Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima Împărtășanie în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Duminică, 16 iunie 2019, în solemnitatea Preasfânta Treime, 46 de copii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie. Tema acestei sărbători a fost "Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele" (In 15,5).

Pe tot parcursul perioadei de pregătire copiii au fost asistați de pr. Robert Râtan, prof. Lăcrămioara Boroș, sr. Iuliana Farțade și de seminariștii Ștefan Lenghen și Iulian Gherghel. Copiii au avut posibilitatea să-l cunoască mai bine pe Isus Cristos și să învețe adevărurile ce stau la baza credinței noastre. Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 15 iunie, ei au făcut și prima Spovadă din viața lor.

Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași, fiind însoțit la altar de preoții Robert Râtan, Emanuel Bejenaru, Adrian Blăjuță și Eugen Robu.

La începutul sfintei Liturghii, Iustin Bișog, în numele colegilor, a spus: "Noi, copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie, dorim să vă salutăm din inimă. Sărbătoriți cu noi această zi, bucurați-vă cu noi!". Iar Teodora Antoane și Cristian Andrei Nechita au prezentat semnificația tabloului care arată "că noi aparținem lui Isus Cristos, așa cum mlădițele aparțin viței de vie. A fi pe viță înseamnă a avea viață!"

Îmbrăcați de sărbătoare, cu emoție și entuziasm, copiii, însoțiți de părinți, frați, prieteni și invitați, au ocupat locurile rezervate lor în fața altarului.

În cadrul sfintei Liturghii, candidații la prima sfântă Împărtășanie au cerut iertarea Domnului prin scurte invocații, au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus daruri la altar.

Corul de copii al parohiei, Îngerașii, coordonat de domnul Maximilian Husaru prin cântările pregătite pentru această sărbătoare, a înălțat mintea și inima tuturor celor prezenți către Dumnezeu cel Întreit.

La omilie părintele Robert, amintind de învățătura papei Francisc, "Prima Sfântă Împărtășanie este înainte de toate o sărbătoare în care-l celebrăm pe Isus care a vrut să rămână mereu alături de noi și care nu se va despărți niciodată de noi", le-a vorbit copiilor despre ce înseamnă a-l primi pe Isus real și prezent sub chipul pâinii și al vinului în sfânta Împărtășanie: a avea dorința de a fi cu fiecare zi tot mai uniți cu Isus; a avea dorința de a intensifica prietenia cu Isus și a dori ca și alții să poată beneficia de bucuria pe care vrea să ne-o dăruiască Isus.

Îndemnul final adresat copiilor și credincioșilor a fost acela de a fi asemenea unui licurici. Am fost creați să luminăm cu zâmbet, voie bună, amabilitate, bunătate și dragoste. Sunt toate în noi, doar să le lăsăm să se vadă frumos!

Părintele paroh, la ritualul împărtășaniei, l-a dăruit pe Isus Euharisticul copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată, cu mâinile împreunate și însoțiți de părinți.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh Paul a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei duminici festive!

Dumnezeul nostru să binevoiască a primi jertfa noastră și să fie lăudat și preamărit în veci de inimile candide ale copiilor!

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 16 iunie: Iași: Prima sfântă Împărtășanie în Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Foto: Adrian Cuba

- 16 iunie: Iași: Prima sfântă Împărtășanie în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:


 

lecturi: 1146.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat