Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Pavel Solomon, coleg de Seminar, confrate întru Preoție

"Solo": așa a fost și așa va rămâne pentru noi, cei 14 colegi de preoție din seria "Anului marian" 1988. Apelativul nu provine de la "solitudine", nici nu are de-a face cu protagoniștii scenelor lirice. Este, simplu, prescurtarea numelui de familie: Solomon. La Botez, părinții i-au pus numele Apostolului Neamurilor, Pavel, intuind parcă vocația fiului lor: preot printre străini. Pavel era comunicativ și iubitor de companie, dar știa când să se retragă pentru a nu deranja. E adevărat, îi plăcea să fie lider! Parcă era croit pentru asta. Avea calitățile umane, intelectuale și creștine necesare unui veritabil conducător. Amabil, binevoitor, inteligent, sportiv, cu mult bun simț, atent la cei din jur, dispus să ajute și să ia apărarea celor în dificultate, ordonat în ținuta exterioară, măsurat în toate și cu simțul răspunderii, fără a fi arogant ori disprețuitor. După primii ani de preoție, ca vicar la Parohia Catedralei din Iași, și-a împlinit ministerul pastoral în Austria, la Bregenz: capelan, paroh și decan.

"Ne întâlneam rar: o dată sau, ocazional, de două ori pe an. Ceva mai des vorbeam la telefon. Dar îl simțeam mereu aproape, cu vocea lui caldă, cu mesajele esențiale, cu atenție pentru amănuntele care fac viața de preot frumoasă și eficace, cu delicatețe față de cei vulnerabili. Ultima dată când ne-am văzut, fără să ne-o spunem, eram conștienți amândoi că este și un moment al despărțirii în această viață. M-a surprins firescul dialogului la care l-am lăsat să dea tonul, grija lui pentru alții, lipsa totală a lamentărilor... Și-a purtat crucea suferinței cu o tărie și demnitate rar întâlnită. Ne-am strâns în brațe ca de obicei. Eu, cu ceva mai multă putere. A «ripostat» glumind pe seama fragilității trupului său, până cu puțin timp în urmă atât de sportiv. Am rămas uniți în rugăciune și așa vom rămâne până la re-vederea fericită în care credem și pe care o sperăm" (Pr. Ieronim).

"Aș avea multe de împărtășit despre trăirile avute în cei șase ani de Seminar, fiindu-i coleg de bancă. La fel despre cei 31 de ani de preoție. Am ținut mereu legătura; cel puțin o dată pe luna ne auzeam si ne împărtășeam din bucuriile, durerile și speranțele noastre. Îmi voi aminti cu plăcere momentele de încurajare reciprocă, de trăire a preoției în slujba celorlalți, de prea multa corectitudine și disciplină ce și-o impunea, de dorința lui ca noi, preoții, și să trăim ca o adevărată familie. Îmi amintesc, mai ales, de ultima întâlnire cu Pavel. Era în luna ianuarie a.c., când venise acasă să-și vadă mama, frații, surorile. Văzându-l atât de afectat de boală cei dragi își ascundeau cu greu lacrimile. «Vezi - mi-a spus el - ei plâng și eu, care sunt bolnav, trebuie să-i încurajez! Sunt pregătit... și accept tot ce va hotărî Domnul pentru mine»". (Pr. Petrică)

"După un examen de dogmatică, în timp ce ne verificam răspunsurile confruntând lucrările, am văzut că pe lucrarea lui Pavel pr. Anton Lucaci, profesorul nostru de teologie dogmatică, a subliniat ambele nume «Paul Solomon». A fost un moment frumos, cu mici «remarci» colegiale, dar toți am înțeles aluzia clară la cele două mari personalități biblice: înțeleptul Solomon și marele evanghelizator Paul. Dincolo de inteligența deosebită pe care i-a dăruit-o Dumnezeu, Pavel era un om al rugăciunii. La una din întâlnirile colegiale anuale, seara târziu, l-am văzut afară. Se plimba. M-am apropiat pentru a discuta cu el. Cu delicatețea-i obișnuită, mi-a spus că în ziua aceea nu se rugase Rozariul și că mai avea puțin și apoi putem vorbi. Mi-am amintit mai târziu de un alt moment similar din timpul studiilor din Seminar. În ziua când am fost la probă pentru reverendă, la Tămășeni, tot la fel, seara, aproape de stingere, am văzut că Pavel nu era în cameră și am ieșit să-l caut. Era pe balconul de la capătul culoarului cu rozariul în mână". (Pr. Iosif)

O candelă care a ars până la ultima picătură pentru Dumnezeu și pentru aproapele. Așa a trăit pe pământ, așa continuă să trăiască în gândurile noastre și, sperăm, în Casa Tatălui.

Dumnezeu să-ți ierte toate greșelile și lipsurile omenești și ale ministerului, dragă părinte și scump coleg Pavel, și să te primească în rândul slujitorilor săi credincioși!

Pr. Ieronim Iacob

* * *

A trecut la Domnul pr. Pavel Solomon


 

lecturi: 6238.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat