Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sacramentele inițierii creștine la Roma-Cesano

Sâmbătă, 8 iunie 2019, comunitatea romano-catolică de români din Roma-Cesano a trăit bucuria de a celebra cele Botezul, Mirul și Prima Sfântă Împărtășanie, cele trei sacramente ale inițierii creștine prin mâinile Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au concelebrat: pr. Isidor Mîrț, responsabilul comunității, pr. Isidor Iacovici, pr. Cristian Farcaș, pr. Benone Butacu, pr. Cristian Bîrnat, iar pr. Romică-Irimia Pal OFMConv a fost la dispoziție în confesional pentru sacramentul Spovezii. Cântările au fost animate de candidații la sacramente și de corul comunității.

În ajunul Rusaliilor, credincioșii catolici români, animați de pr. Isidor Mîrț, s-au adunat în biserica "Sfântul Sebastian" pentru celebrarea liturgică prezidată de Preasfințitul Aurel Percă. Primele bănci ale lăcașului de cult au fost ocupate de cei 5 candidați la sacramentul Mirului, cei 5 copilași care urmau să îl primească pentru prima dată în viața lor pe Isus Euharisticul și de pruncul Eric-Matei, prezentat "la Templul Noului Testament" de părinții și nașii săi.

La începutul jertfei sfintei Liturghii, părintele Vincenzo, parohul italian, i-a urat bun venit Preasfințitului Aurel în Roma. Apoi, adresându-se tuturor credincioșilor români prezenți, a subliniat că, împreună cu grupul comunității italiene, românii formează o singură parohie: în Casa Domnului nu există credincioși "de mâna a doua", căci toți trebuie să formeze o singură familie.

În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul a reamintit tuturor de legătura spirituală inseparabilă care există între cele trei sacramente ale inițierii creștine, ele punând temelia vieții creștine: credincioșii, renăscuți prin Botez, sunt întăriți de Confirmațiune (Mir) și sunt hrăniți de Euharistie.

Într-o atmosferă călduroasă de familie, a urmat conferirea sacramentului Botezului și al Mirului și, succesiv, primirea sfintei Împărtășanii de către copiii pregătiți în prealabil pentru acest eveniment.

La finalul celebrării, au fost aduse mulțumiri bunului Dumnezeu pentru harurile sacramentale oferite, preasfințitului Aurel Percă pentru că a binevoit să parcurgă o distanță atât de mare pentru a ajunge la Roma-Cesano, cateheților care au pregătit candidații la sacramente, preoților concelebranți și întregii comunități.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iunie: Sacramentele inițierii creștine la Roma-Cesano


 

lecturi: 917.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat