Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "O resursă prețioasă pentru familie"

Sâmbătă, 20 iulie 2019, am participat la Iași, la catedrală, la cursul de formare umană pentru logodnici, curs organizat de către Oficiului pentru Pastorația Familiei.

Trebuie să recunoaștem că inițial nu prea eram hotărâți să mergem, însă la insistențele părintelui paroh am decis să participăm. Și nu am regretat!

Am participat în parohia de unde suntem la întâlnirile cu părintele paroh, întâlniri care ne-au fost de mare ajutor, am făcut un fel de reinițiere în credință, la sacramente, dar am simțit că e prea puțin, doream mult mai mult, mai ales lucruri concrete despre viața de familie. Așa am decis să-l ascultăm și să pornim spre Iași.

Într-adevăr a fost o mare surpriză pentru noi să descoperim că sunt o mulțime de lucruri despre bărbat și femeie, despre familie, despre viață, pe care noi, deși în prag de căsătorie, nu le știam încă. Surprinderea noastră însă a fost și mai mare constatând că așa cum se pune problema cu privire la om și la valorile lui, la curs am descoperit o cu totul altă viziune decât cea pe care o propune astăzi cultura, cu mult mai înaltă și mai frumoasă, chiar mult mai profundă și spre binele nostru, dar nu fără un efort susținut în a ne-o însuși.

Auzisem despre părintele Felician Tiba, știam de la prietenii care au participat în alți ani la cursul pentru logodnici, știam "că ridică ștacheta foarte mult". Ascultându-l, într-adevăr ne-a schimbat percepția despre căsătorie, mai ales din perspectiva "darului" pe care ni-l face Dumnezeu unul în celălalt. Pot să spun că am venit la curs cu ideile noastre și, cu ajutorul întregii echipe, am plecat cu ale Bisericii. Ne-am dat seama că a trăi căsătoria creștină nu este greu, Domnul ne-a dat tot ce putea să ne dea, în acest soț, în această soție și că spunând propriul nostru "da" în căsătorie, nu facem altceva decât să intrăm la rândul nostru în dinamica darului lui, să colaborăm cu el.

Doamna Eugenia Dămătăr a intrat cu mare entuziasm în sală, convinsă că cei 33 de ani de căsătorie pe care îi are nu au fost o povară, ci un parcurs continuu de binecuvântare. Ne-a molipsit de entuziasmul său și ne-a făcut să ne dorim și noi acel moment al "da"-ului definitiv. Noi ne gândeam la "iubirea conjugală" ca fiind o bunăstare afectivă, emotivă, sexuală, însă dânsa cu mult profesionalism și cu multe exemple concrete personale, dar și din viața familiilor cu care discută, ne-a vorbit despre iubire, maturitate, viață, totul adecvat timpurilor în care trăim. Ne-au fost de mare ajutor exemplele acelor soți care au înțeles că sacramentul căsătoriei ia forma crucii, iar "jugul" lor, pus în comun, poate deveni "fericire".

În sfârșit, doamna Maricica Mihăluțe, ne-a introdus în tainele procreării responsabile, ne-a deschis mintea și inima pentru a trăi armonios și responsabil ca soți, mai ales actul conjugal, acest misterios și mare dar pe care Domnul l-a făcut soților. Am înțeles că suntem chemați să ne deschidem vieții, să colaborăm cu Dumnezeu la continuare creației, și nu, folosind diferite metode artificiale, să fim împotriva lui și a vieții, acceptând să trăim într-o cultură a egoismului.

La încheierea cursului, nu e niciun secret, am mers împreună în parc, ne-am așezat pe o bancă și ne-am spus unul altuia o grămadă de lucruri pe care niciodată până acum nu le consideram importante. Toate acestea se datorează cursului la care am participat și care ne-a deschis mintea și inima către noi orizonturi.

Mulțumim tuturor care se îngrijesc de noi, pentru ca iubirea noastră să devină matură!

Alina și Emanuel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iulie: Iași: "O resursă prețioasă pentru familie"


 

lecturi: 966.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat