Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălțați: Consacrarea altarului bisericii "Coborârea Sfântului Duh"

Cu ocazia celebrării Rusaliilor și 50 de ani de la înființarea ca parohie, comunitatea catolică din Bălțați, a cărei biserică are hramul "Coborârea Sfântului Duh", a participat, în ziua de sâmbătă, 8 iunie 2019, la consacrarea altarului de către episcopul de Iași, PS Petru Gherghel.

La această sărbătoare au luat parte numeroși preoți din parohiile învecinate, dar și preoții binefăcători care au fost implicați în procesul accelerat de renovare a lăcașului de cult. La eveniment au mai participat atât autoritățile locale, pelerini din localitățile învecinate, frați ortodocși din localitate, cât și credincioșii parohiei.

Celebrarea religioasă a fost încărcată de o semnificație spirituală aparte datorită faptului că, în urma lucrărilor de renovare coordonate de către pr. paroh Toni-Mihăiță Cântaciu, în biserica din Bălțați s-a consacrat un nou altar fix, onorat de cinci sfinte relicve: sfântul apostol Filip, sfântul Francisc din Assisi, sfântul Alois Orione, fericitul Vladimir Ghika și fericitul nostru episcop martir, Anton Durcovici.

Prin acest eveniment de consacrare a altarului, comunitatea din Bălțați a retrăit mai profund sărbătoarea Rusaliilor, prin care este celebrată lucrarea Duhului Sfânt, cel care dă sens profund creației. Duhul este cel care ne face să înțelegem că Biserica este, de fapt, o comunitate animată și susținută de prezența sa divină. Duhul Sfânt dispune de atâtea alte căi de a coborî în sufletele și comunitățile noastre. El să reverse neîncetat darurile sale asupra tuturor celor care luat parte la procesul de renovare a bisericii din Parohia Bălțați și asupra credincioșilor săi.

De asemenea, Rusaliile ne aduc în prim-plan universalitatea mântuirii, care ajunge la toți oamenii, trecând peste barierele religioase, politice și rasiale, așa cum ne-a îndemnat și papa Francisc în vizita sa pastorală pe meleagurile noastre.

Construcția bisericii din Bălțați a început în anul 1935 și s-a terminat după opt ani de muncă susținută din partea credincioșilor și a preoților parohi Alfons Weber și Petru Martinescu. Sfințirea lăcașului de cult a avut loc la 17 octombrie 1943 de către episcopul Mihai Robu.

Parohia romano-catolică Bălțați face parte din Decanatul de Iași și a fost înființată la 1 ianuarie 1969, având, la vremea respectivă, în componență satul Bălțați, precum și următoarele filiale: Podul Iloaiei, Sprânceana și Târgu Frumos. De la prima atestare documentară a prezenței catolice pe aceste meleaguri din anul 1900, până la data înființării acestei parohii, comunitățile catolice din localitățile menționate mai sus au aparținut mai întâi de Parohia Horlești, iar mai apoi de Parohia Cotnari. Din anul 2004, parohia nu mai are filialele anterioare, devenite și ele parohii.

Iată că după câteva decenii de existență ale parohiei, în care fiecare paroh și-a lăsat amprenta, pr. Sebastian Bilboc demarează în anul 2015 lucrările de renovare ale bisericii - atât de necesare - iar, din același an, după numeroase lucrări de consolidare și modernizare, pr. Toni-Mihăiță Cântaciu continuă și finalizează acest proces, întinerind și schimbând la față lăcașul nostru de cult.

Credincioșii catolici din Parohia Bălțați provin, în principal, din satele Hălăucești și Luncași, de pe valea Siretului. Stilul bisericii este neo-roman iar suprafața acesteia are 140 m pătrați, lungimea de 20 m, lățimea de 7 m, iar înălțimea de 20 m.

Primul paroh al comunității a fost pr. Ieronim Budulai, care s-a îngrijit de construirea actualei case parohiale, renovate și ea recent. Tot Sfinția Sa, la 50 de ani diferență, rămânând atașat bălțătenilor, a scris o mică, dar elocventă monografie a acestei comunități, cu titlul "Bălțați. Pagini din trecutul satului și al catolicilor", apărută la Editura "Presa Bună", lucrare prezentată de autor chiar în ziua consacrării altarului. A urmat apoi ca parohi pr. Claudiu Dumea, pr. Mihai Gal, pr. Anton Encuț, pr. dr. Alois Bișoc, pr. dr. Alois Hîrja, pr. Anton Iștoc, pr. dr. Iulian Ianuș și pr. Sebastian Bilboc.

Mulțumim din suflet tuturor binefăcătorilor noștri, care au suplinit abundent mica noastră contribuție materială. Domnul să-i răsplătească și să-i binecuvânteze!

Crina Vîrgă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iunie: Bălțați: Consacrarea altarului bisericii "Coborârea Sfântului Duh"


 

lecturi: 2543.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat