Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința de presă: Ultimele detalii cu privire la vizita papei Francisc în Iași

În aula "Fericitul Anton Durcovici" a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc miercuri, 29 mai 2019, începând cu ora 11.30, ultima conferință de presă prilejuită de pregătirea venirii papei Francisc la Iași. Au luat cuvântul PS Petru Gherghel episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, pr. Daniel Iacobuț, responsabil cu celebrarea liturgică din fața Palatului Culturii, și pr. Adrian Blăjuță, responsabil mass-media al Episcopiei de Iași.

În cuvântul său de salut, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria că "papa Francisc vine la noi", într-o "țară frumoasă și primitoare", așa cum s-a exprimat Sfântul Părinte în mesajul video transmis României cu o zi precedentă. El le-a mulțumit jurnaliștilor și televiziunilor pentru tot ce au făcut până în prezent legat de mediatizarea atât de amplă și diversificată a acestui eveniment, difuzând emisiuni și materiale care vorbesc despre papa Francisc și despre comunitatea catolică din țară și din regiunea Moldovei.

PS Aurel Percă a vorbit de "febra pregătirilor" care se desfășoară în interiorul instituției Episcopiei de Iași, dar și în orașul Iași. Intenția este aceea a unei sărbători cât mai reușite. Pregătirea se desfășoară pe mai multe planuri. Icoana Maicii Domnului de la Cacica, prezentă în catedrala este un semn al pregătirii pentru această întâlnire mariană. Au fost luate în considerație și alte elemente de decor pentru altarul dinaintea Palatului. E vorba despre două pupitre care vor fi folosite. Unul va fi transparent pentru a face vizibilă imaginea integrală a papei Francisc în timp ce se va adresa mulțumii. Biletele de acces au fost deja distribuite în parohii, iar informațiile au fost publicate cu privire la orarul de acces al participanților în zona securizată. Papa va avea mai întâi o întâlnire cu bolnavii și bătrânii în catedrală, acolo unde va binecuvânta și relicva fericitului Anton Durcovici. De asemenea, înaintea catedralei se află o statuie a lui Isus, din marmură, care, de asemenea, va fi binecuvântată de Sfântul Părinte și va fi amplasată într-un loc public, în orașul Iași, în amintirea vizitei sale. Lângă ea va sta o bornă care va vorbi despre sanctuarul din Santiago de Compostella, vizitat de atâția pelerini din lume, și care, la fel, va fi binecuvântat de Sanctitatea Sa.

În cuvântul său scurt, primarul Mihai Chirica i-a asigurat pe toți de buna desfășurarea a acestui eveniment marcant pentru istoria Iașului, în plan tehnic și logistic. Cele trei scene sunt în curs de a fi montate, zonele restricționate au fost deja făcute publice celor din Iași, măsurile de siguranță, luate. Sistemul sanitar, parcările, asistența medicală, distribuirea pelerinelor și celelalte accesorii sunt pregătite. El a menționat că papa Francisc, în calitate de șef de stat, este al doilea după cel al Franței, François Mitterrand, care vizitează capitala Moldovei, Iași.

Pr. Adrian Blăjuță a vorbit în calitate de purtător de cuvânt al Episcopiei de Iași despre programul complet al zilei de sâmbătă, 1 iunie, în fața Palatului Culturii. Întâlnirea propriu-zisă cu papa Francisc va fi precedată de un program artistic și religios variat: vor fi difuzate pe marile ecrane emisiuni și materiale cu papa Francisc, cu activitatea pe care a întreprins-o până acum în calitate de Suveran Pontif. Va fi evocată și vizita sfântului papă Ioan Paul al II-lea și visul pe care l-a exprimat de a-i întâlni pe tineri, vis care se împlinește cu această întâlnire. De asemenea, vor exista mărturii din partea tinerilor, cântece intonate de corul format din aproximativ 200 de persoane. Va fi transmisă sosirea papei Francisc la aeroport, întâlnirea din catedrală. Prealabil acesteia va fi procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica, ca la 17.45 să înceapă Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile în prezența Sfântului Părinte.

Pr. Daniel Iacobuț a expus dimensiunea spirituală a acestui eveniment, explicând semnificația spirituală a unei imagini cu harta României în interiorul căreia se văd mai multe simboluri sugestive și grăitoare pentru vizita papei Francisc la Iași. În primul rând, vizibilă este litera M care face trimitere la Maria Fecioara: întâlnirea este mariană; ea se desfășoară în Grădina Maicii Domnului și sub ocrotirea ei. Apoi se văd două mâini. Ele au o triplă conotație: sunt mâini care oferă, lucru care se va vedea în prima parte a întâlnirii prin materialele difuzate și prin cântece. Apoi sunt mâini care împărtășesc: e vorba de mărturiile din partea unui tânăr și a unei familii. În sfârșit, sunt mâini care primesc, adică primesc cuvântul din Scriptură, cuvântul Sfântului Părinte și binecuvântarea sa apostolică. Întâlnirea, în optica pr. Daniel, trebuie văzută prin prisma "bucuriei simple, nu complicate", a unei bucurii care primește și care știe să se împărtășească. Realitatea întâlnirii și a comuniunii se va vedea în prezența copiilor, a tinerilor, a bătrânilor, a celor implicați în programul liturgic, care în ansamblu vorbesc de un organism viu care este Biserica.

Întâlnirea s-a încheiat cu mulțumirea reiterată de pr. Adrian Blăjuță la adresa jurnaliștilor și a reprezentanților televiziunilor pentru toate implicarea prestată până în acest moment, exprimând speranța unei colaborări frumoase și a unei zile de sâmbătă, 1 iunie, cât mai specială sub toate punctele de vedere.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Iași: Conferință de presă - Ultimele detalii pentru participarea la întâlnirea cu papa Francisc la Iași. Foto: Adrian Cuba

* * *

* * *

Informații importante pentru pelerini. Întâlnirea cu papa Francisc - Iași, 1 iunie (ercis.ro)

Primăria Iași: Măsuri organizatorice pentru vizita Sanctității Sale papa Francisc la Iași (link "Curierul de Iași")

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 2048.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat