Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A merge la vot - o obligație a conștiinței sociale și politice

Fiecare român cu drept de vot, din țară și de peste hotare, este chemat duminică, 26 mai 2019, să-și exercite, în conformitatea cu conștiința civică și politică, acest drept.

Datoria de a participa la vot, pentru alegerile europene și referendum, stă în identitatea de cetățean a fiecăruia, chemat să participe în mod activ și responsabil la determinarea politicilor drepte și utile binelui comun.

În acest sens, episcopii catolici din România indică într-o declarație importanța acestui moment pentru viețile noastre în calitate de cetățeni ai Europei, afirmând: "Viitorul nostru depinde, în mare măsură, de rezultatele acestor alegeri, întrucât ele vor contribui fie la slăbirea, fie la consolidarea legăturilor dintre statele continentului nostru, la îndepărtarea dintre cetățeni sau la apropierea lor pe un fundament solid de cooperare și respect reciproc".

Pe cine trebuie să votăm? Criteriile de care trebuie să ținem cont ne sunt date în aceeași declarație a episcopilor: "Este întotdeauna de preferat să fie votați cei care urmăresc binele comun și promovarea valorilor creștine care au plăsmuit societatea europeană, care pun pe primul loc promovarea tinerilor, care își bazează politicile sociale pe principiul subsidiarității, al solidarității și al dreptății sociale, care promovează libertatea religioasă ca trăsătură fundamentală a unei societăți democratice și susținerea dreptului fiecăruia de a-și manifesta credința în public".

Indiferentismul politic, convingerea eronată că un vot în plus nu ar schimba cu nimic situația scenei politice interne, dezinteresul pentru problemele socio-economice nu ar trebui să determine în nici un fel absența la vot. În conformitate cu ceea ce învață Isus, "cuvântul vostru să fie da, da; nu, nu!" (Mt 5,37)

Exprimarea unei convingeri politice este importantă și relevă participarea activă la binele societății în care trăim, de care e legat indispensabil și binele personal al fiecăruia.

Pr. Cristian Diac

Îndemnul episcopilor catolici din România pentru participarea la alegerile din 26 mai 2019
 


lecturi: 2161.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat