Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pontiful va aminti de rădăcinile creștine ale Europei

Interviu luat cardinalului Parolin

Mare așteptare în România pentru venirea papei. Francisc - explică în ajunul plecării cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, în interviul acordat lui Massimiliano Menichetti pentru Vatican News - va duce un mesaj de încurajare și unitate, pe urma călătoriei istorice a lui Ioan Paul al II-lea. Motoul oficial al vizitei, care va avea o puternică amprentă mariană, este: "Să mergem împreună".

Cu ce spirit se pregătește papa pentru a pleca?

Plecarea va avea loc în ziua în care Biserica latină celebrează Vizita Mariei; Maria care pornește în călătorie pentru a merge s-o slujească pe verișoara Elisabeta. Deci și motoul care caracterizează această călătorie a papei, are o puternică amprentă mariană. Este o mergere împreună conform stilului Preasfintei Fecioare, un stil făcut din umilință, din slujire, din caritate, față de verișoară și de cei mai nevoiași. Mi se pare că papa pornește tocmai cu această atitudine, cu acest spirit: vrea să devină pelerin pentru a împărtăși drumul acelor comunități creștine, pe cel al comunității civile, al societății din România; vrea să devină păstor pentru a încuraja în credință pe frații săi și pe surorile sale, ținând cont și de bogăția exprimărilor și a riturilor care caracterizează Biserica din România. Și vrea să devină martor de caritate, mai ales față de tineri, invitându-i să favorizeze mereu acea cultură a întâlnirii, așa cum spune el, care permite cu adevărat întâlnirea împreună într-un moment istoric în care prevalează în schimb dezbinările și contrapozițiile. Mi se pare că acesta este spiritul cu care Sfântul Părinte intenționează să facă această călătorie.

Întâlnirea cu comunitatea latină și greco-catolică într-o țară cu majoritate ortodoxă. O călătorie pastorală, dar care va avea și un puternic impuls ecumenic.

Da, și aceasta este o caracteristică ce marchează puternic această călătorie. Să ne amintim că tocmai în urmă cu douăzeci de ani, în mai 1999, mergea în România sfântul Ioan Paul al II-lea. A fost o călătorie pe care o putem defini istorică, pentru că a deschis porțile și pentru vizita în alte țări cu majoritate ortodoxă. Toți ne amintim strigătul care s-a înălțat din piață: "Unitate! Unitate!". Acela a fost cu siguranță un prim pas, un pas fundamental. Călătoria papei de astăzi se situează cam pe aceeași urmă; vrea să fie un alt pas înainte în acest sens, lucrând - întocmai - pentru ecumenism. Mi se pare că din punct de vedere ecumenic trebuie subliniate două lucruri: o primă realitate este aceea a României ca răscruce unde se întâlnesc Europa orientală și cea occidentală, o punte între diferitele realități, așa cum este arătat și de patrimoniul său artistic foarte bogat cu care este înzestrată; al doilea lucru este aspectul mărturiei comune. Deja a fost un ecumenism, acela pe care papa îl numește un ecumenism al sângelui, adică credincioși care aparțineau fie Bisericii catolice fie Bisericii ortodoxe care au suferit sub regimul ateist care călca în picioare libertatea religioasă și drepturile credincioșilor. Deci au realizat deja o unitate în suferință, în martiriu. Noi sperăm că acești frați ai noștri care sunt deja în cer ca să se bucure de gloria lui Dumnezeu după ce au suferit pe pământ, să poată ajuta pentru a continua acest drum. Un semn frumos va fi acela al rugăciunii Tatăl Nostru între papa și patriarhul ortodox al României.

Papa va fi îmbrățișat în sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc îndeosebi de minoritatea maghiară, concentrată în Transilvania. Există unii care vorbesc, un pic provocator, despre o călătorie în călătorie. Așa este?

În România putem folosi o altă imagine pe care a folosit-o deja sfântul Ioan Paul al II-lea când a vorbit despre grădina Maicii Domnului, în sensul unei grădini variate. Există diferite comunități: să ne gândim la catolicii care sunt latinii de diferite limbi: română, maghiară, poloneză, croată... apoi există comunitatea armeană, marea majoritatea care este constituită din ortodocși și diferite etnii, între care cea maghiară, care constituie o prezență semnificativă. Cred că toți cunoaștem sensibilitatea papei, apelul său continuu la respectarea diferitelor componente, a tradițiilor, a culturilor, a obiceiurilor fiecărei realități, în cadrul unității unei țări. Cred că papa va face un apel în acest sens, adică la respect în cadrul unității țării. Și în sanctuarul în care va merge, acest apel va răsuna deosebit de puternic; un apel de a merge împreună, așa cum spune motoul acestei călătorii, depășind diviziunile istorice și întâlnindu-se toți în unitatea credinței împărtășite.

Ați anticipat dumneavoastră, Francisc va fi în România la douăzeci de ani după vizita sfântului Ioan Paul al II-lea. Astăzi țara este inserată cu speranță într-o Europă abia ieșită din alegeri. Ce mesaj duce papa?

Cred că papa duce un mesaj de încurajare. România a trăit momente dificile în istoria sa: ocupația străină, lunga perioadă de ateism... Din 2007 a devenit parte a Uniunii Europene și a dat o contribuție însemnată, pornind de la patrimoniul său cultural. Recent la Sibiu a fost o întâlnire în care a fost scoasă în evidență importanța păcii, a perioadei lungi de pace asigurate de Uniunea Europeană, prosperitatea și progresul pe care aceasta le-a comportat. Papa va aminti desigur acelea care sunt valorile de la baza acestei Europe precum și rădăcinile creștine, pentru că aceste valori - demnitatea persoanei, solidaritatea - își au întemeierea cea mai fermă tocmai în patrimoniul creștin a cărui purtătoare este și România. Deci va fi o încurajare de a continua să dea propria contribuție la construirea acestei Europe care, sperăm, să devină tot mai solide, întemeiate pe valori fundamentale care sunt valorile creștine.

(După L'Osservatore Romano, 30 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 1581.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat