Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Belcești: Conferirea sacramentului Mirului

PS Aurel Percă a conferit sâmbătă, 13 iulie 2019, sacramentului sfântului Mir celor opt candidați, copii și adolescenți, proveniți din Belcești și Iosupeni. Alături de pr. paroh Iosif Mărtinaș au participați la sărbătoare primarul comunei, preoții din parohiile învecinate împreună cu credincioșii proveniți din comunitățile parohiei.

După o perioadă de pregătire catehetică, cei opt candidați - patru din Belcești și patru din Iosupeni - s-au prezentat în fața altarului bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Belcești pentru a implora prin rugăciunea și ungerea cu sfânta crismă săvârșite de episcop, pe Duhul Sfânt și darurile sale.

După proclamarea lecturilor de către candidați, PS Aurel Percă a explicat în cadrul predicii importanța acestui sacrament. Prin răspunsurile pe care le-a primit din partea celor opt la întrebările adresate lor, Preasfinția sa s-a convins de temeinicia pregătirii acestora. Conferirea sacramentului Mirului este ca o sărbătoare a Rusaliilor pentru comunitate. Duhul Sfânt este cel care vine și oferă viață și prospețime credinței credincioșilor. El binevoiește să se dăruiască ca Dar divin, prin ungerea cu sfânta crismă, celor tineri, tocmai pentru ca aceștia să dea mărturie cu convingere și fermitate despre credința lor creștină. Se observă cum timiditatea, frica sau indiferența sunt reale piedici în a vorbi despre Cristos și credința în el. Mirul vrea să însufle în cei tineri tăria mărturiei.

"Primește pecetea darului Duhului Sfânt!" sunt cuvinte pe care le-a auzit fiecare candidat, având în mână lumânarea aprinsă. Lumânarea este simbolul credinței pe care tinerii, asistați de Duhul Sfânt o țin aprinsă pentru drumul vieții lor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, o fată a mulțumit în numele tuturor celor miruiți pentru darul Mirului. În curtea parohiei, după procesiunea finală s-a putut simți atmosfera de comuniune cu toți cei prezenți, PS Aurel Percă salutându-i personal pe credincioși și împărțindu-le iconițe.

Duhul Sfânt, cu a cărui pecete au fost însemnați cei opt copii și tineri, să insufle în ei statornicie în credință și în valorile pe care le propune evanghelia.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 iulie: Belcești: Conferirea sacramentului Mirului
 


lecturi: 763.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat