Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Sub ocrotirea tinerei din Nazaret" - pas catehetic spre întâlnirea cu papa Francisc

Miercuri, 22 mai 2019, începând cu ora 19.30, în aula "Fericitul Anton Durcovici" a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc a treia întâlnire de pregătire catehetică pentru vizita papei Francisc în România, îndeosebi la Iași. Tema catehezei a fost "Sub ocrotirea tinerei din Nazaret", fiind susținută de pr. Marco Secchi, OCD.

Întâlnirea s-a dorit a fi o aprofundare a motoului întregii vizite a papei Francisc în România. Invitatul special a fost părintele Marco Secchi, OCD, cel care ne-a ajutat să aprofundăm viața tinerei din Nazaret, cea care a răspuns pozitiv harului lui Dumnezeu.

La acest eveniment deosebit au participat mulți credincioși, printre care mulți tineri.

La început, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți și a deschis cateheza cu rugăciunea "Regina cerului". După momentul de rugăciune, a luat cuvântul părintele Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor, care i-a salutat pe cei prezenți și a prezentat tema și scopul întâlnirii.

Părintele Marco a început cateheza, provocându-ne să ne gândim la atitudinea potrivită pe care trebuie să o adoptăm în fața chemării lui Dumnezeu de a fi sfinți. Pentru a putea răspunde într-un mod personal acestei provocări, părintele ne-a propus un exemplu atât de îndrăgit de întreaga Biserică și anume, Preacurata Fecioară Maria și atitudinea ei în fața celui care a chemat-o pe drumul sfințeniei.

Pentru a putea porni pe acest drum, spunea părintele Marco, avem nevoie de multe lucruri, în primul rând de un scop care se află în afara ideilor noastre de egoism și de egocentrism. Pentru acest scop, iubirea și deschiderea sunt punctele forte de pornire pe acest drum, un drum care angajează mereu persoana spre cunoașterea proprie și a lui Dumnezeu și, astfel, a sfințirii personale.

De-a lungul catehezei, părintele Marco a evidențiat câțiva pași importanți pentru a porni pe drumul sfințirii personale. În primul rând, spunea părintele, este necesar să ne propunem o acțiune de eliberare de tot ceea ce ne distrage atenția de la lucrurile esențiale. După această etapă a eliberării, ne putem angaja pe un drum al libertății, o libertate care cuprinde îndeosebi sfera interioară. Următorul pas în această libertate constă în acțiunea de a te lăsa pătruns de privirea plină de compasiune a lui Dumnezeu, o privire care iartă și înțelege. După acțiunea de a te lăsa pătruns de această privire plină de duioșie, este necesar să știm că Dumnezeu ne privește întotdeauna ca pe niște fii. Și ce nu ar face un părinte pentru propriul copil? Așadar, este nevoie întotdeauna să ne punem sub privirea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl care ne interpelează existența. Dumnezeu ne privește dincolo de păcatul nostru, El ne privește, nu așa cum ne aflăm în starea păcatului, ci, întotdeauna, așa cum am putea fi dincolo de păcat. De aici, întreaga logică a chemării la sfințenie, să fim așa cum El este și anume, sfinți. Următoarea etapă firească, este aceea de a-i răspunde lui Dumnezeu cu "DA!" Un răspuns care angajează persoana în toate etapele existenței sale. E departe de a fi un răspuns generic, este un răspuns concret care solicită efortul nostru de a trăi în conformitate cu aspirațiile noastre, cu gândurile noastre, cu faptele noastre. Acest "DA!", spunea părintele, presupune trei lucruri: multă răbdare, mult curaj și multă delicatețe. De fapt, aceste lucruri s-au regăsit în modul cel mai profund în viața sfintei Fecioare Maria, tânăra din Nazaret care și-a asumat întreaga viață, punând-o în slujirea lui Dumnezeu și a semenilor.

Cu siguranță acesta a fost și scopul întregii cateheze, să ne facă să conștientizăm importanța unei atitudini corespunzătoare în fața celui care ne cheamă să fim sfinți, să fim mai mult decât ne putem imagina, să fim sfinți pentru că este posibil. Iar în acest context al chemării personale, tânăra din Nazaret ne poate fi un bun exemplu de imitare.

Părintele Marco ne-a amintit că vocația creștină este una, în esență, mariană, și anume de ascultare, de imitare și de urmare a chemării lui Cristos, singurul care ni-l poate revela pe Tatăl așa cum este, plin de iubire și de compasiune pentru fiecare dintre noi, copii săi.

Preacurată, condu-ne prin exemplul tău de ascultare
spre o întâlnire autentică și roditoare
cu Sfântul Părinte papa Francisc!

Cu toții, "Să mergem împreună!"

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 mai: Iași: "Sub ocrotirea tinerei din Nazaret" - pas catehetic spre întâlnirea cu papa Francisc


 

lecturi: 1436.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat