturghie de mulțumire. Foto: Adrian Cuba

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 2715.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat