Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un gest care va atinge inima poporului

Colocviu cu episcopul de Oradea Mare a românilor

De Maurizio Fontana

"Astăzi știm că persecuția dură îndurată Biserica din România în timpul anilor regimului comunist a fost un ordin clar al lui Stalin care se temea de «armata papei»". A fost inaugurată cu suprimarea din 1948 și a continuat cu suferințe inexprimabile, confiscări, omucideri, încarcerări, presiuni psihologice, clandestinitate forțată până în 1989. Reprimarea a fost neașteptată și violentă: în noaptea dintre 28 și 29 octombrie 1948 au fost închiși șase episcopi greco-catolici și când în anul următor poliția secretă a aflat că Pius al XII-lea a permis hirotonirea în secret a altor șase episcopi, au fost și ei arestați cu toții. Șapte dintre ei vor fi beatificați de papa Francisc pe Câmpia Libertății la Blaj, în Transilvania, în timpul ultimei zile a călătoriei pontifului în România.

"Petru care vine la Blaj pentru a recunoaște martiriul episcopilor este ceva mare, care va atinge inima profundă a întregului popor român!". Amintește anii triști ai tăcerii, suferinței și persecuției și manifestă atâta emoție și fericire pentru venirea papei Francisc monseniorul Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare a românilor. El, în vârstă de șaizeci și doi de ani, în parte a trăit direct reprimarea religioasă a regimului comunist - a fost hirotonit clandestin în 1982 - alimentându-se și din mărturia eroică a unchiului, cardinalul Alexandru Todea.

"Era - amintește el - un om extraordinar, cu o credință și cu un caracter grandioase. A petrecut 16 ani în închisoare, condamnat la muncă silnică. Timp de trei ani a fost constrâns la singurătate într-o celulă de 2/1/0,50 metri. Însă închis sau liber n-a încetat niciodată să mărturisească credința sa".

Amintirea martirilor din poporul său îl face pe episcop să vorbească despre Biserica greco-catolică română, care în mărturia lor a găsit limfa vitală în întunericul recent al istoriei. O istorie, subliniază el, care are în legătura cu Roma unul din sigiliile cele mai semnificative. "Pentru a înțelege mai bine Biserica greco-catolică română ar trebui să facem câțiva pași înapoi în timp și să ne dăm seama că poporul român s-a născut când a fost cucerită Dacia de către Traian, din unirea dacilor cu legionarii romani care au adus credința. S-a născut cu o credință, cu o limbă și pe un teritoriu bine definit. Și în primele secole ale erei creștine Dacia noastră a rămas mereu catolică în unitate cu Roma. Am intrat sub influența bizantină cu venirea popoarelor slave în secolul al VI-lea. De atunci limba vorbită în Biserică a fost cea paleo-slavă, dar limba vorbită de popor era română. Mereu uniți cu Roma până la marea schismă din 1054".

Noua unire, deja căutată în timpul Conciliului din Firenze-Ferrara în secolul al XV-lea, a venit în mod oficial în 1700, când a fost recunoscut primatul Romei fără a renunța la liturgie și la tradițiile orientale. Nu era altceva decât întoarcere la matrice, la Biserica catolică, și în același timp a rămâne bizantini în rit. O unire care a venit pașnic și a inaugurat o perioadă de trezire și culturală. "Cei care mergeau să studieze la Roma - explică monseniorul Bercea - și-au dat seama că limba lor era foarte asemănătoare cu italiana, cu franceza, cu spaniola. Astfel, întorși acasă, au introdus și în Biserică limba poporului. A fost tradusă Biblia, s-au scris cărți de istorie și de geografie. Chiar la Blaj s-a creat un centru cultural foarte important. Toți încercau să studieze cât mai bine pentru a putea ajuta mai bine poporul". Preoții încep să aducă din Europa idei noi în rândul poporului și au fost ei înșiși protagoniști în construirea statului național unitar român.

Astfel, în 1948, acea Biserică, vinovată că este așa de apropiată de popor, a fost suprimată, scoasă în afara legii.

Monseniorul Bercea încearcă să redea cu puține, sintetice cuvinte, impactul devastator pe care l-a avut regimul comunist: "O plagă teribilă care a încercat să distrugă Biserica catolică precum și patrimoniul intelectual al țării. Cei mai buni oameni din țară erau loviți. Nu conta dacă au luptat pentru țară, dacă erau renumiți profesori universitari: de seară până dimineață erau închiși. A fost o suferință incredibilă. Când într-o țară se răspândea zvonul că urma să vină «mașina neagră» se răspândea panica: nu se știa cine era luat. Oamenii dispăreau și erau găsiți morți sau în închisoare". O violență oarbă care a lovit nu numai persoanele, explică prelatul, ci "însăși conștiința de a fi popor". Adică se amenința tot ceea ce contribuie la construirea sentimentului de apartenență cum ar fi, de exemplu, valorile proprietății și muncii.

"Însă credința - subliniază monseniorul Bercea - a rămas mereu. Supuși, clandestini, dar mereu vii. O forță subterană care i-a susținut pe toți: greco-catolici, latini, ortodocși". Toți uniți în suferință. Bercea amintește exemplul filozofului evreu Nicolae Steinhardt, deținut politic în închisorile regimului comunist român din 1959 până în 1964. Steinhardt a împărtășit închisoarea cu doi preoți, unul ortodox și unul catolic. În celula aceea, nr. 34, s-a convertit la creștinism și s-a botezat. Botez ortodox, dar l-a voit lângă el, în acel moment, și pe preotul catolic. "Chiar dacă ortodocșii au trăit o oprimare mai mică de la regim - spune prelatul - catolicii și ortodocșii erau împreună în închisori: am trăit împreună suferința. Nu existau diviziuni între noi".

Credința a susținut un întreg popor. Acea credință care a fost mărturisită până la moarte de episcopii care vor fi beatificați de papa Francisc la Blaj: "Când au fost încarcerați, toți ar fi putut să reia libertatea numai dacă ar fi semnat un act de renunțare la credința lor. Nimeni n-a semnat. Nimeni n-a renunțat la propria credință. Și repetau: «credința este viața noastră»".

Recunoașterea martiriului celor șapte episcopi este foarte important pentru toți românii. Și va fi un moment, explică monseniorul Bercea, care nu-i va implica numai pe catolici: "Eu sunt sigur că Francisc cu acest gest va recunoaște suferința trăită de atâția români, nu numai catolici, ci și ortodocși, evrei, suferința unui întreg popor. Într-adevăr nu avem cuvinte suficiente pentru a-i mulțumi papei".

În concluzia colocviului, eparhul de Oradea Mare se oprește chiar asupra aspectului ecumenic, una dintre cheile de lectură fundamentale ale călătoriei lui Francisc în România. "Eu - spune el - sunt foarte bucuros de întâlnirea pe care papa o va avea cu patriarhul Daniel și cu Sfântul Sinod. Noi toți trebuie să înțelegem că ceea ce a fost a fost în istorie, dar astăzi este inutil a face dispute între noi". De altfel, adaugă el, "dacă privim la poporul nostru vedem că nu mai există familii exclusiv de ortodocși sau de catolici. Se trăiește împreună. La nivel de popor se trăiește împreună în mod normal. Și oamenii trăiesc bine. Cu adevărat, noi ca episcopi, ca păstori trebuie să învățăm tot mai mult de la popor. În trecut suferința ne-a unit. Am suferit împreună. Și împreună trebuie să știm să apreciem și să nu călcăm în picioare darul mare al libertății".

(După L'Osservatore Romano, 30 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 2177.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat