Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Familia, cărare între generații" - tema Întâlnirii Diecezane a Familiilor din 2019

Inspirată din mesajul papei Francisc, de la Iași, tema Întâlnirii Diecezane a Familiilor de anul acesta, "Familia, cărare între generații", are în prim-plan transmiterea credinței între generații. Credința este un dar ce nu se poate impune, tocmai de aceea trebuie transmis atât verbal, cât și sau mai ales prin exemplu. În acest sens, rolul familiei este de neînlocuit.

La Faraoani, sâmbătă, 3 august 2019, începând cu ora 9.30, împreună cu familiile din dieceză, dar și cu cele din parohia gazdă, ne vom bucura să redescoperim rolul "cărării", acel "de la mine la tine", "de la noi la voi".

"Pentru a merge împreună acolo unde ești, spunea papa Francisc la Iași, să nu uiți de ceea ce ai învățat în familie. Nu uita rădăcinile tale.

Acest lucru mi-a amintit de profeția unui sfânt eremit al acestor ținuturi. Într-o zi călugărul Galaction Ilie de la mănăstirea Sihăstria, mergând cu oile la munte, s-a întâlnit cu un eremit sfânt pe care-l cunoștea și îl întrebă: "Spune-mi, părinte, când va fi sfârșitul lumii?" Și venerabilul eremit, suspinând din inima sa, spuse: "Părinte Galaction, știi când va fi sfârșitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică, atunci când nu va mai fi dragoste și înțelegere creștinească între frați, între rude, între creștini și între popoare! Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat, va fi sfârșitul lumii. Căci fără iubire și fără Dumnezeu nu pot să mai trăiască oamenii pe pământ!".

Viața începe să se stingă și să putrezească, inima noastră încetează să mai bată și se usucă, bătrânii nu vor mai visa și tinerii nu vor mai profetiza când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin ... căci fără iubire și fără Dumnezeu omul nu mai poate trăi pe pământ".

Iubirea este aceea care face cărări între oameni și tot ea este cea care le menține. Familia transmite de la o generație la alta atât datul credinței cât și pe acela al trăirii ei. O credință însă fără iubire este lipsită de componenta ei esențială și ca atare nu poartă nici la speranță.

La Faraoni, familiile, adunate în jurul păstorului diecezei, bucurându-se de o cateheză profundă, participând la sfânta Liturghie și la atelierele de discuții de după, vor înțelege că e misiunea lor să transmită credința și prin iubire să facă noi cărări între generații sau să le întrețină pe cele existente.

Vă așteptăm cu drag la Faraoani!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Întâlnirea Diecezană a Familiilor va fi la Faraoani (3 august)


 

lecturi: 1417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat