Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Prima sfântă Împărtășanie

Duminică, 2 iunie 2019, la ora 11.00, întreaga comunitate din Ciugheș a luat parte cu mare bucurie la sfânta Liturghie. Bucuria a fost și mai mare deoarece 20 copii l-au primit pentru prima dată pe Isus sub chipul pâinii și al vinului.

În această perioadă a anului Cigheșul nostru, sătuc de munte, arată ca un rai. Verdele crud al ierbii, presărat de puzderia de păpădii, merii și perii împodobiți cu flori fac grădinile parcă să râdă. Liliacul a înflorit și el. Zona muntoasă face ca primăvara să pună stăpânire mai târziu prin văile adiacente râului Trotuș. Turmele de oi abia au urcat spre pajiștile muntoase. Dacă am putea străbate cu privirea orizontul spre nord, peste muntele Tarcău, am putea vedea locul de unde Vitoria Lipan a pornit să-și caute bărbatul, Nechifor Lipan, plecat cu oile spre pitoreasca Vale a Dornelor, așa cum descrie marele Sadoveanu în romanul "Baltagul".

Să ne-așezăm în sat la noi,
S-avem sub deal o casă,
Să fiu cel mai cuminte-n sat,
Și tu cea mai frumoasă.
Copii noștri să-i înveți
Tu, Crezul, Născătoare...
S-ajung să-i văd cântând duminica,
La strană-n sărbătoare.

Pregătirea pentru această întâlnire cu Isus a început cu șase luni în urmă. Părinții au fost primii care i-au ajutat pe acești copii să facă pentru prima oară semnul sfintei cruci, i-au învățat să se roage lui Dumnezeu rostind Tatăl nostru, să ceară ocrotirea sfintei sale Mame pronunțând rugăciunea Bucură-te, Marie! Să-i aducă slavă Sfintei Treimi rostind Slavă Tatălui. Iar din luna ianuarie și până în luna iunie i-au adus la pregătire, în zilele și orele stabilite de parohul Anton Egner. Anul acesta parohul comunității l-a avut ca sprijin prețios pe tânărul vicar preot Cristian Nistor.

Pregătirea copiilor a fost intensă: au învățat cine este Dumnezeu, cine sunt îngerii, care au fost primii oameni și ce au făcut ei, despre cele zece porunci ale lui Dumnezeu, ce este păcatul și cum poate omul să îl săvârșească, dar și cât de mare este milostivirea lui Dumnezeu. Au învățat despre Fiul lui Dumnezeu care a plătit un preț foarte mare din iubire pentru noi oamenii. Au învățat că, printr-o spovedanie bună, Dumnezeu ne iartă și ne redăruiește frumusețea sufletului pe care o pierduserăm prin păcat. Au învățat că se pot ruga și prin cântec, încât la sfânta Liturghie glasurile lor au răsunat la unison intonând "Lăsați-ne să mergem la Isus".

Sâmbătă, 31 mai, în urma examinării cunoștințelor acumulate, părintele paroh i-a admis pe cei douăzeci de copii pentru nivelul următor, prima Spovadă. Iar a doua zi chiar de ziua copilului, cu mare emoție în glas, și-au mărturisit credința în fața întregii comunități și dorința de a-l primi în suflet pe Isus.

Cu treizeci de minute înaintea începerii sfintei Liturghii, în pridvorul bisericii era forfotă mare. Mămicile cu emoții făceau ultimele retușuri pentru aranjatul ținutei vestimentar a pruncilor lor. Toți candidații purtau veșminte albe cu eșarfă roșie la brâu pentru fete și albastru pentru băieți.

La dangătul răsunător al clopotului bisericii, într-o procesiune impecabilă copiii și vicarul Cristian Nistor pătrund în sfântul lăcaș. Parohul Egner aștepta frumoasa procesiune în fața sfântului altar de unde a coordonat întreaga regie a sacrului eveniment. Liturghia a fost celebrată de "vicarul Cristi", așa-mi place mie să-i spun.

Copii au înțeles că din acel moment au pornit într-o călătorie pe marea vieții, iar corabia pe care au urcat este condusă de un cârmaci puternic și priceput, Isus, care în fiecare zi se jertfește la sfânta Liturghie pentru a-i salva, care îi așteptă să se hrănească pentru a ajunge cu bine la destinația finală.

La momentul ofertoriului copii au adus la altar pâinea, vinul, lumina, sfânta ostie precum și un tablou cu chipurile lor, tablou ce va sta expus în pridvorul bisericii, până la o nouă serie de copii ce vor primi prima Împărtășanie. În centrul frumosului tablou printre copii se află chipul Sfântului Părinte papa Francisc I care în seara premergătoare evenimentului s-a aflat la Iași la reședința diecezei noastre.

Înaintea momentului solemn al primei sfinte Împărtășanii din vocea parohului Egner a pornit un cântec duios, ca un cântecel de leagăn. "Lăsați copii să vină la mine", suna primul vers. Iar din glasul ca de clopoțel a celor douăzeci de copii a răsunat refrenul "Lăsați-ne, lăsați-ne să mergem la Isus! El este al nostru prieten!"

Părinții, bunicii și frații aveau lacrimi în priviri.

A urmat împărtășirea. Fiecare copil a rostit "Isuse, te iubesc! Aștept să te primesc la mine!" După ce copii care s-au împărtășit au depus la altarul Fecioarei Maria a Zăpezii buchete de flori albe.

Biserica și sfântul altar au fost împodobite de mare sărbătoare. Culorile florilor de pe sfântul altar predominau în culorile dragi românilor, culori ale drapelului Țării Române. Totul arăta superb. Corul bisericii a fost întregit pe lângă obișnuita orgă de duioasele acorduri ale unui nai, care știm cu toții că este un străvechi instrument românesc. Cele două minunate instrumente au fost mânuite de doi moldoveni din dulcea Bucovină - Fălticeni. Ploaia a stat și ea așteptând ca micuții să-l primească pe Isus.

Credincioșii Parohiei Romano-Catolice "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acești copii, părinților lor că au avut și au grijă de ei, celor care s-au ocupat de pregătirea lor spirituală.

La sfârșitul sfintei Liturghii întreaga comunitate le-au cântat micuților tradiționalul "La Mulți ani, dragi copii!" însoțit de ropote puternice de aplauze. Au primit din partea celor doi preoți câte un tablou cu chipul lor și data evenimentului, spre amintire peste ani.

Pozele ce însoțesc prezentul articol sunt realizate de familia Andrei, venită de la Bacău. Mulțumesc pentru amabilitate și calitatea fotografiilor.

Împărtășanie
În tinda mea cu umbre dulci, Stăpâne,
Atâtea seri la rând ai poposit.
La masa albă m-ai blagoslovit,
Atins-ai vinul și ai frânt din pâine.
Atâtea seri la rând s-au irosit,
Caci n-au văzut privirile-mi păgâne,
Că trupul sfânt ți l-ai ascuns în grâne,
Și sângele cu vin l-ai îndulcit.
Și azi, ca-n alte seri, în tindă-ai stat,
Ca să te vadă ochii mei, sărmanii,
Paharul plin l-ai binecuvântat.
În sovonul vechi din sfintele citanii,
Cu scump sângele tău m-am adăpat
Și trupul tău s-a frânt spre al meu bine!

Vă salut, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 iunie: Ciugheș: Prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 1174.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat