Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Pregătirea spirituală a consacrării episcopale a Mons. Iosif Păuleț ca episcop de Iași

"Acesta este Fiul meu cel ales; ascultați de el!" (Lc 9)

Ziua consacrării noului episcop de Iași este aproape. Ziua aleasă pentru acest moment este marea sărbătoare a Schimbării la Față a Domnului, din ziua de marți, 6 august 2019. În acea zi vom asculta glasul Tatălui care îl prezintă ucenicilor de atunci și de acum pe Cristos, drept "Fiul cel ales", căruia îi datorăm ascultarea inimii și a voinței. Acest glas va răsuna într-un mod cu totul special pentru Dieceza noastră de Iași, care va primi de la Dumnezeu Tatăl un păstor ales să îl facă prezent pe Cristos și să ne amintească bucuria de a-l asculta și a-l urma pe Fiul ales al Tatălui.

Pentru Biserica noastră locală și pentru poporul nostru credincios acest act este cu adevărat un moment de har.

Consacrarea episcopală a propriului păstor reprezintă pentru toți membrii Bisericii noastre o nouă zi de Rusalii și o revărsare de daruri cerești și bogate binecuvântări spirituale. Isus Cristos, Mântuitorul nostru, l-a ales, prin hotărârea Sfântului Părinte, papa Francisc, pe Mons. Iosif Păuleț, paroh de Suceava și decan de Bucovina, să fie un vrednic urmaș al apostolilor, prin Ritualul plin de mister al hirotonirii episcopale prin care se săvârșește în mod tainic consacrarea. Acest act are în centrul său gestul impunerii mâinilor din partea episcopului consacrator și rugăciunea de hirotonire. Atât impunerea mâinilor cât și rugăciunea mijlocesc revărsarea Duhului Sfânt asupra noului episcop. Așa cum la Rusalii Tatăl ceresc a revărsat asupra apostolilor pe Duhul Fiului său Isus Cristos, pentru ca aceștia să îi continue misiunea în lume și să întemeieze Biserica în diferitele locuri ale omenirii, tot la fel, Duhul Sfânt se va coborî asupra episcopului Iosif, ales de Sfântul Părinte pentru ca să poată păstori, plin de zel apostolic, Dieceza noastră de Iași. De fapt întregul ritual al hirotonirii episcopale se va deschide după proclamarea evangheliei prin imnul care imploră venirea Duhului Sfânt: Veni, creator Spiritus - Vino, Duhule preasfânt!

Un asemenea moment trebuie pregătit printr-o îngrijire spirituală, prin rugăciuni fierbinți, acte de credință vie și de caritate pentru ca întreaga comunitate a credincioșilor să participe cu trup și suflet la celebrarea consacrării episcopale. Un rol important în această pregătire îl are novena de rugăciuni la Duhul Sfânt pentru noul episcop al diecezei de Iași, ce va începe la 28 iulie și se va încheia în ziua de 5 august.

La finalul novenei, în seara zilei de 5 august, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași va avea loc o priveghere de rugăciune pentru noul episcop al Diecezei de Iași.

În timpul acestei novene la Duhul Sfânt, pe lângă rugăciunile obișnuite, care se găsesc deja în cărțile de rugăciune, se va putea adăuga și următoarea invocație:

"Doamne Isuse Cristoase, tu i-ai trimis pe apostolii tăi să predice împărăția lui Dumnezeu și i-ai întărit cu puterea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii pentru ca să fie păstori vrednici ai turmei tale. Revarsă Duhul tău Preasfânt asupra noului episcop Iosif Păuleț, pe care l-ai ales pentru a păstori dieceza noastră. Trimite Duhul iubirii tale asupra tuturor credincioșilor Bisericii noastre pentru ca sub cârmuirea noului său episcop să mărturisească mereu cu credință vie că tu singur ești adevăratul Domn ce oferi tuturor bucuria mântuirii și a vieții dumnezeiești".

Tot în această perioadă, de intensă rugăciune la Duhul Sfânt, se recomandă ca, în zilele liturgice fără o comemorare obligatorie, să se celebreze sfânta Liturghie optând pentru rugăciunile din Liturghierul roman, prezente la "Liturghia pentru Biserica locală" (Liturghierul Roman, pag. 1155) și la "Liturghia pentru alegerea unui episcop" (Liturghierul Roman, pag. 1161).

La aceste Liturghii se cuvine a fi folosită Rugăciunea euharistică "pentru diferite necesități" numărul 1, "Biserica în drum spre unitate", și numărul 2, "Dumnezeu își călăuzește Biserica pe drumul mântuirii", precum și formularele Rugăciunii credincioșilor "Isus, capul Bisericii" (Liturghierul roman, pag. 1620) și "Isus, învățătorul apostolilor" (Liturghierul roman, pag. 1616). Împreună cu părintele responsabil al Oficiului pentru Pastorația Liturgică a Diecezei noastre, vă îndemnăm să colaborați la acest moment de pregătire, ca astfel să-l însoțim pe noul episcop Mons. Iosif Păuleț, noul păstor al Episcopiei de Iași, în tot timpul slujirii sale părintești.

Iași, 18 iulie 2019

episcop Petru Gherghel,
administrator apostolic

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.

* * *

Radio Maria: Consacrarea episcopală a Mons. Iosif Păuleț va avea loc la Iași, în sărbătoarea "Schimbarea la Față a Domnului", 6 august

Radio Maria: Interviu cu Mons. Petru Gherghel

Radio Maria: Interviu cu Mons. Iosif Păuleț

PS Petru Gherghel: Mesaj la numirea noului episcop pentru Dieceza de Iași

Indicații liturgice în urma numirii noului episcop

Comunicat: Consacrarea și instalarea noului episcop, Mons. Iosif Păuleț, vor fi marți, 6 august, la ora 10.30

Comunicat de presă: Papa Francisc a numit un nou episcop pentru Dieceza de Iași: Mons. Iosif Păuleț (6 iulie)


 

lecturi: 3409.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat