Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Celebrarea sfântului Mir

Luni, 29 iulie 2019, a doua zi de hram, circa 80 de copii și tineri din Parohia Oțeleni au primit Mirul prin impunerea mâinilor și ungerea cu Sfânta Crismă din partea episcopului Aurel Percă.

Candidații la Mir, împreună cu părintele paroh Isidor Gheorghieș, cu părintele vicar Iulian Sescu, preoții prezenți, precum și întreaga comunitate din Oțeleni, l-au întâmpinat cu bucurie și entuziasm pe Preasfințitul Aurel, invocând încă de la momentul primirii puterea Duhului Sfânt pentru o sărbătoare frumoasă și un eveniment cu adevărat specific Rusaliilor.

După ce i-a salutat pe candidații la Mir, pe nași, ca și pe credincioșii prezenți, episcopul Aurel a adus și salutul episcopului Petru Gherghel, administrator apostolic al Diecezei de Iași, precum și pe cel al Monseniorului Iosif Păuleț, viitor episcop de Iași.

După ce candidații la Mir au proclamat lecturile sfinte, conform rubricilor, a urmat predica, o adevărată incursiune în viața Bisericii, mai ales a celei de la început, de la momentul Rusaliilor și terminând cu pregătirea temeinică pe care au făcut-o copiii și tinerii în vederea primii sacramentului Mirului.

Șapte copii cu eșarfe pe care erau scrise cele șapte daruri ale Duhului Sfânt au fost principalii protagoniști ai răspunsurilor pline de conținut și înțelepciune la întrebările Preasfințitului Aurel.

"Astăzi confirmați Botezul vostru, spunea Preasfințitul, acel moment la care părinții și nașii voștri s-au angajat să vă susțină și să vă educe în legea lui Cristos a și Bisericii sale, confirmați Prima Sfântă Împărtășanie și sacramentul Pocăinței, confirmați pregătirea voastră, precum și drumul pe care veți merge de aici înainte. Biserica, prin preoții ei, vă vor ajuta să aprofundați și mai mult ceea ce primiți astăzi, iar voi, dragi candidați la sacramentul Mirului să vă deschideți primirii plinătății Duhului Sfânt cu darurile sale".

După ce fiecare candidat a trecut prin fața episcopului, primind prin ungere și formulele specifice plinătatea darurilor Duhului Sfânt, Mirul, la finalul Liturghiei una dintre candidate a mulțumit episcopului în numele tuturor, subliniind cât de importante sunt aceste daruri pentru o creștere armonioasă, nu doar umană, ci și spirituală. S-a mulțumit părintelui paroh și părintelui vicar, preoților prezenți, nașilor și părinților, precum și întregii comunități care a dat și mai mult fast sărbătorii printr-o prezență destul de substanțială.

Pentru cei aproape 80 de candidați la sacramentul Mirului, ziua de luni, 29 iulie, va rămâne în amintire nu doar ca ziua în care a încetat propriu-zis pregătirea zilnică în vederea acestui eveniment, ci va constitui un nou început, momentul maturizării în credință, al mărturiei personale în Biserică, cu un nou elan și cu o credință înnoită.

Denis Tiba

* * *

Iași TV Life: Credință și emoție. (Reportaj de la administrarea Mirului la Oțeleni)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iulie: Oțeleni: Celebrarea sfântului Mir


 

lecturi: 2290.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat