Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie de mulțumire pentru darul Preoției (29 iunie 2019)

În solemnitatea Sfinții Petru și Paul, sâmbătă, 29 iunie 2019, la ora 18.30, s-a celebrat în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași o Liturghie pontificală prezidată de PS Aurel Percă, care a sărbătorit în această zi 40 de ani de la hirotonirea preoțească. În prezența PS Petru Gherghel, pentru care această zi reprezintă sărbătoarea numelui și aniversarea zilei sfințirii întru Preoție, la această Liturghie de mulțumire au participat și colegi de promoție ai PS Aurel Percă, preoți din Iași, de la Seminarul diecezan, dar și din alte comunități, precum și mulți credincioși. Cântarea a fost susținută de corul mare al catedralei, dirijat de pr. Ciprian Antălucă, acompaniat la orgă de Octavian Bișoc.

Această celebrare a fost o ocazie pentru PS Petru Gherghel de a aduce mulțumiri lui Dumnezeu pentru cei 79 de ani de viață, pe care i-a împlinit la 28 iunie, dar și pentru cei 54 de ani de preoție.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe cei prezenți, felicitându-i pe sărbătoriții zilei, pe preoții jubilanți, dar și făcând o introducere la ceea ce înseamnă importanța cinstirii celor două coloane ale Bisericii, sfinții Petru și Paul.

Predica a fost ținută de PS Aurel Percă. Vorbind în introducere despre cei doi apostoli sărbătoriți, sfinții Petru și Paul și despre exemplul pe care îl lasă tuturor creștinilor, episcopul Aurel a arătat că acești doi apostoli, "chiar dacă sunt două vieți diferite, amândouă au fost transformate dintr-o întâlnire cu Cristos". A vorbit în continuare despre martiriul celor doi apostoli, "martiriu care este un gest care ne cutremură și care ar trebui să ne facă să reflectăm serios... și Paul și Petru și-au dat viața pentru Cristos... iar fidelitatea față de Cristos cere și sacrificiu". După ce a fost scos în evidență mai mult exemplul celor doi apostoli, PS Aurel Percă a adresat două întrebări, "care să ne facă mai mult să reflectăm: Astăzi, mulți mor pentru sport, se moare pentru dobândirea unui primat, a unui loc întâi, se moare pentru știință. Toate acestea noi de multe ori le numim eroism, dar adevăratul eroism este a da viața pentru binele suprem, Dumnezeu. Pentru noi există acest eroism sau l-am abandonat pe Cristos înlocuindu-l cu idolii momentului de față? Și a doua întrebare: Astăzi trăim o credință destul de comodă, o credință fără sânge de vărsat. Am primit o imagine în care într-o biserică din Franța, la hram, erau doar patru credincioși. O imagine care ne arată cât de mult se îndepărtează oamenii de Biserică și de Dumnezeu. Mulți preferă o credință comodă. Se autointitulează creștini, dar au uitat drumul Bisericii, au uitat adevărurile de credință și mai ales o viață care trebuie trăită la lumina lui Dumnezeu. Și chiar dacă astăzi trăim poate momente de liniște, poate să apară și persecuția la adresa credinței. Și dacă s-ar întoarce persecuția, cine dintre noi ar fi gata să-și verse sângele pentru Cristos?"

La finalul sfintei Liturghii, PS Aurel, în numele preoților și al credincioșilor din dieceză, a dorit să aducă mulțumiri pentru darul sfintei Preoții, în special pentru cei care amintesc o cifră mai rotundă, "o ocazie pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu", dar s-a îndreptat și către PS Petru, care împlinea în acea zi 54 de ani de Preoție, urându-i har îmbelșugat din partea lui Dumnezeu prin mijlocirea sfinților Petru și Paul și mult curaj în apostolat, asigurându-l de rugăciunea tuturor. O urare specială a fost îndreptată și către toți cei care își sărbătoreau ziua onomastică.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Iași (catedrală): Liturghie de mulțumire pentru darul Preoției


 

lecturi: 709.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat