Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Campus vocațional pentru tinere, organizat de surorile "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"

În perioada 10-12 iulie 2019, la Slănic Moldova, 21 de tinere din mai multe parohii au participat la campusul vocațional cu tema: "Dă-mi Doamne, o inimă care ascultă", organizat de surorile Institutului diecezan, "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot".

Într-o lume care oferă tinerilor o formare umană și intelectuală bazată doar pe știință și tehnologie, pierzând din vedere valorile și rădăcinile creștine, am venit în întâmpinarea tinerelor cu câteva provocări: "Ascultă-ți inima", "Dă glas chemării pe care Dumnezeu o are pentru tine din veșnicie", "Discerne cu maturitate și credință calea pe care alegi să mergi pe drumul vieții".

Omul cu vocația lui la viață, la sfințenie și la slujire nu va fi niciodată împlinit dacă va merge singur pe drumul vieții. Dacă va confunda succesul cu fericirea și nu își va trăi vocația în conformitate cu voința lui Dumnezeu. Dacă se va încrede doar în forțele proprii și va neglija iubirea profundă a lui Dumnezeu. Doar acceptând și integrând în viața noastră iubirea lui Dumnezeu, putem fi oameni autentici și fericiți, oameni înțelepți și generoși, altfel tindem să ne trăim viața în frustrare, singurătate, tristețe și egoism.

Am încercat în aceste zile să arătăm tinerelor și un alt mod de a fi și a trăi. Să le împărtășim că viața, indiferent de starea pe care o alegem, fie la viața consacrată sau la viața de familie, nu are gust dacă îl excludem pe Dumnezeu. Inima noastră poate fi veselă și generoasă sau tristă și egoistă, iar aceasta este o alegere personală și liberă!

Împreună cu aceste tinere ne-am bucurat, ne-am rugat la Sfintele Liturghii, la adorație și la breviar, ne-am împărtășit trăirile, dubiile, aspirațiile, am fost creative la atelier, ne-am plimbat, am urcat pe munte și la recreație ne-am amuzat cu jocuri interactive și cântece de voie bună.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile frumoase, binecuvântate și rodnice! Mulțumim pr. paroh de la Slănic Moldova, pr. Benone Butacu care ne-a oferit condițiile necesare, pentru a ne desfășura activitățile, în Casa "Sfânta Maria". Mulțumim superioarei noastre generale, sr. Regina Horvat, care ne-a susținut și ajutat în realizarea acestui campus și tuturor surorilor implicate care prin slujirea și mărturia lor au ajutat aceste tinere să își lărgească orizontul despre viața consacrată, să aibă curajul și să dea curs chemării pe care Dumnezeu a sădit-o în inima fiecăreia și nu în ultimul rând, mulțumim pentru comuniunea trăită și împărtășită, în diversitatea darurilor pe care le-am primit!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 iulie: Slănic Moldova: Campus vocațional pentru tinere

Sr. Ana Celmare, SCMP

Mărturii ale tinerelor participante

"Acest campus ne îndrumă pe fiecare la vocația lui. Surorile ne-au ajutat să înțelegem că trebuie să ne urmăm pașii spre calea dreaptă către Dumnezeu pentru a-l iubi și a-l sluji. Acest timp ne-a oferit și posibilitatea să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să trăim bunătatea. Ne-am rugat și am primit puterea să fim mai curajoase și să ne urmăm vocația fără griji, dar ne-am și distrat. Alături de surori ne-am simțit ca într-o familie plină de iubire fără să mai ducem dorul de casă. Teama pe care am avut-o când am ajuns la campus s-a risipit și am reușit să nu mai fim închise și să ne obișnuim cu toate persoanele pe care le avem alături. Cel mai mult m-a impresionat blândețea surorilor care ne-au invitat în inima lor. În final, eu dacă anul viitor se mai organizează acest campus mai vreau să merg pentru că m-am atașat de comuniunea de familie care s-a creat. Mulțumim!" (Giulia)

"În acest campus am reușit să înțeleg mai bine ce înseamnă viața consacrată. M-au impresionat foarte mult prezentările surorilor despre congregație, despre vocație, dar mai ales mărturia de viață consacrată a sr. Anișoara. Au fost frumoase și predicile de la sf. Liturghie și jocurile, drumețiile și faptul că am reușit să ne cunoaștem atâtea tinere, să ne rugăm și să ne distrăm. De asemenea drumeția pe munte și aerul curat au fost un mijloc de relaxare binevenit. Pentru mine acest prim campus vocațional a fost minunat și cu siguranță aș mai veni cu drag!" (Antonia)

"La mine a fost prima experiență de acest gen și a fost o experiență super frumoasă! Mi-a plăcut că am cunoscut atâtea fete de vârsta mea, mi-au plăcut prezentările surorilor, activitățile interesante, plimbările, jocurile și mai ales că am cântat și ne-am rugat împreună." (Bianca)

"În primul rând vreau să spun că mi-a plăcut foarte mult acest campus la care particip pentru prima dată în viață. Mi-au plăcut activitățile și fetele care au fost foarte drăguțe. Am învățat lucruri noi unele de la altele și mai ales surorile ne-au îndrumat și ne-au ajutat să înțelegem vocația și care sunt pașii pe care să-i urmăm pentru acest drum. Cred că, cu ajutorul surorilor putem să găsim acest drum mai ușor. Timpul petrecut împreună a fost frumos și am putut să ne cunoaștem mai bine și să ne facem prietene. Am participat la Sfintele Liturghii, ne-am rugat la adorație și am învățat cântece noi. În ultima seară, împreună cu surorile, am organizat recreația unde ne-am distrat și ne-am cunoscut mai bine. Mulțumim surorilor pentru că au avut răbdare cu noi!" (Adina)

"Ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult în acest campus este povestea de viață a sr. Anișoara care mi-a transmis fiecare emoție simțită de ea, lucru care m-a sensibilizat și care a reușit să mă facă să înțeleg fericirea adevărată pe care Domnul o poate oferi. Mă bucur că am putut vedea cu ochii mei atâtea exemple, că iubirea lui Dumnezeu poate transforma un om în cea mai bună versiune a sa, reușind în același timp să-i ofere harul de a da mai departe bucuria adevărată pe care a dobândit-o. Totodată și prezentarea sr. Ana a avut un impact asupra mea, dar mai ales asupra deciziilor mele, însă acest impact a fost și datorită faptului că mi-a fost ca o a doua mamă și a contribuit la educația mea religioasă încă de la vârsta de 6 ani, pentru că a slujit în parohia mea." (Denisa C.)

"Acest campus m-a impresionat din punct de vedere vocațional, deoarece m-a ajutat să îmi regăsesc încrederea în sine, să îmi fac prietene noi și mai ales am învățat chestii noi, interesante și utile. Împreună am cântat, ne-am rugat, ne-am jucat și ne-am distrat. Chiar dacă a fost o perioadă scurtă de timp am reușit să ne cunoaștem și să ne simțim bine împreună, fără telefoane și alte electronice, dimpotrivă cu voință, răbdare și entuziasm. Surorile au fost implicate mereu în activitățile și evenimentele desfășurate și eu sper să îmi găsesc vocația cât mai repede, pentru că știu că Domnul are grijă de mine și a plantat o sămânță în sufletul meu și care va crește doar dacă voi avea grijă de ea, "udând-o, smulgându-i buruienile și fiind un pământ bun, ea se va dezvolta și va crește". În concluzie acest campus a fost o experiență nouă în care am avut posibilitatea să învăț multe lucruri care mă vor ajuta în viață." (Roberta)

"Această experiență pentru mine a fost foarte frumoasă și interesantă. Sper să mai avem aceste ocazii pentru că mărturia surorilor, dar mai ales mărturiile de viață personale, m-au impresionat profund și pe noi ne ajută să descoperim cât de plăcut și misterios lucrează Dumnezeu în viața noastră." (Antoneta)

"Este al doilea campus vocațional la care particip, am fost și anul trecut la cel organizat la Gherăești și țin să mărturisesc că l-am găsit pe Dumnezeu ca fiind un refugiu și care a dat sens acestei întâlniri. O modalitate prin care putem trece peste limite și bariere în ceea ce privește călăuzirea pe o cale bună, comuniunea, socializarea și deschiderea către cei din jurul nostru. Un timp în care uiți de rutina zilnică de acasă, uiți să te pui în prim plan, să privești din perspectivă pozitivă tot ceea ce ți se întâmplă. Mă bucur că surorile ne-am prezentat vocația la slujirea în toate stările sale: fie la viața consacrată, fie la căsătorie și la celibat, ținând cont că pentru noi e un ajutor pentru a descoperi ce vrea Dumnezeu cu adevărat de la noi. Cu siguranță voi mai participa și mulțumesc surorilor pentru disponibilitatea și seninătatea cu care ne-au înconjurat în aceste zile!" (Luiza)

"Chiar dacă am început acest drum cu dificultăți pentru că a fost blocat traficul și am ajuns foarte greu și la început a fost și vremea nefavorabilă până la urmă starea neplăcută s-a schimbat în momentul în care am întâlnit surorile care erau deschise, senine, energice și cu zâmbetul pe buze. Mi-a plăcut programul, mi-a plăcut mâncarea și mai ales rugăciunile care au fost necesare și importante pentru mine. Un moment de liniște și o rupere de celelalte activități de care, de obicei, nu mă prea pot rupe prea ușor, cum ar fi timpul petrecut pe telefon. Mi-a plăcut grupul de fete pe care nu le cunoșteam deloc și care au fost drăguțe, am fost provocate să colaborăm pentru pregătirea recreației și am descoperit multe lucruri pe care le aveam în comun. Mi-au plăcut prezentările și mărturiile pe care le găsesc utile pentru a înțelege prin ce au trecut persoanele de-a lungul vieții și de asemenea, dacă ne regăsim în ceea ce ele ne-au împărtășit." (Daniela B.)

"Mi-a plăcut acest campus, mărturiile surorilor și drumețiilor. Mulțumesc pentru că am avut posibilitatea să înțeleg și să cunosc drumul parcurs de o persoană consacrată." (Miruna)

"În aceste zile de campus, m-am simțit foarte bine, deoarece am avut șansa să cunosc persoane minunate, mai ales surorile care ne-au împărtășit experiența de viață consacrată și ce înseamnă vocația, pentru că ne-au oferit posibilitatea să fim atâtea fete împreună, din diverse parohii, și pentru că ne-ați primit cu multă dragoste și căldură. Vă admir misiunea frumoasă pe care Domnul v-a încredințat-o!" (Ana-Maria)

"Anul acesta campusul a fost și mai frumos, deoarece sunt plăcut impresionată de număr fetelor care au avut curajul și dorința de a participa, alături de surori la această experiență frumoasă. A fost o atmosferă foarte plăcută, toate fetele s-au implicat și au trăim maxim toate activitățile. Sper din toată inima să pot participa și anul viitor, deoarece este un timp plăcut pe care cu greu îl pot explica în cuvinte și de care noi avem mare nevoie. Mulțumim din suflet tuturor surorilor pentru organizare!" (Daniela D.)

"Mulțumesc surorilor pentru că ne-au învățat în acest campus ce înseamnă: vocația, viața consacrată, congregațiile religioase, lucruri pe care nu le știam. Am descoperit că vocația este o mică sămânță plantată în inima noastră de către Dumnezeu, dar care trebuie ajutată să crească urmând semnele timpului în care trăim. A fost o experiență frumoasă, plină de har și mai ales necesară pentru noi, tinerele de azi. Mulțumim!" (Ema)

"Aceste zile petrecute la Slănic Moldova, mi-au umplut inima de bucurie și liniște sufletească. Cred că fiecare avem nevoie de cineva care să ne ajute, să vedem pentru ce am fost create. Într-una din zile am trăit ceva inedit... ceva deosebit... nu îmi pot da seama exact ce s-a întâmplat, dar cu siguranță este un semn. După ce m-am împărtășit, când am ajuns în bancă am început să plâng, ceva mi-a atins inima în profundul ei, cred că Dumnezeu, atât de minunat și misterios. Mulțumesc lui Dumnezeu, surorilor care ne-au ajutat să înțelegem ce înseamnă vocația, pr. Benone că ne-a primit cu multă căldură. Am înțeles că fără ajutorul lui Dumnezeu și a unui preot spiritual nu pot să îmi deschid inima, ochii și urechile pentru a asculta cuvântul Lui și a-l vesti." (Gabriela)

"În această perioadă de campus am fost impresionată de cuvintele folosite și mesajul lor mi-a ajuns în suflet. Mi-au plăcut trăirile din viața surorilor, calmul, liniștea și profunzimea cu care au vorbit. Au o viață frumoasă în slujirea Domnului și faptul că și-au împărtășit experiența vieții, cu noi, contează! Când eram mai mică mi-am dorit să fiu persoană consacrată, dar acum sunt un pic confuză și mă rog Domnului să îmi arate calea. Sunt fascinată de mărturiile surorilor, de implicarea lor și de tot acest timp petrecut împreună." (Raluca)

"A fost o perioadă prea scurtă, dar care și-a pus amprenta în sufletul meu. Am participat și anul trecut la acest campus vocațional și am învățat multe lucruri noi, dar anul acesta au fost trăiri și mai profunde. Am simțit iubirea lui Isus în inima mea, o liniște interioară nemaiîntâlnită până acum însoțită de pace și armonie. Rugându-mă am înțeles că Isus este mereu lângă mine, că mă ajută și îmi îndrumă pașii. Le mulțumesc din suflet surorilor, deoarece fără ajutorul lor nu ar fi fost posibilă această experiență. Ne-au învățat rugăciuni, cântece, ne-au împărtășit emoții, sentimente și experiențe din viața lor de slujire, o viața minunată, plină de bucurie și entuziasm. Sper să ne revedem curând și să ne bucurați din nou inima, împreună cu Isus. Plec îmbogățită și cu sufletul plin de pacea Duhului Sfânt." (Andra)

"În aceste câteva zile, ascultând și participând la activitățile și prezentările pregătite de surori pentru noi, am început să realizez că încă mai am de lucrat la inima mea. Inima care îl recunoaște pe Dumnezeu în interiorul ei, e o inimă plină de bucurie, iubire, bunătate, credință, curaj, iar inima care nu îl recunoaște este tristă, egoistă, mândră, fricoasă, răutăcioasă. Conferința despre vocație m-a pus pe gânduri și mi-a dat mult curaj să fac pași spre Domnul, să meditez și să-mi dau seama că în inima mea este un glas lăuntric pe care, dacă îl ascult și mă rog, voi fi pe calea cea bună. Mi-am propus să ofer mai mult spațiu rugăciunii, să îl fac pe Isus prietenul meu cel mai bun! Vă mulțumesc că ne-ați ajutat și ne-ați acordat toată atenția și sprijinul!" (Mihaela)

"În aceste zile mi-au plăcut mult conferințele și mărturia de viață consacrată. A fost interesant, educativ și de un real folos pentru noi care suntem la început de drum. Surorile ne-au ajutat să descoperim ce înseamnă vocația în diversele ei trăiri. Și că este important să avem curajul să vorbim deschis și să cerem sfaturi, să ne rugăm, să ne ascultăm inima și să avem credință în toate circumstanțele vieții." (Daria)

"Acest campus vocațional mi-a plăcut pentru s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și caldă. Surorile ne-au ajutat să descoperim sămânța vocației pe care Domnul ne-a încredințat-o și de care trebuie să avem mare grijă! Dacă viața noastră nu este un pământ fertil ea poate să se usuce, dar îngrijind-o ea se va dezvolta și va crește. Acest campus m-a ajutat să fiu mai curajoasă, să am mai multă încredere în mine și mai ales în Dumnezeu!" (Karicia)

"Mi-au plăcut rugăciunile, cântecele, Sfintele Liturghii animate, plimbările în aer liber, inimile pe care fiecare le-am personalizat și ne-au rămas o amintire frumoasă, prietenia cu celelalte fete, prezentările și mărturiile de viață, despre congregație și mai ales surorile care s-au implicat și de la care am învățat atât de multe lucruri noi și utile!" (Denisa A.)

"Este al doilea an consecutiv când vin în campusul vocațional, dar anul acesta este diferit, pentru că sunt proaspătă absolventă de facultate, iar în această perioadă mă aflu la răscruce. Deși povestea continuă, cumva este un nou început, un început al vocației la slujire, plin de întrebări, nesiguranță, de frici și de ezitări, dar zilele acestea am învățat că doar așa ia naștere curajul, dacă ai frici și asta m-a întărit. Mă bucur mult că am ales să vin și anul acesta, au fost câteva zile în care pe lângă momentele de socializare și divertisment, am putut să mă rog, să meditez, să fiu eu cu mine și cu Domnul, lucru de care aveam nevoie. Nu în ultimul rând, țin să mulțumesc surorilor care au organizat acest campus impecabil." (Georgiana)
 


lecturi: 2808.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat