Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Indicații liturgice în urma numirii noului episcop

Sfântul Părinte papa Francisc, în ziua de 6 iulie 2019, l-a numit episcop romano-catolic de Iași pe Mons. Iosif Păuleț, până acum decan al Decanatului de Bucovina și paroh la Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" Suceava, din Dieceza de Iași. Mons. Păuleț îi va succeda episcopului Petru Gherghel, care, din voința Sfântului Părinte papa Francisc, va continua să conducă Dieceza de Iași ca administrator apostolic până ce noul episcop va fi consacrat și își va începe misiunea.

După o tradiție foarte veche a Bisericii, în timpul Rugăciunii Euharistice de la sfânta Liturghie, comunitatea își amintește și se roagă Domnului pentru episcopul propriu, în jurul căruia și fără de care nu poate să fie celebrată o "Euharistie legitimă".

Alegerea noului episcop implică și observarea anumitor norme liturgice în ceea ce privește amintirea episcopului la această Rugăciune Euharistică. După normele liturgice (decretul "Cum de nomine Episcopi", a Congregației pentru Cultul Divin și disciplina sacramentelor, din 05.09.1972, "Principii și norme privind utilizarea Liturghierului roman", ediția tipică III, din 2000, n. 149 și a "Caerimoniale Episcoporum", n. 1147), la Rugăciunea Euharistică va fi amintit episcopul diecezan sau cel care îi este echivalat după normele dreptului, în cazul nostru, administratorul apostolic.

Prin urmare, până la începerea misiunii noului episcop, a Mons. Iosif Păuleț, în Dieceza de Iași va fi amintit în continuare numele episcopului Petru prin formula: "împreună cu părintele nostru papa Francisc, cu administratorul nostru apostolic episcop Petru și cu tot clerul" (pentru canonul II) sau "împreună cu slujitorii tăi, papa nostru Francisc și administratorul nostru apostolic episcop Petru, cu toți episcopii, cu întregul cler..." (pentru canonul III).

Conforma acelorași indicații din documentele amintite mai sus, de astăzi și până la începerea misiunii în Dieceza de Iași a noului episcop în toate comunitățile vor fi rostite rugăciuni pentru el. Se vor insera pentru noul episcop intenții la Rugăciunea Credincioșilor de la sfânta Liturghie, atât la Liturghiile duminicale, cât și la cele din sărbătorile de poruncă și din timpul săptămânii, vor fi intenții de rugăciune și la Vespere, la rugăciunea Breviarului, dar și în alte ocazii de rugăciune.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Comunicat de presă: Papa Francisc a numit un nou episcop pentru Dieceza de Iași: Mons. Iosif Păuleț

Comunicat: Consacrarea și instalarea noului episcop, Mons. Iosif Păuleț, vor fi marți, 6 august, la ora 10.30


 

lecturi: 4218.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat