Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Campusul "Vara împreună", o oportunitate de a petrece timpul cu aproapele, în prezența lui Dumnezeu

În perioada 24 iunie - 6 iulie 2019, s-a desfășurat, la Pildești, campusul de vară intitulat "Vara împreună", ediția 2019. Tema aleasă în acest an a fost piesa de teatru "Regele Leu" care a avut drept obiectiv identificarea, învățarea și aprofundarea celor patru virtuți cardinale: prudența, dreptatea, tăria și cumpătarea. Campusul a fost pregătit de surorile Maestre Pie Venerini de la Pildești împreună cu 30 de animatori.

Campusul s-a întins pe durata a două săptămâni; prima, adresându-se copiilor de la grădiniță până la cei de clasa a patra, iar a doua săptămână, celor din clasa a cincea până la cei din clasa a opta. În prima săptămână au participat 130 de copii, iar în cea de-a doua 90 de adolescenți.

Programul fiecărei zile începea la ora 8.30 cu momentul de rugăciune și meditație pentru animatori. Aceștia se rugau în capela casei surorilor, ascultând lecturile zilei precum și o reflecție care făcea legătura dintre evanghelia zilei și tema zilei din piesa de teatru "Regele Leu".

Pentru toți copii și tinerii participanți, programul începea la ora 9 în curtea grădiniței cu câteva bansuri care îi pregăteau pe copii să înceapă fiecare zi a campusului într-un mod de destindere. După bansuri, câțiva animatori talentați puneau în act piesa de teatru a zilei. După piesa de teatru, urma cateheza pentru participanți care avea drept scop aprofundarea valorilor creștine inspirate de această poveste. Cateheza era ținută fie de părintele vicar Laurențiu Luca, fie de surori sau de seminariști. După cateheză urmau momente de jocuri pe echipe și între echipe. Jocurile au cuprins o varietate de activități, de la cele de destindere până la cele de creativitate și de comunicare. Fiecare joc a avut menirea de a-l provoca pe participant să lucreze în echipă și să-și descopere propriile calități. Printre celelalte activități s-au numărat și atelierele de lucru în cadrul cărora copii s-au bucurat de confecționarea unor îngerași și a unor brățări. Fetele au învățat să coase săculeți pentru lavandă și să picteze pe piatră. Printre altele, cele mai îndrăgite jocuri erau cele cu apă care, de regulă, se desfășurau în programul de după-amiază. La ora 12 a fiecărei zile se încheia prima parte a programului cu rugăciunea "Îngerul Domnului".

Copiii s-au bucurat de două săptămâni de destindere, de jocuri, de prieteni și de învățarea unor lucruri noi. Nu au lipsit nici momentele de rugăciune și de comuniune spirituală. Surorile Maria și Ana au fost alături de cei 30 de animatori și de toți participanții, oferind tot suportul necesar bunei desfășurări a campusului.

Campusul s-a încheiat, vineri, 5 iulie, cu o sfântă Liturghie la biserica nouă din Pildești, la care au luat parte surorile, animatorii, copii și tinerii participanți la campus, însoțiți fiind de părinți, rude și prieteni. După sfânta Liturghie, a avut loc serata, care s-a desfășurat pe platoul din fața grădiniței surorilor. Momentul seratei a inclus un mic spectacol pregătit de copiii îndrumați de animatori. După spectacol, copiii s-au bucurat de bansurile lor preferate și de momente de joacă și de împărtășire.

Sâmbătă, 6 iulie, a avut loc celebrarea unei sfinte Liturghii în capela surorilor la care au participat surorile și toți animatorii, mulțumind Domnului pentru buna desfășurare a întregului campus.

Câteva impresii:

  • "Sinceră să fiu, mă simt norocoasă pentru că am avut ocazia să particip anul acesta la campus, să mă implic cum am putut eu mai bine și, mai presus de toate, să le dau o mână de ajutor surorilor". (Alexandra Gal, animator)

  • "Mie, la «Vara împreună», mi-a plăcut foarte mult atmosfera, faptul că am reușit să cunosc oameni și caractere diferite. Am învățat să cooperez cu ceilalți și să ne ajutăm între noi. La «Vara împreună» înveți lucruri noi și la rândul tău poți oferi și altora din ceea ce ai învățat!" (Cosmin Hazi, animator)

  • "De-a lungul anilor am fost atât participant cât și animator la «Vara împreună». Un sentiment comun celor două experiențe este bucuria de a face parte dintr-un grup, de a simți căldura împărtășirii de lucruri comune cu ceilalți. Am învățat și încerc să îi învăț mai departe pe copii cum să îi înțeleagă și să îi încurajeze pe cei din jur, cum să își folosească aptitudinile pentru a-și contura drumul spre împlinire și să nu se lase descurajați atunci când pierd". (Luiza Farcaș, animator)

  • "Anul acesta am participat în calitate de animator. Pot spune că s-a creat o atmosferă frumoasă, familială, în care, cu toții, ne-am simțit parte dintr-un grup unit!" (Rareș Sescu, participant)

  • "A fost o experiență deosebită. Mi-a plăcut foarte mult povestea de teatru, «Regele Leu», de asemenea mi-au plăcut și bansurile. Cu siguranță voi participa și anul viitor!" (Denisa Mărtișcă, participantă)

  • "Am participat în cea de-a doua săptămână. Pot spune că m-am simțit bine alături de cei mai pricepuți animatori!" (David Dimișcă, participant)

  • "Pentru mine, «Vara împreună» - Pildești a fost o ocazie de a-mi face prieteni noi. Am cunoscut animatori deosebiți care ne-au ajutat să învățăm lucruri frumoase. Surorile ne-au primit cu multă căldură sufletească! Pentru aceasta, mulțumesc tuturor!" (Lavinia Mărtinaș, participantă)

Pe această cale mulțumim surorilor care au coordonat și găzduit campusul și ne-au primit cu multă căldură sufletească, tuturor animatorilor pentru dăruirea lor și tuturor copiilor și tinerilor care au binevoit să participe, de asemenea și tuturor binefăcătorilor! Tuturor, un gând de profundă recunoștință!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie - 6 iulie: Pildești: Campusul "Vara împreună", o oportunitate de a petrece timpul cu aproapele, în prezența lui Dumnezeu


 

lecturi: 950.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat