Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hirotonirea a 19 noi preoți

În solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, luni, 24 iunie 2019, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, 19 diaconi au primit hirotonirea întru Preoție: șapte pentru Dieceza de Iași, cinci pentru călugării franciscani capucini, patru pentru călugării franciscani conventuali, unul pentru Congregația "Iosefinii lui Murialdo", unul pentru Ordinul Carmelit și unul pentru Congregația "Slujitorii Săraci ai Divinei Providențe" (Don Calabria).

La Liturghia de hirotonire PS Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, dar și superiori și profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate. Au fost peste 200 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și numeroși credincioși.

Alături de ei a fost și pr. Gabriel Cochiorca, coleg al celor 19 tineri, hirotonit cu o zi în urmă la Chișinău de către PS Anton Coșa, și pr. diacon Octavian Constantin Enache, care va fi hirotonit la 29 iunie în catedrala "Sfântul Iosif" din București.

Ca pregătire apropiată pentru preoție, candidații au făcut câteva zile de exerciții spirituale, cu rugăciune și meditații. Pentru diaconii de la Seminarul din Iași, exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Florin Bejenaru, la Luncani, județul Bacău, în perioada 16-22 iunie.

Sâmbătă, 22 iunie, diaconii de la Seminarul mare din Iași au depus în prezența PS Aurel Percă profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic, cu emoția apropiatului moment așteptat ani de zile, hirotonirea ca preoți ai Bisericii Romano-Catolice.

Luni, fiind și solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei 19 diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți. Unii dintre aceștia purtau costume populare.

La ora 10.50 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții, apoi au urmat preoții din parohii, diaconii, vizibil cuprinși de emoție, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de episcopi.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe oaspeții de seamă, pe candidații la preoție, pe toți credincioșii prezenți în catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin Radio Maria și prin transmisiunea audio-video prin internet. Păstorul Diecezei de Iași a reînnoit invitația: "Să mergem împreună!", motoul vizitei Sfântului Părinte papa Francisc în România, aplicând-o pentru candidații care urmau să fie hirotoniți preoți.

După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iași, Mons. Benone Farcaș, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitați să se apropie de altar, cei 19 candidați răspunzând "Prezent!" la auzirea numelui și făcând un pas în față.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Aurel Percă. Excelența Sa, pe baza lecturilor proclamate la Liturghie, a vorbit mai întâi despre importanța solemnității sărbătorite în această zi, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, insistând asupra faptului că textele pregătite pentru această solemnitate scot în evidență trei idei centrale: "bucuria", "uimirea" și "recunoștința". Îndreptându-se către diaconii care urmau să fie hirotoniți preoți, PS Aurel le-a amintit lor, dar și tuturor celor prezenți că "și lor li se potrivesc cuvintele profetului Isaia, așa cum i s-au potrivit și sfântului Ioan Botezătorul, faptul că toți am fost aleși din sânul matern, din sânul mamei Dumnezeu ne-a cunoscut și ne-a chemat... este lucrarea minunată a lui Dumnezeu în fața căreia trebuie să ne uimim și să-i fim recunoscători". Spre finalul predicii, PS Aurel a spus că hirotonirea acestor 19 tineri este o bucurie pentru toți, pentru că "astăzi se realizează un vis, visul de a fi slujitorul lui Dumnezeu. Nu este doar capătul unei formări în seminar pentru a ocupa o oarecare poziție socială, dar este investirea deosebită pe care tinerii de față o primesc pentru a lucra în Biserică și nu poate fi decât primită cu bucurie". Amintindu-se despre vocații și despre chemare, toți cei de față au fost invitați să se gândească la vocația proprie, "deoarece toți am fost chemați la o slujire deosebită în Biserică... și astăzi este o ocazie în care să-i mulțumim lui Dumnezeu, alături de darul sfintei Preoții, pentru vocația pe care am primit-o în Biserică și care trebuie să devină o vocație conștientă. Este o zi în care să ne gândim mai bine la planul pe care îl are Dumnezeu cu mine, care este drumul de urmat și fiecare, gândindu-se la marea minune pe care o realizează în fiecare dintre noi, să răspundă împreună cu candidații: Iată-mă, sunt aici, trimite-mă!"

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif", care a susținut cântările la această celebrare, a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

La finalul sfintei Liturghii, pr. Richardo Dominic Baciu, în numele tuturor celor 19 preoți nou-sfințiți, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la sfânta preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel i-a felicitat pe noii preoți pentru angajarea lor și pentru ziua pe care au făcut-o să fie minunată, invitându-i din nou pe cei prezenți să nu uite să meargă împreună, imitând-o pe Maica Domnului și pe sfinții care ne sunt protectori și călăuze.

Alături de episcopi, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială la sfârșitul Liturghiei.

Bucuria noilor preoți a continuat și după sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul noilor preoți, pentru că să-i felicite. O bucurie specială au simțit, cu siguranță, și părinții acestor noi preoți. Se vedea pe chipurile credincioșilor bucuria și speranța că acești noi tineri vor fi alți păstori care să-i îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt și faptă.

Preoții nou-sfințiți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", împreună cu Mons. Benone Farcaș și ceilalți părinți profesori de la seminar, în prezența seminariștilor, a surorilor și ai altor lucrători din cadrul seminarului, au celebrat prima Liturghie, în capela institutului marți, 25 iunie, ora 8.00, o sfântă Liturghie ca mulțumire pentru darul Preoției și pentru ajutorul dat de cei din seminar pentru formarea noilor slujitori ai altarului.

Toți preoții nou-sfințiți urmează ca în ziua de 30 iunie sau 1 iulie să celebreze prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Îi însoțim cu rugăciunile noastre pe acești noi 19 preoți, ca bunul Dumnezeu să-i însoțească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoți buni și sfinți.

Pr. Adrian Blăjuță

*

Impresii:

  • "«Doamne, prin ceea ce am devenit, vreau să-ți fiu recunoscător oricând!». Sunt părintele proaspăt sfințit Gabriel Balint și provin din minunatul sat istoric Oituz, aflat în județul Bacău. Cuvintele de la începutul acestei mărturii reprezintă motoul preoției mele, alcătuit și ales de mine. Prin mărețul dar al preoției primite vreau pentru toată viața să fiu un «instrument» în mâinile lui Dumnezeu, care să îi țină pe oameni uniți armonios în jurul cuvântului divin, trăit și proclamat prin propria-mi viață. De asemenea, îmi doresc să fiu un împărțitor râvnic al tainelor sfinte, pentru ca poporul lui Dumnezeu, aflat peregrin pe-acest pământ, să se-ndrepte și să ajungă în siguranță, împreună mergând pe cale ca într-o procesiune, spre împărăția veșnică a lui Dumnezeu". (pr. Gabriel Balint)

  • "Mă numesc Gașpar Emil Daniel, sunt din Parohia Romano-Catolică «Sfânta Ana» din Lespezi și astăzi, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, am fost hirotonit preot pentru Dieceza de Iași. Această zi are pentru mine o însemnătate deosebită întrucât, am simțit încă odată cum Dumnezeu și-a arătat fidelitatea și încrederea sa față de mine, chemându-mă să îl slujesc pe el și Biserica sa pe drumul sfintei Preoții. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ca preot nou sfințit, doresc să devin și să continui să fiu un om plin de iubire față de Dumnezeu și față de oameni, un om al slujirii poporului său prin rugăciune și dăruire, un martor fidel și autentic al Evangheliei sale, un prieten al lui Cristos și al celor care alcătuiesc Biserica sa. Și, nu întâmplător, inspirat de cuvintele Sfântului Părinte papa Francisc, adresate cu ocazia vizitei sale în România, la începutul acestui drum de slujire, mi-am ales ca moto al preoției mele acest îndemn: «Să mergem împreună cu inima deschisă pentru a încăpea în ea cât mai multă iubire și cât mai mult Dumnezeu»". (pr. Emil-Daniel Gașpar)

  • "Cu inima plină de bucurie, de emoție și de recunoștință, copleșit de milostivirea lui Dumnezeu care m-a ales fără nici un merit să lucrez în via sa, după ani binecuvântați de formare spirituală, intelectuală, fraternă, umană și pastorală, iată-mă în fața altarului său. Doresc să vă împărtășesc acestea cu un sentiment de profundă gratitudine și bucurie în Domnul. Da! Sfânta Preoție este cel mai prețios dar pe care o ființă omenească îl poate primi, dar pe care mă bucur nespus de mult că l-am primit și eu, darul de a deveni punte de legătură între Dumnezeu și oameni, conducându-i pe oameni la Domnul și făcându-l prezent mijlocul lor, de a fi pentru poporul său și pentru lumea întreagă un semn vizibil al iubirii, frumuseții, bunătății, milostivirii și acțiunii sale în lume". (pr. Felix-Marian Blaj, OFMConv.)

  • "Mă numesc Cătălin Farcaș, sunt din Parohia Romano-Catolică «Sfânta Tereza a Pruncului Isus» din Iași și astăzi, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, am fost hirotonit preot pentru Dieceza de Iași. A fost o zi extraordinară, o zi cu adevărat binecuvântată și unică. Am trăit cu mari emoții și multă bucurie această hirotonire prezbiterală. A fi preot, a fi slujitor și apostol al lui Isus Cristos, este cu adevărat un dar, o chemare din partea lui Dumnezeu. Mă bucur de acest dar și sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce am trăit astăzi. În acest moment, încep un nou drum; un drum de slujire a lui Dumnezeu și a Bisericii. De aceea mă încredințez cu totul în brațele Tatălui ceresc, și îi cer, cu umilință, harul statorniciei și al înțelepciunii pentru a sluji poporul lui Dumnezeu plin de bucurie și iubire și a fi un martor fidel al Evangheliei sale, un adevărat prieten al lui Cristos și al oamenilor. Cu aceste gânduri pornesc pe acest nou drum cu mult curaj și bună credință. (pr. Cătălin Farcaș)

  • "«Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului» (Ps 116, 12-13). Aceste cuvinte ale psalmistului m-au însoțit în aceste zile pline de har și de binecuvântare pentru mine. Îmi este greu să descriu în cuvinte ceea ce trăiesc și ceea ce reprezintă sfânta Preoție pentru mine, dar mă încredințez cu toată inima în mâinile lui Isus, Bunul Păstor, ca el să-mi fie model de slujire și de dăruire. Totodată nu pot decât să mulțumesc bunului și milostivului Dumnezeu, autorul și sprijinitorul chemării mele, pentru acest mare dar al sfintei Preoții. (pr. Ionuț Totu, OFMConv.)

  • "«Faceți aceasta în amintirea mea» Lc 22,19. Cu mare emoție și bucurie mă prezint în fața altarului pentru a-i aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru chemarea primită. Tot ceea ce am, tot ceea ce sunt este darul gratuit a lui Dumnezeu. El m-a privit și m-a iubit și m-a ales să-i fiu discipol. Ca un instrument în mâinile sale mă voi strădui să fiu cât mai fidel planului său". (pr. Alexandru Dâncă, OFMConv.)

  • "Mă numesc fr. Adrian Cojoc, din Parohia «Inima Neprihănită a Mariei», Berzunți, fac parte din Ordinul Fraților Minori Capucini și cu mari emoții și bucurie în suflet am trăit cel mai important eveniment din viața mea, să-i spun «da», din toată inima lui Dumnezeu prin hirotonirea sacerdotală. Conștient că, «prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt» (1Cor 15,10), las în grija lui toate neliniștile, grijile și tensiunile mele, iar împreună cu familia, cu frații mei capucini, cu prietenii, ne bucurăm pentru acest moment deosebit din viața mea și îi aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile cu care m-a înzestrat. Și, așa cum îi place sfântului părinte papa Francisc să spună, vă rog să vă rugați pentru mine!" (pr. Adrian Cojoc, OFMCap.)

  • "Mulțumesc frumos! O zi binecuvântată! Îmi este greu să exprim prin cuvinte ceea ce simt. Este o mare bucurie și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest mare dar al Preoției. Totodată, inima îmi este plină de recunoștință. Sfântul Bernard de Clairvaux spunea: «Meritul meu este milostivirea lui Dumnezeu». În ultimele zile, pregătindu-mă pentru acest moment, am reflectat mult la aceste cuvinte pentru că mi se potrivesc. Nu sunt un om perfect, nu am făcut ceva foarte special, dar Dumnezeu și-a arătat milostivirea sa și m-a ales să-i fiu slujitor. Între voința mea de a-l sluji și momentul concret al sfințirii stă milostivirea lui Dumnezeu. Mulțumesc tuturor persoanelor care au fost alături de mine pe tot acest parcurs formativ, familiei, prietenilor, colegilor, și tuturor preoților. Aș dori să mulțumesc și tuturor binefăcătorilor știuți și neștiuți, cât și tuturor persoanelor care s-au rugat pentru mine. Având această inimă plină de recunoștință și îndemnul «Mergi și fă și tu la fel», sper ca această milostivire să se vadă și în faptele mele concrete, împărtășind tuturor iubirea lui. Domnul să vă binecuvânteze cu harul milostivirii sale! (pr. Richardo Dominic Baciu)

  • "Pace și mult bine, părinte Adrian, atât ție, cât si celor care ar asculta acest mesaj! Sunt fratele Maricel Maxim, de la Frații Capucini. La sugestia ta, de a împărtăși un gând cu privire la sentimentele și gândurile din preajma hirotonirii, n-am putut să n-aud, din nou in inima mea, pentru a mia și-a nu știu câta oara: «Marcel, ce faci?» Întrebare în urma căreia se mărea teama de a spune «da». Și așa au trecut 8 ani de când am terminat teologia, da, am terminat în 2011, și teama a fost tot mai mare, iar negația tot mai ferma: «Nu încă, nu sunt pregătit». Am înțeles la un moment dat ca puneam întrebarea greșită. «Doamne, ce faci, ce gând ai cu mine?» se auzea acum și părea a fi o întrebare mai potrivită, dar «Cine a cunoscut gândul Domnului?" (1Cor 2,16) spune apostolul Paul. Așa am înțeles că tot ce pot face este să mă încred și să mă abandonez. De aceea, de-o bună vreme, ca și astăzi, în preajma hirotonirii când răsună din nou în inimă: «Marcel, ce faci?» sau «Doamne, ce gând ai?» răspund simplu: «Facă-se voia ta, mă abandonez cu totul ție!»" (pr. Maricel Maxim, OFMCap.)

  • "Pace și bine! Sunt fratele Octavian Vacaru din Parohia «Sfântul Iosif Muncitorul» Galbeni, și fac parte din Ordinul Fraților Minori Capucini. Aceste zile pe care le trăiesc acum au o încărcătură emoțională deosebită. Sunt zile de har. Hirotonirea întru preoție este în același timp sfârșit și început. Sfârșit pentru că se încheie anii de studenție și de formare pentru acest pas important din viața mea. Și început pentru că din acest moment, cel al hirotonirii, voi putea să-l slujesc pe Domnul și pe oameni și într-un alt mod. Totodată, în acest moment important din viața mea, privesc în urmă și îi aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ce a înfăptuit în mine și privesc și spre viitor, cerându-i harul de a mă lumina și întări. Tuturor vă cer să vă rugați pentru mine. Pace și bine!" (pr. Octavian Vacaru, OFMCap.)

  • "Mă numesc fratele Ciprian Benedic, din satul Galbeni, Parohia «Sfântul Iosif Muncitorul» și sunt pentru Ordinul Fraților Minori Capucini. Trăiesc cu foarte mare intensitate și emoție aceste momente dinaintea hirotonirii mele ca preot! De aceea, îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ales și m-a pregătit pentru această misiune nobilă de a fi slujitorul altarului. Îi mulțumesc pentru acestă vocație, în drumul căreia mi-a fost alături cu harul său, cu prezența sa asemenea celui mai bun prieten! Pace și bine!" (pr. Ciprian Benedic, OFMCap.)

  • "Mă numesc Gabriel-Iulian Cocianga și sunt din Parohia «Înălțarea Sfintei Cruci», Luizi-Călugăra. Am fost sfințit preot pentru Dieceza de Iași, iar faptul că această sfințire a avut loc în această lună, când Sfântul Părinte papa Francisc a vizitat România, reprezintă pentru mine o bucurie deosebită și un impuls cu totul special. Și cum ar putea fi altfel, când știi că ești susținut de Biserica întreagă care în acest timp s-a rugat neîncetat ca Domnul să trimită în secerișul său lucrători vrednici după voința sa preasfântă. Această zi, 24 iunie, reprezintă pentru mine pasul cel mai important din viața mea. A fost, este și va rămâne cea mai semnificativă și cea mai frumoasă zi din viața mea, zi în care Domnul mi-a dăruit, fără niciun merit din partea mea, cel mai prețios dar: darul Preoției. Astăzi am trăit clipe de har și de binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Momentul rugăciunii de consacrare și momentul ungerii mâinilor mele cu uleiul sfințit va rămâne în inima mea o confirmare a faptului că sunt preot în veac. Recunoscător Domnului pentru slujirea la care m-a chemat, îl rog ca și de acum înainte să mă însoțească cu harul și binecuvântarea sa. De fapt, aceasta este și speranța cu care încep slujirea sacerdotală, ca Domnul să fie mereu alături de mine și prin mine să fie cât mai prezent în mijlocul oamenilor. Vă mulțumesc". (pr. Gabriel-Iulian Cocianga)

Câteva impresii audio ale tinerilor preoți:

*

Cei 19 noi preoți:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    1. Richardo Dominic Baciu, (Roman "Fericitul Ieremia")

    2. Gabriel Balint (Oituz "Preasfânta Treime")

    3. Iulian Gabriel Cocianga (Luizi-Călugăra "Înălțarea Sfintei Cruci")

    4. Cătălin Farcaș (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus")

    5. Paul Alexandru Gabor (Nicolae Bălcescu "Preasfânta Inimă a lui Isus")

    6. Emil Daniel Gașpar (Lespezi - "Sfânta Ana")

    7. Eronim Vârgă (Săbăoani "Sfântul Iosif")

  • Pentru Dieceza de Chișinău: (hirotonit la 23 iunie, la Chișinău)

    1. Cochiorca Gabriel (Faraoani "Sfântul Anton")

  • Pentru Arhidieceza de București: (va fi hirotonit la 29 iunie, la București)

    1. Octavian Constantin Enache (București "Adormirea Maicii Domnului")

  • Pentru Ordinul Fraților Minori Capucini:

    1. Ciprian Benedic (Galbeni "Sfântul Iosif, Muncitorul")

    2. Adrian Cojoc (Berzunți "Inima Neprihănită a Mariei")

    3. Maricel Maxim (Huși "Sfântul Anton")

    4. Daniel Tală (Pietricica / Bârzulești "Preasfânta Treime")

    5. Octavian Vacaru (Galbeni "Sfântul Iosif, Muncitorul")

  • Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali

    1. Felix-Marian Blaj (Sagna "Înălțarea Domnului")

    2. Alexandru Dîncă (Pildești "Adormirea Maicii Domnului")

    3. Mihai-Gabriel Jitaru (Galbeni "Sfântul Iosif Municitorul")

    4. Ionuț Totu (Luizi-Călugăra "Înălțarea Sfintei Cruci")

  • Pentru Congregația "Iosefinii lui Murialdo"

    1. Petru Țurcanu (Săbăoani "Sfântul Iosif")

  • Pentru Ordinul Carmelit

    1. Marius Budău (Nicolae Bălcescu "Preasfânta Inimă a lui Isus")

  • Pentru Congregația "Slujitorii Săraci ai Divinei Providențe" (Don Calabria)

    1. Adrian Cimpoeșu (Valea Seacă "Nașterea Sfintei Fecioare Maria")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 24 iunie: Iași: Hirotonirea a 19 preoți. Foto: Adrian Cuba

- 24 iunie: Iași: Hirotonirea a 19 preoți. Foto: Marian Păuleț

* * *

Transmisiunea video în direct a Liturghiei cu hirotonirea a 19 preoți:


 

lecturi: 4417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat