Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican, noi numiri în comunicație: Matteo Bruni director al Sălii de Presă

De Salvatore Cernuzio

S-a terminat - și poate prea repede - conducerea ad interim a Sălii de Presă a Sfântului Scaun a lui Alessandro Gisotti. Astăzi Sfântul Scaun a anunțat numirea noului director: este Matteo Bruni, tânăr și atletic organizator al călătoriilor papale, rol desfășurat cu mare competență. În schimb Gisotti trece la Dicasterul Comunicației în calitate de vice-director editorial al mass-media vaticane, deci ca numărul doi al lui Andrea Tornielli. Împreună cu el a fost numit și Sergio Centofanti, până acum jurnalist apreciat de la Vatican News unde a ocupat funcții de coordonator. La 22 iulie vor începe toți munca lor.

Așadar, un nou șir de numiri în comunicația Sfântului Scaun - despre care se vocifera deja din iunie - care se distinge ca unicul domeniu al Curiei încredințat aproape în întregime laicilor. Îndeosebi este curioasă alegerea de a pune un "non jurnalist" la vârful Sălii de Presă, care deja cu crearea fostului Secretariat pentru Comunicație, ridicat apoi la rangul de Dicaster, și cu reforma voită de prefectul demisionar Dario Edoardo Viganò, i-a fost redimensionat acel rol central încredințat lui de Joaquim Navarro Valls.

În acești ani marele oficiu din Via della Conciliazione 54 a trăit evenimente furtunoase, înainte de toate în anii ca prefect ai lui Viganò amintit mai sus care, în virtutea unui proiect de centralizare care prevedea o încorporare în Dicaster a tuturor mass-media vaticane, a modificat structuri și a întrerupt raporturi de lungă durată. Lucru care a avut repercusiuni asupra mobilității personalului și a calității unor servicii.

În iulie 2016, după o întrerupere aproape neașteptată a mandatului de zece ani a părintelui iezuit Federico Lombardi, au fost numiți ca director nord-americanul Greg Burke și spaniola Paloma Garcia Ovejero, prima femeie în rolul de vice. Limitați în funcția lor de unele decizii și dinamici ale "reformei" care i-au împiedicat să-și exercite până la capăt propriile funcțiuni, Burke și Ovejero și-au terminat funcția lor după doi ani prezentând papei demisia cu puține zile înainte de 31 decembrie 2018. Cu un buletin de la ora 12.00 a fost difuzată decizia neașteptată și era comunicată în același context numirea lui Gisotti ca purtător de cuvânt ad interim.

În aceste aproape șapte luni Gisotti, jurnalist născut și crescut în sânul Radio Vatican, a desfășurat rolul de purtător de cuvânt cu extremă profesionalitate și sensibilitate răspunzând la întrebările - și la cele mai absurde puse la orice oră (chiar și noaptea) - tuturor jurnaliștilor acreditați care provin din cele cinci continente. Și-a făcut auzit glasul și cu privire la problemele mai delicate (și în ultima jumătate de an crizele n-au lipsit) și a readus și o anumită armonie - o afirmă ei înșiși - între angajații din diferitele birouri ale Sălii de Presă, zbuciumați de schimbări continue.

Munca bună a lui Gisotti este și merit al unei coordonări solide - piesă care a lipsit sub conducerea lui Burke - cu vârfurile Dicasterului pentru Comunicație, prefectul Paolo Ruffini și directorul editorial Andrea Tornielli, numit în decembrie 2018. Înțelegerea a fost până acum optimă și probabil că funcția provizorie a lui Gisotti avea să fie oficializată dacă n-ar fi fost tată a doi copii încă foarte mici. Pentru el activitățile de muncă riscau să se suprapună peste cele familiale; de aici alegerea, petrecută de comun acord, să încheie la vară interimatul său.

"Mulțumesc papei, prefectului Dicasterului pentru Comunicație și superiorilor de la Secretariatul de Stat pentru că au respectat alegerea mea - comunicată la începutul mandatului și confirmată ulterior - de a desfășura acest rol atât de important pentru un timp limitat", scrie de fapt Gisotti într-o notă. "Un timp care să permită, chiar și în prezența unei agende pline de evenimente, să ducă Sala de Presă la o nouă sistematizare, așa cum s-a angajat în urmă cu șase luni cu prefectul Paolo Ruffini".

Fostul purtător de cuvânt spune că a asumat funcția "cu spirit de slujire, conștient de momentul excepțional și inedit pentru Sala de Presă, din cauza demisiilor neașteptate a directorului său și a vice-directoarei sale. În acest semestru așa de angajant - mai ales și pentru familia mea - am avut sprijinul total al prefectului Paolo Ruffini și al colegilor mei de la Sala de Presă spre care se îndreaptă toată recunoștința mea. Deosebit de pozitiv a fost pentru mine și raportul cu colegii jurnaliști. Un raport caracterizat de respect reciproc, chiar și în momente de confruntare inevitabilă".

Cu numirea lui Bruni, și el tată al unei fetițe, pare clar că se va întări și mai mult raportul de coordonare între Dicasterul pentru Comunicație și Sala de Presă a Sfântului Scaun. Așa cum spune prefectul Ruffini, Bruni "cunoaște perfect mașina" și "s-a făcut apreciat de-a lungul anilor pentru capacitățile sale umane și profesionale".

Absolvent al specializării "Limbi și literaturi străine moderne și contemporane" la Universitatea "La Sapienza" din Roma, noul purtător de cuvânt lucrează din iulie 2009 la Sala de Presă unde, în 2013, a asumat responsabilitatea organizării și însoțirii presei admise în avionul papal cu ocazia călătoriilor papei în afara Italiei. La începutul anului 2016 a devenit coordonator al sectorului Media Operations și acreditări și, în acest rol, a coordonat participarea presei la diferitele evenimente de la Jubileul Milostivirii. Este angajat de mult timp, în cadrul eclezial, în proiecte de cooperare umanitară și în programe de sprijinire a bătrânilor. Ruffini se declară "sigur" că Matteo Bruni va ști să conducă Sala de Presă "cu competență, înțelepciune, clarviziune și spirit de echipă, contribuind la sistematizarea sa definitivă cu obiectivul de a furniza cel mai bun serviciu posibil pentru o informare corectă".

Alături de el deocamdată nu va fi un vice-director, rol pe care papa ar vrea ca să fie încredințat unei femei. Se pare că funcția a fost propusă la două jurnaliste italiene și că ambele ar fi refuzat din diferite motive. Una în mod deosebit, după o primă refuzare, era dispusă să accepte dar n-ar fi fost favorizată în această alegere de redacția de proveniență.

Între timp Matteo Bruni se va folosi de munca lui "international team" creată în ianuarie: o senior advisor în persoana francezei Romilda Ferrauto, doi asistenți la director, peruvianul Raúl Cabrera Pérez și sora nord-americană Bernadette M. Reis, FSP, și un office manager, americanul Thaddeus M. Jones, pentru toți "TJ". În aceste șase luni echipa a lucrat în culise ușurând - pe cât posibil - cantitatea mare de lucru care revine oricum purtătorului de cuvânt (călătorii papale, briefing, summit-ul despre abuzuri din februarie). Team-ul nu va decădea, cel puțin deocamdată, cu noua conducere: Gisotti, comunicând numirile lor, a explicat că funcția lor va continua și "după interimat".

Acum rămâne de înțeles dacă "mașina complexă" care a devenit comunicația vaticană ajunge să aibă o structură stabilă durabilă și în viitor și ce tip de rol va fi acordat de azi încolo Sălii de Presă a Sfântului Scaun și cui trebuie ea, dependentă istoric de Secretariatul de Stat, să răspundă. De câteva luni, în afara porții sale sub coloanele din Via della Conciliazione, strălucește placa de alamă curățată de sus până jos. Și sala unde în fiecare zi se reunesc vaticaniștii a fost intitulată cu o altă placă, dedicată lui Navarro Valls. Două simboluri, numai simboluri, dar cu mare semnificație: de privire spre trecut și de vitalitate în prezent.

(După Vatican Insider, 18 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 903.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat