Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Coborârea Duhului Sfânt peste 110 tineri din parohia catedralei

Parohia Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut bucuria ca, în sărbătoarea Rusaliilor, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11, prezidată de PS Petru Gherghel, să primească revărsarea Duhului Sfânt asupra a 110 tineri din această parohie, candidați care s-au pregătit intens pentru primirea acestui dar special numit Mirul sau Confirmațiunea.

Duminică, 9 iunie, Biserica Romano-Catolică a celebrat sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută și cu denumirea de "Rusalii". Această sărbătoare ne aduce în memorie promisiunea lui Cristos care, înainte de înălțarea sa la cer, a făgăduit că ni-l va trimite pe Mângâietorul ("Paraclet"), care ne va călăuzi spre întreg adevărul. Biserica păstrează cu sfințenie memoria Duhului Sfânt care, de-a lungul întregii istorii, călăuzește poporul lui Dumnezeu spre desăvârșirea misterului lui Dumnezeu, un mister care-și află împlinirea prin taina pătimirii, a morții și a învierii lui Isus Cristos.

Încă de anul trecut, din toamnă, toți acești candidați s-au bucurat de grija părintelui paroh, Paul Budău, de îndrumarea părintelui vicar, Iosif-Claudiu Doboș, și a unui grup de cateheți formați din seminariști, surori și tineri activi din cadrul parohiei, care s-au străduit să-i însoțească pe tineri în parcursul lor de a descoperi frumusețea și trăirea vieții creștine.

Duminică de duminică, după participarea la sfânta Liturghie de la ora 9.15, toți tinerii se adunau la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în aula "Fericitul Anton Durcovici", unde, împreună cu cateheții, parcurgeau drumul de cunoaștere a credinței catolice.

După această pregătire, a sosit și ziua confirmațiunii, a primirii sacramentului Mirului care are scopul de a-l întări pe tânăr în drumul de credință și în misiunea de a fi un exemplu de trăire autentică a credinței prin propriile fapte. De aceea, o dată cu primirea acestui sacrament, candidatul primește, pe lângă carisme, cele șapte daruri ale aceluiași Duh Sfânt, care au ca scop întărirea și maturizarea în credință a creștinului.

În cadrul sfintei Liturghii pontificale de la ora 11, PS Petru Gherghel a invocat prezența Duhului Sfânt asupra tuturor celor prezenți și, în special, prin ungerea cu sfânta Crismă - un amestec de untdelemn și balsam consacrat - asupra celor 110 candidați care și-au exprimat dorința de a primi sacramentul Mirului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de episcopul Petru, care, la începutul cuvântării, a invitat în fața altarului un băiat și o fată, dintre cei 110 candidați. Imediat s-au oferit doi tineri care au răspuns întrebărilor puse de episcop pe parcursul predicii.

PS Petru a amintit de importanța reformei papei Paul al VI-lea care, în anul 1971, a stabilit niște norme precise cu privire la celebrarea tainei sfântului Mir. Prin emanarea documentului numit "Participarea la viața naturii divine", papa Paul al VI-lea ne introduce în aprofundarea acestui dar, acestui sacrament atât de profund și de important pentru trăirea autentică a vieții creștine, spunea PS Petru Gherghel. Același papă, Paul al VI-lea, într-o predică ținută în sărbătoarea Rusaliilor, a amintit că această sărbătoare îmbracă un caracter veșnic. Duhul Sfânt se revarsă asupra întregii istorii și asupra întregii Biserici, arătându-ne că numai cu ajutorul lui putem săvârși fapte minunate.

PS Petru a adresat câteva întrebări celor doi tineri care s-au oferit să răspundă. PS Petru a scos în evidență atributele principale ale Preasfintei Treimi, Tatăl-Creatorul, Fiul-Mântuitorul și Duhul Sfânt-Sfințitorul. Duhul Sfânt pulsează și face posibilă unitatea și iubirea în interiorul Preasfintei Treimi. Duhul Sfânt are menire unei iubiri perfecte, atât paternă, cât și maternă. Rusaliile se împlinesc astăzi și în catedrala noastră, spunea PS Petru.

Folosind imaginea unei plante numită "floarea soarelui", PS Petru a amintit de acțiunea ei de a fi îndreptată în permanență spre soare, de la răsăritul și până la apusul acestuia. Asemenea acestei plante, spunea PS Petru, trebuie și noi să ne îndreptăm privirea spre Soarele Veșnic, Isus Cristos, care ne face să creștem și să aducem roade bogate.

După cuvântul de învățătură, a urmat împărțirea luminii, simbol al prezenței Duhului Sfânt, timp în care toți cei prezenți și, în special, toți candidații au reînnoit făgăduințele de la botez.

A urmat administrarea sacramentului Mirului de către PS Petru Gherghel, tuturor candidaților, în prezența nașilor.

La sfârșitul celebrării, o tânără a adresat câteva cuvinte de mulțumire sub forma unei poezii, în numele tuturor candidaților. În acest sens, părintele paroh, Paul Budău, a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare, preasfințitului, preoților, seminariștilor, surorilor și acelor tineri care i-au pregătit pe candidați. De asemenea, corului, părinților și nașilor.

Preasfințitul a ținut să-i felicite pe toți cei care au primit acest sacrament și pe cei care au lucrat pentru ca această sărbătoare să îmbrace acest caracter atât de special. A urmat binecuvântarea finală și tradiționala poză de grup.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această celebrare: candidați, părinți, nași, preoții parohiei, cateheți și toți credincioșii care i-au sprijinit și îi vor sprijini pe acești tineri cu rugăciuni și îndemnuri bune pentru trăirea autentică a credinței!

"Am avut ceva emoții, dar mi-au trecut. Doresc să particip mai des la sfânta Liturghie, mi-am făcut prieteni noi și vreau să particip și la campusul de vară", a mărturisit Ștefan, unul dintre candidații la Mir.

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 9 iunie: Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Foto: Adrian Cuba

- 9 iunie: Iași: Coborârea Duhului Sfânt peste 110 tineri din parohia catedralei


 

lecturi: 1998.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat