Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși: "Marcelin, prietenul meu, ca tine vreau să fiu și eu, să-l am în viață pe Isus!"

Bucurie, zarvă, curiozitate, emoții, i-au cuprins pe cei 120 de copii și 24 de animatori care s-au apropiat de Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși, în dimineața zilei de 15 iulie 2019, pentru a participa la campusul de vară.

De-a lungul celor 6 zile de campus, mai exact în perioada 15-20 iulie 2019, copiii și animatorii au fost "însoțiți" de "Marcelin - pâine și vin" - un băiețel lăsat în grija unor călugări franciscani care îl îngrijesc și îl educă cu multă atenție și gingășie, un copilaș micuț și singur a cărui poveste de viață a fost imbold și exemplu pentru toți cei care au intrat în contact cu el, mici și mari deopotrivă.

De asemenea, alături de copii au fost părintele Paul Aurel Isciuc, coordonatorul campusului, și echipa de animatori. Aceasta a fost formată atât din tineri din comunitatea parohială din Huși-Corni, precum și din persoane consacrate (frați din Ordinul Fraților Minori Conventuali, surori din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", o soră din Congregația "Surorile de Caritate ale Sfintei Ioana Antida Thouret"). Împreună, am trăit bucuria implicării și a dăruirii, convinși fiind că singurul mod în care putem multiplica fericirea și bucuria este să le împărțim cu ceilalți.

Pentru a fi mai bine înțeles și aprofundat de copii, filmul cu istoria lui Marcelin - pâine și vin, a fost împărțit în fragmente, câte unul zilnic, din care s-a extras și tema fiecărei zile: Dăruirea - "Doar viața pe care o trăim pentru alții este o viață ce merită să fie trăită.", Familia - "Adevărata familie este acolo unde te simți acasă!", Generozitatea - "Atenția față de aproapele!", Prietenia - "Prietenie înseamnă să fii alături de cineva nu când are dreptate, ci când greșește.", Adevărul - "Suflet nobil în căutarea adevărului!", Perseverența - "Marile realizări sunt atinse nu prin putere, ci prin perseverență și credință".

Fiecare zi începea la ora 9.00 cu primirea copiilor, un moment de rugăciune, vizionarea fragmentului din film, momentul catehezei, o mică gustare, dezvoltarea abilităților manuale și învățarea unor lucruri noi, momente de destindere prin joc, bans și dans, contactul cu natura etc., până la ora 12.00, când cu rugăciunea "îngerul Domnului" se încheia prima parte a zilei. După o bine meritată pauză de prânz și un pic de odihnă, programul reîncepea la ora 17.00 cu joc și voie bună, pregătirea sfintei Liturghii etc. Ziua se încheia cu sfânta Liturghie de la ora 19.00, unde ne prezentam în fața lui Isus așa cum era fiecare în acel moment: curat, murdar, vesel, trist, bun, rău, mulțumit, plictisit, bucuros, preocupat, încrezător, deznădăjduit, temător etc. Era darul cel mai frumos pe care i-l puteam face lui Isus la sfârșitul fiecărei zile!

Experiența și bucuria copiilor au fost îmbogățite și de unele momente mai speciale, mult așteptate și îndrăgite de aceștia, cum ar fi minicampionatul de fotbal și miniconcursul "Copiii au talent".

Aceasta este experiența noastră din săptămâna de campus: și vouă tuturor celor care ne citiți acum, vrem să vă spunem că viața este frumoasă și gustoasă când ești prieten cu Dumnezeu și cu aproapele.

În încheiere, dorim să vă împărtășim câteva gânduri din "trăirile" personale ale copiilor și ale animatorilor care au participat la acest campus:

  • "Marcelin era mic, așa ca mine. Și eu vreau să fiu ca el, mai ales frumos și bun" (Matteo Minuț - 4 ani).

  • "Pentru mine campusul din acest an nu a constat doar în jocuri și distracție, ci și în tot ceea ce înseamnă credință, rugăciune și devotament de sine. A fost un campus special, extraordinar, plin de surprize, realizat de persoane speciale și devotate cu totul. Le datorez tot respectul și le mulțumesc că au fost răbdători atât cu mine cât și cu ceilalți copii!" (Măriuca Cociandău - 13 ani).

  • "Am învățat să am răbdare și să mă controlez mai mult" (Miruna Pagu - animator).

  • "Am trăit zile pline de bucurie... În urma acestora, mă simt mai bogată și îmi doresc să simt mereu gingășia lui Dumnezeu care se manifestă prin cel de lângă mine. Am învățat să zâmbesc mai mult celorlalți, să spun o vorbă bună, să mă implic cât mai mult în activități și să fiu de ajutor mai mult pentru cel ce îmi este aproape. Mă bucur că am putut fi o «piatră de temelie» la construirea unui frumos și de neuitat campus și pentru că împreună am putut dărui copiilor o vară mai senină și o amintire plăcută" (Andreea Hortolomei - animator).

  • "Am învățat să fiu mai înțelegătoare, mai răbdătoare și să ascult mai mult pe cei din jurul meu" (Viorica Bedregeanu - animator).

  • "M-a îmbogățit dorința și curiozitatea copiilor de a descoperi și învăța mereu lucruri noi" (pr. Gabriel Bogleș - animator).

  • "Am trăit bucurie și mulțumire interioară văzând și simțind bucuria copiilor. Îmi doresc și pe mai departe să învăț tot mai mult să mă bucur ca un copil - copiii știu să se bucure de lucrurile mici, să rămân mereu plin de viață și să împărtășesc mai mult din ceea ce am pentru a-l îmbogăți pe celălalt și în aceeași măsură să și primesc de la ceilalți" (pr. Paul Aurel Isciuc - coordonator campus).

Mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce am înfăptuit cu ajutorul lui spre bucuria celor mici!

Sr. Tereza Hortolomei, SdC

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-20 iulie: Huși: "Marcelin, prietenul meu, ca tine vreau să fiu și eu, să-l am în viață pe Isus!"


 

lecturi: 1404.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat