Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Greco-catolicii din Ucraina la papa Francisc: o țară aflată în război și în transformare continuă

De M. Chiara Biagioni

A elabora împreună o strategie pentru viitorul Ucrainei, într-un moment crucial al vieții țării. Cu această motivație papa Francisc a convocat la Roma Sinodul Permanent și pe mitropoliții din Biserica greco-catolică ucraineană. Întâlnirea se va ține în Vatican în zilele de 5 și 6 iulie 2019, va fi în mod riguros cu ușile închise și vor fi prezenți și unii conducători de dicaster între care cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, și cardinalul Peter Kodwo Turckson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. În cursul celor două zile, papa Francisc va asculta ceea ce vor spune mitropoliții și membrii Sinodului Permanent despre problemele vieții țării și a Bisericii din Ucraina și din străinătate. Anunțând printr-un comunicat știrea la începutul lunii mai, arhiepiscopul major Prea Fericirea Sa Sviatoslav Șevciuc prezenta întâlnirea ca "o veste bună pentru Biserica greco-catolică ucraineană și pentru toată Ucraina". Este vorba "despre cel mai înalt nivel de atenție arătat din partea Sfântului Scaun, cu o întâlnire fără precedent care face parte din practica internă a Curiei Vaticane în cazul în care se încearcă să se înțeleagă cum trebuie acționat în anumite circumstanțe, evenimente sau situații". Dar cum se prezintă astăzi Ucraina? Care sunt provocările pe care le trăiește? Și cum se raportează între ele Bisericile care locuiesc acolo? La o primă fotografie, Ucraina se prezintă ca o țară aflată în transformare rapidă. Cu o succesiune de schimbări care în ultimii ani au interesat practic toate domeniile societății, civile și religioase. Însă imaginea Ucrainei este și ocupație și război, prima în Crimeea și în Donbass.

Revoluția de la "EuroMaidan" și Crimeea. În ultimii 28 de ani Ucraina a trăit trei răscoale: Revoluția studenților din 1990, Revoluția portocalie din 2004 și Revoluția "EuroMaidan" începută în 2013. Peste 100 de persoane au fost ucise la Maidan. Așa se numea piața principală din Kiev unde timp de multe luni populația a coborât pentru o revoltă populară pașnică împotriva regimului președintelui de atunci Yanukovich și visul european. Chiar în acele zile, în momentul în care țara își ștergea lacrimile pentru victimele ucise la Maidan, a început anexarea Crimeii la Rusia. A avut loc în mod paradoxal în 2014, anul în care tătarii din Crimeea - populația indigenă din peninsulă - comemorau a 70-a aniversare a deportării genocide din partea regimului lui Stalin. Astăzi în regiune sunt denunțate masive încălcări ale drepturilor umane, între care restricțiile asupra ucrainenilor ortodocși, greco-catolici și catolici în desfășurarea activității lor pastorale și persecuția activiștilor filo-ucraineni. Conform Ministerului Politicii Sociale, numărul de cetățeni din Republica autonomă din Crimeea și din Sebastopol înregistrați în Ucraina ca evacuați interni, la 31 mai 2019, este de 39.053. 41,5% (16.238) trăiesc în regiunea Kiev.

Și mai tragică este situația în teritoriile ocupate din regiunile Donetsk și Luhansk. Conform ultimului raport al Misiunii Națiunilor Unite pentru monitorizarea respectării drepturilor umane în Ucraina în 2019, numărul total de morți militari și civili în Donbass a ajuns, începând din 2014, la aproape 13 mii, și circa 30 de mii de persoane au fost rănite. 400 de mii sunt "veteranii" de război și peste o mie sunt tinerii care au comis sinucidere datorită traumelor suferite în conflict. Un război "uitat" de Europa, "hibrid", condimentat cu știri false și puțină claritate cu privire la evenimente, însă cu consecințe dramatice. De fapt, se estimează că sunt 5,2 milioane persoanele lovite de violențele de război și între acestea 3,5 milioane au nevoie de asistență și protecție umanitară. Cea mai mare parte a celor nevoiași și vulnerabili (o populație de circa 2,7 milioane de persoane) trăiesc în așa-numita "linie de contact" sau "zonă cenușie", o fâșie lungă de 427 kilometri între Donetsk și Luhansk. Un ținut care în pofida încetării focului și a acordurilor de la Minsk, încă este teatru de ostilități. Siguranța alimentară și hidrică, contaminarea minelor terestre și resturi explozive; sănătatea mentală și stresul grav continuu; infrastructuri ruinate și deteriorate: acestea sunt problemele mai grave trăite de populație. Se estimează că sunt cel puțin 50 de mii de construcții rezidențiale deteriorate din cauza conflictului de-a lungul liniei de contact. Ofensiva a provocat o masivă mutare de persoane. Un adevărat exod și Ucraina singură a primit în acești ultimi cinci ani circa două milioane de refugiați din teritoriile ocupate.

Ajutorul Caritas-ului și al papei Francisc. Caritas Ucraina (cu ajutorul diferitelor Caritas europene) reușește să furnizeze asistență umanitară persoanelor lovite de conflict, când au început evacuările în masă în Ucraina. De atunci, a ajutat circa 560 de mii de persoane. Și papa Francisc a voit să dea un semn concret de solidaritate și apropiere de populația ucraineană lovită de conflict. Demarat în iunie 2016 proiectul "Papa pentru Ucraina" a adunat în 2 ani 16 milioane de euro, rod al colectei realizate în toate diecezele din Europa și al donației personale a papei. Proiectul a ajuns la circa 900 de mii de beneficiari, de lungul întregii zone a operațiunilor militare și în teritoriile limitrofe, precum și în zonele cu prezență mai mare de migranți (Kharkiv, Dnepropetrovsk, Zaporizhia, regiunea și orașul Kiev).

Bisericile. Ucraina a fost și teatru în ultimii ani al unei ciocniri foarte dure între Bisericile ortodoxe. Semn al unei țări unde istoria este în continuă devenire. Era 5 ianuarie anul acesta când în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" din Istanbul, patriarhul ecumenic Bartolomeu semnează Tomos-ul care acordă autocefalie Bisericii ortodoxe ucrainene. Este actul final al unui proces lung și greu de "autonomie" care a dus la constituirea unei noi Biserici cu un nou mitropolit și la dezlipirea de Patriarhia de Moscova. Foarte dură reacția Bisericii ruse care decide să rupă "comuniunea euharistică" cu Patriarhia ecumenică de Constantinopol. Probabil că este știrea cea mai destabilizatoare care a străbătut viața Bisericilor din Ucraina. Biserica Catolică - fie la Roma fie în Ucraina - a urmărit tot procesul cu durere dar și cu respectul total față de părți și cu non-interferență. Într-un interviu dat la Tv2000, Prea Fericirea Sa Șevciuc a spus: "Când noi vedem două Biserici locale care se ciocnesc, acesta este motiv de durere... Desigur, noi îi iubim pe frații noștri ortodocși, atât pe cei din Moscova, cât și pe cei din Constantinopol și vom căuta mereu să fim frați buni cu toți". Configurația actuală a Bisericilor din Ucraina are în vârf Biserica ortodoxă ucraineană legată cu Patriarhia de Moscova cu 12.437 de parohii și 62 de episcopi și Biserica greco-catolică din Ucraina cu 3.912 parohii.

(După agenția SIR, 4 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 376.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat