Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fărcășeni: Conferirea Mirului, o nouă zi de sărbătoare

Pentru Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Fărcășeni, ziua de duminică, 21 iulie 2019, a fost una deosebită: 112 copii și tineri, plini de evlavie și credință, l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale. O sărbătoare minunată în care toată lumea s-a implicat cu mare bucurie.

Sfânta Tereza spunea: "Cea mai frumoasă distracție este munca". Așadar, după o lungă perioadă de pregătire a candidaților la Mir spre a desăvârși tainele confirmațiunii și o pregătire atentă în detaliu a tinerilor pentru înfrumusețarea acestei zile speciale, sub îndrumarea părintelui paroh Iosif Gherghel și a părintelui vicar Mihai Androșcă, într-o atmosferă somptuoasă, întreaga comunitate din Fărcășeni aștepta cu nerăbdare verdictul acestei zile.

Într-un final, în zare, șapte călăreți, respectând vechile obiceiuri, îmbrăcați popular și cu caii împodobiți îi însoțeau pe oaspeții noștri de seamă. Ajunși în fața bisericii, așteptați de cucernicii preoți oaspeți și cei din parohie, de oficialitățile de la primărie, de candidații de la mir și de întreaga comunitate, Excelența sa Petru Gherghel și Preasfințitul Aurel Percă au fost primiți cu mult drag într-o atmosferă de mare sărbătoare. După ce episcopii au salutat și binecuvântat credincioșii, a urmat Liturghia la ora 11.00, prezidată de Excelența sa Petru Gherghel.

Decorul din biserică alături de frumusețea îmbrăcămintei populare a candidaților de la Mir, cântarea coordonată de domnul dascăl Cătălin Giurgilă și evlavia credincioșilor au oferit o aură deosebită evenimentului. Bineînțeles, cel mai așteptat moment a fost ritualul administrării sacramentului Mirului, care a fost plin de emoție pentru copiii și tinerii ce-l așteptau pe Duhului Sfânt în toată plinătatea sa. Nașii au fost alături de finii lor în acest moment solemn.

Cuvintele de la predică ale Excelenței sale Aurel Percă au oferit o învățătură tuturor credincioșilor, în special celor nerăbdători să-l primească pe Duhul Sfânt cu darurile sale. La întrebările Preasfințitului, copiii au răspuns cu mult entuziasm, dând dovadă că au înțeles bine marele dar pentru care s-au pregătit temeinic.

Sfânta celebrare a Confirmațiunii s-a încheiat cu mulțumirea proaspeților miruiți și a părintelui paroh adresată invitaților prezenți și tradiționala poză de grup din fața bisericii sub privirile credincioșilor în a căror privire se puteau citi emoțiile de bucurie pentru o zi atât de minunată.

Impresii:

"A fost o onoare pentru mine să particip la acest eveniment important al localității Fărcășeni, alături de Excelența sa episcop Petru Gherghel și episcopul auxiliar Aurel Percă. Scopul vizitei Excelențelor Lor a fost conferirea sacramentului Mirului copiilor și tinerilor. Le urez tuturor mult succes în viață, iar părinților și nașilor multă sănătate. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea sărbătorii!" (Mariana Lazăr, primar)

"A fost o zi plină de emoții, dar totodată a fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea! Au meritat toate orele de pregătire". (Denisa Paula Gabor)

"Am așteptat cu mare bucurie această zi și pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri". (Alessya Gabor)

"Ar mai fi ceva de spus?!? Prezența ambilor episcopi, decorul bisericii, îmbrăcămintea noastră, călăreții, ziua în sine... pur și simplu m-a lăsat fără cuvinte. De-a dreptul o mare sărbătoare". (Andreea Mihaela Feraru)

"Pe mine m-a impresionat cel mai mult faptul că s-a insistat foarte mult pe tradiție. Ia pe care am purtat-o m-a făcut să mă simt cum poate nu multe persoane au avut ocazia... special, în trecut și în prezent totodată". (Narcis Constantin Tulbure)

Lucian Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 iulie: Fărcășeni: Conferirea Mirului, o nouă zi de sărbătoare


 

lecturi: 1618.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat