Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Maria: Interviu cu Mons. Petru Gherghel: "Dumnezeu rânduiește să avem un alt episcop și pentru mine este o bucurie, continuitatea în Biserică este un dar pe care Dumnezeu îl oferă și Duhul Sfânt îl asigură"

La data de 6 iulie 2019, când papa Francisc l-a numit episcop romano-catolic de Iași pe Mons. Iosif Păuleț, Sfântul Părinte a acceptat și cererea de retragere a episcopului Petru Gherghel, care conduce Dieceza de Iași din anul 1978 și a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc, după cum anunță într-un comunicat de presă Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Comunicații Sociale.

Încă din luna ianuarie a anului 2015, episcopul Petru Gherghel a înaintat o scrisoare Sfântului Părinte prin care își prezenta disponibilitatea pentru a fi eliberat din oficiul de episcop al Diecezei de Iași, așa cum este stabilit în canonul 401, alineatul 1 al Codului de Drept Canonic. Din voința Sfântului Părinte papa Francisc, Excelența Sa Mons. Petru Gherghel va continua să conducă Dieceza de Iași ca administrator apostolic până ce noul episcop își va începe misiunea, după care va fi episcop emerit, menționează sursa citată.

"Un episcop iubește Biserica, iubește prezentul și trebuie să iubească și viitorul și, după activitatea mea, iată că Dumnezeu rânduiește să avem un alt episcop, Sfântul Părinte a decis acest lucru și pentru mine este o bucurie, continuitatea în Biserică este un dar pe care Dumnezeu îl oferă și Duhul Sfânt îl asigură", spune Excelența Sa Mons. Petru Gherghel, în prezent administrator apostolic al Diecezei de Iași, pentru Radio Maria.

La încheierea mandatului său de păstor al Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel îndreptă spre Dumnezeu un gând de preamărire pentru semnele de prețuire și de generozitate primite din partea Domnului prin alegerea și slujirea sa în misiunea de episcop: "Toate acestea sunt pentru mine motive să-i aduc lui Dumnezeu laudă și să mă bucur că am avut o asemenea responsabilitate [...] mă bucur de realizări, îi cer iertare lui Dumnezeu pentru lipsuri și continui să mă bucur că sunt în Dieceza de Iași, o dieceză plină de vitalitate".

"Rolul episcopului este deja stabilit în Evanghelie, este stabilit de Isus Cristos când și-a ales apostolii. Episcopul trebuie să fie cel care continuă activitatea încredințată de Isus apostolilor cât se poate mai bine; Dumnezeu alege pe cine vrea și îl asistă cu darurile sale [...] când un episcop este ales și așezat în fruntea unui popor sau a unei dieceze, este Dumnezeu Cel care iubește Biserica și se angajează să binecuvânteze El și să lucreze El în mijlocul acestui popor printr-un om pe care îl alege ca episcop."

Înregistrarea audio a interviului cu Mons. Petru Gherghel, realizat de Alexandra Cojan pentru Radio Maria

(Alexandra Cojan pentru Radio Maria)


 

lecturi: 1658.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat