Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Maria a Îngerilor"

Vineri, 2 august 2019, în cartierul Osebiți din Parohia Luizi-Călugăra s-a celebrat sfânta Liturghia de consacrare a altarului și sfințire a bisericii "Sfânta Maria a Îngerilor". Întreaga comunitate l-a întâmpinat cu bucurie și cu flori în mâini pe PS Petru Gherghel, împreună cu autoritățile civile și numeroși preoți.

Ritualul a început în fața bisericii cu rugăciunea de deschidere și a continuat prin cuvântul de introducere a pr. paroh Iosif Beșleagă cu privire la noul locaș de cult. Așa am putut auzi că parohia Luizi-Călugăra are 1.250 de familii cu 5.200 de credincioși. Deoarece capela din cimitirul Osebiți deservea cu greu serviciului liturgic pentru această zonă aflată la o distanță mare de biserica parohială, credincioșii și parohul comunității de atunci, pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., au luat decizia construirii unei noi biserici potrivite pentru această zonă. De aceea, la data de 18 noiembrie 2013, PS Aurel Percă a sfințit piatra de temelie a viitoarei biserici din Osebiți - Luizi Călugăra. După plecarea pr. Daniel-Anton Lucaci, lucrările de construire a biserici au continuat sub îndrumarea noului paroh, pr. Iosif Beșleagă, OFMConv. Proiectantul biserici este arhitectul Vlad Dimitriu împreună cu domnului inginer de structură Constantin Grapă și executantul construirii, domnul Aurelian Ghența. Biserica are 34 m lungime, 18 m lățime, înălțimea turnului 39,50 m, cu o suprafață totală de 420 mp2.

S-a procedat apoi la stropirea cu apă sfințită a zidurilor bisericii, moment în care în jurul ei au fost nașii bisericii cu eșarfele pregătite pentru această zi deosebită. A deschis apoi episcopul biserica în mod solemn și astfel au intrat preoții cu întregul popor, a fost proclamat cuvântul lui Dumnezeu și a urmat apoi un cuvânt de învățătură ținut de pr. Cristian Diac. Acesta a evidențiat rolul bisericii în orice entitate socială, semnificația acestui cort al Domnului, locuința sa, invitând comunitatea să înalțe rugăciuni în biserică pentru mântuirea fiecăruia.

După cuvântul de învățătură a urmat ritul consacrării altarului. Prin rugăciunea de consacrare și depunerea în altar a relicvelor sfântului Anton de Padova, a sfântului Francisc de Assisi și ale sfinților Filip și Iacob, PS Petru Gherghel a uns cu uleiul sfințit masa de altar precum și stâlpii bisericii, apoi a incensat toată biserica. S-a pus fața de altar și s-a continuat sfânta Liturghie în modul normal.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Cristian Diac a dat citire decretului episcopal de consacrare a altarului și sfințire a bisericii "Sfânta Maria a Îngerilor", iar PS Petru Gherghel i-a înmânat crucea fericitului Anton Durcovici pr. paroh Iosif Beșleagă pentru tot efortul depus în construirea bisericii.

A urmat mulțumirea din partea părintelui paroh pentru toți binefăcătorii acestui locaș de cult, prezenți sau cei care sunt alături de noi din ceruri, pentru toți cei care s-au implicat în buna desfășurare a acestei celebrări și a credincioșilor ce au dorit să participe la acest moment de sărbătoare.

Aducând mulțumire bunului Dumnezeu, Sfintei Maria a Îngerilor și tuturor binefăcătorilor care au ajutat la înălțarea acestei noi și frumoase biserici, dorim ca în continuare să putem aduce prinosul Domnului în locașul său, acum o biserică sfințită și consacrată!

Pr. Marius Cătălin Alistar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 august: Luizi-Călugăra: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Maria a Îngerilor"


 

lecturi: 1485.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat