Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (7 iulie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pagina evanghelică de astăzi (cf. Lc 10,1-12.17-20) îl prezintă pe Isus care trimite în misiune șaptezeci și doi de discipoli, adaos la cei doisprezece apostoli. Numărul șaptezeci și doi indică probabil toate națiunile. De fapt, în cartea Genezei se menționează șaptezeci și două de națiuni diferite (cf. 10,1-32). Astfel această trimitere prefigurează misiunea Bisericii de a vesti Evanghelia la toate neamurile. Isus le spune acelor discipoli: "Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători în secerișul lui!" (v. 2).

Această cerere a lui Isus este mereu valabilă. Mereu trebuie să-l rugăm pe "Domnul secerișului", adică pe Dumnezeu Tatăl, pentru ca să trimită lucrători ca să muncească în ogorul său care este lumea. Și fiecare dintre noi trebuie să facă asta cu inimă deschisă, cu o atitudine misionară; rugăciunea noastră nu trebuie să fie limitată numai la nevoile noastre, la necesitățile noastre: o rugăciune este cu adevărat creștină dacă are și o dimensiune universală.

Trimițându-i pe cei șaptezeci și doi de discipoli, Isus le dă instrucțiuni precise, care exprimă caracteristicile misiunii. Prima - deja am văzut -: rugați-vă; a doua: mergeți; și apoi: nu luați nici pungă, nici desagă...; spuneți: "Pace acestei case"... rămâneți în casa aceea... Nu vă mutați din casă în casă...; vindecați bolnavii și spuneți-le: "s-a apropiat de voi împărăția lui Dumnezeu"; și, dacă nu vă primesc, ieșiți în piețele ei și plecați (cf. v. 2-10). Aceste imperative arată că misiunea se bazează pe rugăciune; că este itinerantă: nu stă pe loc, este itinerantă; că ea cere dezlipire și sărăcie; că duce pace și vindecare, semne ale apropierii Împărăției lui Dumnezeu; că nu este prozelitism ci vestire și mărturie; și că ea cere și sinceritatea și libertatea evanghelică de a pleca evidențiind responsabilitatea de a fi respins mesajul mântuirii, dar fără condamnări și blestemări.

Dacă este trăită în acești termeni, misiunea Bisericii va fi caracterizată de bucurie. Și cum se termină acest text? "Cei șaptezeci și doi s-au întors plini de bucurie" (v. 17). Nu este vorba de o bucurie efemeră, care provine din succesul misiunii; dimpotrivă, este o bucurie înrădăcinată în promisiunea că - spune Isus - "numele voastre sunt scrise în ceruri" (v. 20). Cu această expresie El înțelege bucuria interioară, bucuria indestructibilă care se naște din conștiința de a fi chemați de Dumnezeu să-l urmăm pe Fiul său. Adică bucuria de a fi discipolii săi. Astăzi, de exemplu, fiecare dintre noi, aici în piață, se poate gândi la numele pe care l-a primit în ziua Botezului: acel nume este "scris în ceruri", în inima lui Dumnezeu Tatăl. Și bucuria acestui dar face din fiecare discipol un misionar, unul care merge în compania Domnului Isus, care învață de la El să se dedice fără rezerve pentru alții, liber de el însuși și de propriile averi.

Să invocăm împreună ocrotirea maternă a Preasfintei Maria, pentru ca să susțină în fiecare loc misiunea discipolilor lui Cristos; misiunea de a vesti tuturor că Dumnezeu ne iubește, vrea să ne mântuiască și ne cheamă să facem parte din Împărăția sa.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Chiar dacă au trecut câteva zile, invit să ne rugăm pentru sărmanele persoane lipsite de apărare ucise sau rănite de atacul aerian care a lovit un centru de detenție a migranților în Libia. Comunitatea internațională nu poate tolera fapte așa de grave. Mă rog pentru victime: Dumnezeul păcii să-i primească pe răposați la El și să-i susțină pe răniți. Doresc ca să fie organizate în mod extins și concertat coridoare umanitare pentru migranții mai nevoiași. Amintesc și toate victimele măcelurilor care au fost făcute recent în Afganistan, Mali, Burkina Faso și Niger. Să ne rugăm împreună. [moment de tăcere]

Adresez un salut cordial vouă tuturor, romani și pelerini! Salut elevii de la "Școala Sfântul Ignațiu" din Cleveland (Statele Unite), tinerii din Basiasco șli Mairago și preoții care participă la cursul pentru formatori, promovat de Institutul "Sacerdos" din Roma. Salut comunitatea eritreeană din Roma: iubiți frați și surori, mă rog pentru poporul vostru! Și îi salut pe polonezii mulți care sunt aici în față!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 579.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat