Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Cu Isus e mai ușor". Exerciții spirituale pentru laici

În perioada 27-28 iulie 2019, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian au avut loc exerciții spirituale pentru laici, ținute de către pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în Dieceza de Iași.

Cursul a început cu prânzul din ziua de 27 iulie și s-a terminat cu prânzul din ziua de 28 iulie. Tema exercițiilor spirituale a fost: "Cu Isus e mai ușor!"

Meditațiile propuse au avut ca punct de pornire câteva fragmente din Sfânta Scriptură, după cum urmează: Meditația I ("Un apostolat specific" - Luca 10,1-12.17-20); Meditația II ("Samariteanul din noi" - Luca 10,25-37); Meditația III ("Isus a intrat într-un sat..." - Luca 10,38-42); Meditația IV (Schimb de generozitate sub copac" - Geneză 18,1-10a).

Nu au lipsit sfânta Liturghie, perioadele de reflecție personală, colocviile și momentele de împărtășire.

Ne-am bucurat să știm că suntem parte dintr-un apostolat mult mai larg care privește pe fiecare creștin în parte, că prin Botez am fost înzestrați cu darul de a da mărturie și că oriunde am fi și orice am face oamenii privesc la noi nu doar ca la niște oameni oarecare, ci ca la niște "creștini", oameni care cred în Cristos și care lasă să transpară asta.

Apoi părintele ne-a ajutat să înțelegem că în fiecare dintre noi există un "samaritean" în potență, după cum există și un "căzut" care are nevoie de ajutor. Depinde de noi să știm să ne deschidem ajutorului și tot de noi depinde să înțelegem că ceea ce suntem și avem e darul lui Dumnezeu, ca atare suntem mereu în slujba a ceva și a cuiva, prin caritate.

Intrarea lui Isus într-un sat - în Betania, la Maria, Marta și Lazăr - echivalează cu intrarea lui Dumnezeu în viața noastră: prin "chipul și asemănarea sa, prin sacramentele pe care le primim, prin aproapele, prin respectarea propriei demnități. Mai lipsește ceva, "să-l ascultăm asemenea Mariei, să-l slujim asemenea Martei", pentru ca într-o zi "să ne învie asemenea lui Lazăr".

Generozitatea lui Abram față de cei trei bărbați, sub copacul din Mabre, răsplătită "la anul pe vremea asta cu un copil, deci cu viață", a fost un impuls pentru noi și un îndemn la a fi generoși, pentru că "cine este generos cu Dumnezeu, Dumnezeu nu întârzie să răsplătească".

La final, după tot programul care a avut loc am înțeles un lucru: "Avem de lucru!", iar sfințenia, care este principala noastră misiune nu este un obiectiv de atins, ci o vocație de urmat zilnic, în simplitatea fiecărei zile.

Mulțumiri părintelui Adrian, care a pus casa la dispoziție, părintelui Felician, pentru "incursiunile" făcute în viața noastră, dar și participanților, care, deși ar fi putut să fie în vacanță în altă parte, au ales să fie la Traian.

Claudiu Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-28 iulie: Traian: "Cu Isus e mai ușor". Exerciții spirituale pentru laici


 

lecturi: 1052.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat