Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Informații importante pentru pelerini

Întâlnirea cu papa Francisc - Iași, 1 iunie

Sfântul Părinte papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai - 2 iunie. În cadrul acestei vizite, se va afla la 1 iunie la Iași, în mijlocul Diecezei de Iași. Papa Francisc va sosi la ora 17.25 la catedrala catolică, în care va fi așteptat de aproximativ 800 de bolnavi și de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toți cei prezenți în fața Palatului Culturii, participând la "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile".

Actualizare 31 mai, ora 16.00

Puncte de informare organizate de Primăria Iași

Pentru informarea ieșenilor și a participanților la evenimentele prilejuite de vizita istorică a Sanctității Sale papa Francisc la Iași, Primăria a organizat puncte de informare în următoarele locații (intersecții):

  • Piața Gării

  • str. Gării - str. Sf. Petru Movilă

  • str. Arcu - str. G. Muzicescu

  • Piața Unirii

  • str. Elena Doamna - str. A. Panu

  • str. Sf. Lazăr - str. Smârdan

  • bd. T. Vladimirescu - str. Elena Doamna

  • bd. T. Vladimirescu - bd. Chimiei Mal Stâng (Iulius Mall)

  • bd. T. Vladimirescu - bd. Chimiei Mal Drept (Lidl)

  • bd. D. Mangeron - Rectoratul Universității Tehnice "Gh. Asachi"

  • bd. D. Mangeron - str. Sf. Lazăr

  • Splai Bahlui Mal Stâng - str. Sf. Lazăr

  • Splai Bahlui Mal Stâng - bd. D. Cantemir

  • Splai Bahlui Mal Stâng - str. Gh. Ghibănescu

  • Splai Bahlui Mal Drept - bd. N. Iorga

  • Splai Bahlui Mal Stâng - Podul de Piatră

  • Teatrul Național

  • Metro

  • Rond Era

  • Carrefour Era

La aceste puncte voluntarii Primăriei Iași și ai Episcopiei Romano-Catolice de Iași vor distribui pliante de informare, exemplare dintr-o ediție specială a "Curierului de Iași", sticle de apă și vor oferi toate informațiile necesare.

* * *

Actualizare 31 mai, ora 12.00

Comunicat: Puncte de acces în perimetrul securizat din fața Palatului Culturii din Iași

* * *

Actualizare 28 mai, ora 15.30

A fost adăugată harta actualizată cu traseele spre parcări și localizarea parcărilor, în partea de jos a acestei pagini.

* * *

Actualizare 27 mai, ora 14.30

Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție de Județean Iași (Iași, Str. Mihai Costăchescu, 2; tel. 0232/302000; https://is.politiaromana.ro; e-mail: ipjiasi@is.politiaroniana.ro) a elaborat un material cu informații preventive, pentru a veni în sprijinul cetățenilor și pentru ca evenimentul să se desfășoare într-un mediu sigur pentru participanți.

- Purtați în permanență asupra dumneavoastră documentele de identitate (pașaport, carte de identitate, permis de conducere)!

- Aveți grijă unde vă țineți portofelul și telefonul mobil (nu le țineți în buzunarele exterioare, iar poșetele/ borsetele/ rucsacii să fie mereu în supravegherea dumneavoastră)!

- Dacă dețineți bijuterii sau bunuri de valoare mare, păstrați-le în seif la locul de cazare!

- Nu lăsați bunuri la vedere în autoturism (telefoane, tablete, camere video, poșete, genți), încuiați autoturismul după ce ați parcat!

- Pentru deplasări în oraș sau în județ, folosiți mijloacele de transport în comun și firme de taxi autorizate!

- Nu înghesuiți și nu vă lăsați înghesuiți!

- Evitați disputele verbale și implicarea în conflicte de orice fel!

- Atenție la limbajul folosit în public și nu dați curs provocărilor altor persoane! De multe ori, de la violența verbală la cea fizică nu este decât un pas. Un limbaj controlat, fără jigniri previne adesea escaladarea conflictelor.

- Nu consumați băuturi alcoolice în exces și în spații publice!

În cazul în care ați suferit o pagubă materială sau morală de pe urma unei infracțiuni sau contravenții nu alegeți calea răzbunării personale, ci apelați la organele competente apelând numărul de urgență 112.

* * *

Actualizare 26 mai, ora 20.15

Documente necesare accesului în Perimetrul din fața Palatului Culturii

Înainte de a porni spre Iași, pelerinii trebuie să se asigure că au la ei permisele de acces pe baza cărora vor putea intra în Perimetrul securizat pentru întâlnirea cu papa Francisc. Aceste permise sunt distribuite prin parohiile din Dieceza Romano-Catolică de Iași, pe baza înscrierii făcute până la 1 mai.

Accesul se va face pe baza permisului nominal primit și însoțit de actul de identitate.

Mijloacele de transport și parcări

Pelerinii vor sosi la Iași cu trenul, cu autocarele, microbuzele și cu mașinile personale. Fiecare comunitate/parohie va avea un responsabil general de grup, dar și câte un responsabil pentru fiecare autocar/microbuz/tren.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, sunt puse la dispoziția lor două trenuri: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) - Bacău - Roman - Iași (ora 12.13) și retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relația Roman (10.45) - Pașcani - Iași (13.31) și retur (de la ora 20.22). De la gara din Iași, pelerinii se vor deplasa pe jos până la porțile de intrare în zona specificată pe bilet, conform infograficului zonei de acces.

Având în vedere că majoritatea autovehiculelor mici (aproximativ 4.000) vor veni dinspre Roman/Bacău, parcarea acestora se va face în zona centrului comercial Carrefour ERA: mașinile vor fi direcționate spre locul de parcare pe traseul: venind dinspre Roman, la sensul giratoriu de după Metro se virează pe prima stradă la dreapta, se continuă pe centura Iașiului, direcția Uricani și se va ajunge în preajma Centrului comercial Carrefour ERA. Pe traseu vor fi indicatoare și voluntari care vor direcționa șoferii spre parcarea special amenajată lângă Carrefour ERA. De aici, pelerinii vor fi transportați cu mijloacele de transport în comun ale municipalității până la Palatul Culturii.

Parcarea autocarelor și microbuzelor se va face în locul unde vor fi debarcați pelerinii, aceștia întorcându-se apoi pentru îmbarcare pentru a se întoarce acasă tot în același loc, după cum urmează:

- din Republica Moldova, 15 autocare, vor debarca pe Bd. Socola (intersecția Bd. N. Iorga - Podu Roș), venind pe traseul: 1. ALBIȚA: Calea Chișinăului - Bd. Primăverii - Bd. Socola; 2. SCULENI: Bd. C.A. Rosetti - Bd. Tudor Vladimirescu - Bd. Primăverii - Bd. Socola; 3. STÎNCA COSTEȘTI: Bd. C.A. Rosetti - Bd. Tudor Vladimirescu - Bd. Primăverii - Bd. Socola.

- din Decanatul de Vrancea, 14 autocare, vor debarca pe Bd. Socola (intersecția Bd. N. Iorga - Podu Roș), venind pe traseul: Canta - Silvestru - Bd. N. Iorga - Bd. Socola

- din Decanatul de Bacău, 85 de autocare și 15 microbuze, vor debarca la ora 10.00, pe Splai Bahlui Mal stâng (Parcul Drapelului - Stația Lukoil), venind pe traseul: Str. Canta - Silvestru - Podu de Piatră - Splai Bahlui Mal drept - Pod Cantemir - Podu Roș

- din Decanatul de Iași, 37 de autocare și 12 microbuze, vor debarca la ora 12.00, pe Splai Bahlui Mal drept (Podu de Piatră - Podu Roș), venind pe traseul: Str. Canta - Silvestru - Podu de Piatră - Splai Bahlui Mal drept - Pod Cantemir - Podu Roș

- din Decanatul de Moinești, 9 autocare și 31 de microbuze, vor debarca la ora 13.30, pe Splai Bahlui Mal drept (Podu de Piatră - Podu Roș), venind pe traseul: Str. Canta - Silvestru - Podu de Piatră - Splai Bahlui Mal drept - Pod Cantemir - Podu Roș

- din Decanatul de Traian, 21 de autocare și 12 microbuze, vor debarca la ora 13.30, pe Splai Bahlui Mal drept (Podu de Piatră - Podu Roș), venind pe traseul: Str. Canta - Silvestru - Podu de Piatră - Splai Bahlui Mal drept - Pod Cantemir - Podu Roș

- din Decanatul de Valea Siretului, 52 de autocare, vor debarca la ora 10.00, pe Bd. Mangeron (Facultatea de Mecanică - Facultatea de Construcții), venind pe traseul: Păcurari - Bd. Independenței - Tg. Cucu - str. Elena Doamna - Bucșinescu - Bd. Tudor Vladimirescu

- din Decanatul de Piatra, 57 de autocare și 12 microbuze, vor debarca la ora 12.00, pe Splai Bahlui Mal Drept (Podu Roș - Primăverii), venind pe traseul: Str. Canta - Silvestru - Podu de Piatră - Splai Bahlui Mal Drept - Podu Roș - Sens Giratoriu - Splai Bahlui Mal Drept

- din Decanatul de Roman, 75 de autocare și 30 de microbuze, vor debarca la ora 10.00, pe Splai Bahlui Mal drept - Pod Tudor Vladimirescu - Pod Metalurgie, venind pe traseul: Păcurari - Bd. Independenței - Tg. Cucu - Str. Elena Doamna - Bucșinescu - Bd. Tudor Vladimirescu

- din Decanatul de Bucovina, 35 de autocare, vor debarca la ora 12.00, pe Bd. Mangeron - Bd. Tudor Vladimirescu - Facultatea de Mecanică, venind pe traseul: Păcurari - Bd. Independenței - Tg. Cucu - Str. Elena Doamna - Bucșinescu - Bd. Tudor Vladimirescu

- din Decanatul de Trotuș, 25 autocare și 8 microbuze, vor debarca la ora 11.00, la Hotel Europa: Staționare Bd. C.A. Rosetti, venind pe traseul: Păcurari - Bd. Independenței - Tg. Cucu - Str. Elena Doamna - Bucșinescu - Bd. Tudor Vladimirescu

Vestimentația pelerinilor

Accesul în perimetrul întâlnirii cu papa Francisc va fi permis doar într-o ținută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului.

Accesul în cele opt zone din perimetrul securizat

Perimetrul din fața Palatului Culturii va fi împărțit în șapte zone în care vor fi așezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi și persoane în vârstă. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.

Așezarea în perimetrul securizat al întâlnirii cu papa Francisc: În Zona 1 va fi Decanatul de Vrancea, în Zonele 2 și 3 vor fi tinerii, în Zona 6 vor fi Decanatele de Iași și Valea Siretului, în Zona 5 vor fi celelalte decanate, în Zona 7 vor fi cei înscriși on-line. Unii preoți vor fi cu comunitățile lor, iar o parte cu invitații. Persoanele consacrate, seminariștii, persoane din sistemul de învățământ și medical, vor fi în Zona 4.

În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11.00. Conform infograficului atașat:

- în Zona 1 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Palat (dinspre Podu Roș);

- în Zona 2 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Palat (dinspre Podu Roș);

- în Zona 3 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Anastasie Panu (Moldova Mall);

- în Zona 4 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Anastasie Panu (Moldova Mall);

- în Zona 5 se va intra prin porțile de acces de pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (dinspre Piața Unirii), de pe Str. Costache Negri și de pe Str. Anastasie Panu (Moldova Mall);

- în Zona 6 se va intra prin porțile de acces de pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (dinspre Piața Unirii) și de pe Str. Palat (dinspre Podu Roș);

- în Zona 7 (zona participanților înscriși on-line), se va intra prin porțile de acces de la intersecția Str. Elena Doamna cu Str. Anastasie Panu.

Toți cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16.00 se vor închide porțile de acces în perimetrul securizat. E important să se aibă în vedere că va fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în zona întâlnirii cu papa, deoarece se va circula mult mai greu până la Iași, dar și în oraș.

* * *

Text inițial:

Mijloacele de transport și parcări

Peste 65.000 de credincioși înscriși, din țară și din afară, vor sosi la Iași cu trenul, cu autocarele, microbuzele și cu mașinile personale. Parcarea autovehiculelor mici se va face în parcările marilor centre comerciale, Carrefour ERA și Metro. De aici, pelerinii vor fi transportați cu mijloacele de transport în comun ale municipalității. Parcarea autocarelor se va face pe ambele maluri ale Bahluiului.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, au fost puse la dispoziția lor și două trenuri speciale: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) - Bacău - Roman - Iași (ora 12.13) și retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relația Roman (10.45) - Pașcani - Iași (13.31) și retur (de la ora 20.22).

Puncte de informare și voluntari la dispoziția pelerinilor

Pentru buna orientare a pelerinilor, vor fi amplasate 20 de puncte de informare și 100 de panouri și indicatoare. În perioada 6-11 mai, au fost întâlniri cu cei peste 400 de voluntari pentru vizita papei, în Bacău, Pașcani, Pustiana, Roman, Iași și Suceava.

Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul românesc și stemele Municipiului Iași, a Diecezei Romano-Catolice de Iași, respectiv a statului Cetatea Vaticanului, acestea urmând a fi amplasate pe traseul de acces dinspre aeroport către zona centrală. În zona centrală a orașului vor fi 300 de toalete ecologice, la care se vor adăuga și toalete pentru persoane cu dizabilități. Vor fi oferite 120.000 de sticle de apă, fiind pregătite 15.000 de pelerine de ploaie.

Accesul în cele opt zone din perimetrul securizat

Perimetrul din fața Palatului Culturii va fi împărțit în șapte zone în care vor fi așezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. De altfel, toată rețeaua spitalicească locală va fi pregătită pentru orice urgență medicală, urmând să funcționeze în regim de gardă. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi și persoane în vârstă. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.

În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11.00, doar cu permisele de acces primite prin parohii, care au elemente de securitate detectabile la scanare, cu un cod și o serie unică, permise ce nu pot fi multiplicate. Trebuie avut cu sine și un act de identitate. Toți cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16.00 se vor închide porțile de acces în perimetrul securizat. E important să se aibă în vedere că va fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în zona întâlnirii cu papa, deoarece se va circula mult mai greu până la Iași, dar și în oraș. Va fi o ocazie prin care copii, tineri, familii, preoți și persoane consacrate vor da mărturie despre spiritualitatea lor. Vor fi mai multe cântări interpretate de cei aproximativ 200 de coriști ai celor șase coruri din dieceză reunite.

Până în ziua premergătoare evenimentului există încă posibilitatea înscrierii on-line, pe site-ul Diecezei de Iași, la adresa: www.ercis.ro/papalaiasi. Însă pot veni la eveniment și persoane care nu vor reuși să se înscrie până la 31 mai, având posibilitatea să-l privească pe papa Francisc și să-i asculte mesajul de la o distanță mai mare de scena unde va fi Sanctitatea Sa.

Program special în ziua de 1 iunie

În ziua de 1 iunie, de la ora 14.00 până la ora 16.00, vor fi difuzate pe megaecranele amplasate în zona din fața Palatului Culturii mai multe filmulețe despre papa Francisc și despre comunitatea catolică din Moldova. De la ora 16.00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Sfântului Părinte cu pelerinii. Apoi, în fața papei Francisc, de la ora 17.45, unul dintre elementele speciale ale acestui eveniment este constituit de mărturiile unui tânăr ieșean și a unei familii formate din bunici, părinți, copii și nepoți ce trăiesc în România și în alte țări. Desigur, va fi și mesajul Sfântului Părinte. Traducerea acestuia, dar și a rugăciunii de consacrare la sfânta Fecioară Maria a tinerilor și a familiilor vor fi traduse prin subtitrare pe ecranele amplasate în zona din fața Palatului Culturii. De asemenea, și prin intermediul Radio Iași, pe frecvența AM și pe toate frecvențele FM (96,3 FM în Iași), se va transmite acest eveniment, iar cei prezenți, folosind un aparat radio mic cu căști sau un telefon cu aplicație de radio (atenție! care să nu aibă nevoie de internet), vor putea asculta traducerea simultană a cuvintelor papei. La final, va fi susținut un concert de către Gheorghe Zamfir și Orchestra Metropolitană București.

Program special de pregătire spirituală a evenimentului

Pentru o cât mai bună pregătire spirituală a sărbătorii, Episcopia Catolică a organizat un program liturgic intensiv de pregătire a întâlnirii cu papa. În zilele de 4 și 5 mai, Oficiul pentru Pastorația Familiei a organizat o întrevedere cu familiile la Traian, cu tema: "Papa Francisc și vocația familiei la iubire". Sâmbătă, 11 mai, în Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, a avut loc Sărbătoarea jocului, un eveniment organizat de Acțiunea Catolică, la care au participat peste 300 de copii. Au fost organizate trei întâlniri catehetice, sub titlul "Să mergem împreună!", la subsolul catedralei din Iași: 8 mai - tema "Provocarea comuniunii", prezentată de pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv.; 15 mai - "Tinerii, de la visuri la viziuni", prezentată de pr. Marius Taloș, SJ; 22 mai - "Sub ocrotirea tinerei din Nazaret", prezentată de pr. Marco Secchi, OCD.

În seara zilei de marți, 21 mai, a fost adusă la catedrală icoana Maicii Domnului de la Cacica. PS Petru Gherghel a decis ca în toate parohiile din Dieceza de Iași să se celebreze o novenă specială dedicată Maicii Domnului de la Cacica, formată din rugăciuni către sfânta Fecioară rostite în diferite ocazii de papa Francisc. Cu puțin timp înainte de venirea papei la Iași, icoana va fi dusă în procesiune de la catedrală pe scena din fața Palatului.

În funcție de cum vor mai apărea alte informații pentru pelerini, acestea vor fi prezentate pe site-ul Episcopiei de Iași: www.ercis.ro.

Toate măsurile de siguranță, dar și organizarea la diferite niveluri, inclusiv spiritual, creează condițiile propice pentru o bună și rodnică participare la sărbătoarea întâlnirii cu papa Francisc de la Iași - 1 iunie 2019.

*

Lista cu obiectele interzise și cele permise pentru accesul în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc de la Iași – 1 iunie 2019 (precizări de la Comitetul Interministerial pentru Securitate «Vizită Papa Francisc 2019"):

Obiecte interzise:

- bagaje voluminoase;

- arme, obiecte ascuțite sau contondente (ex. cuțite, cuie, țevi metalice);

- obiecte care pot fi folosite pentru acțiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.;

- obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.;

- arme de jucărie, imitații ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate;

- băuturi alcoolice, droguri etc.;

- dispozitive cu lichid sub presiune (spray);

- dispozitive cu șocuri electrice;

- substanțe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise:

- scaun pliabil de mici dimensiuni;

- ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile;

- umbrele de dimensiuni reduse (cu tijă telescopică, nu tip ,,baston");

- steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezintă comunitatea de proveniență;

- radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii;

- aparate foto;

- ham pentru copii (ham port-baby);

- căruț transport nou-născut, pe cât posibil pliabil (să nu ocupe un spațiu mai mare de 0,5m2);

- dispozitive pentru persoane cu handicap locomotor (împinse, autopropulsate), de dimensiuni rezonabile (să nu ocupe un spațiu mai mare de 0,5m2).

Pr. Adrian Blăjuță
responsabil comunicare pentru vizita papei Francisc la Iași


(clic pe imagine pentru a se afișa versiunea la rezoluția și dimensiunea originală, care poate fi apoi descărcată prin "clic dreapta">

*


(clic pe imagine pentru a se afișa versiunea la rezoluția și dimensiunea originală, care poate fi apoi descărcată prin "clic dreapta">

*


(clic pe imagine pentru a se afișa versiunea la rezoluția și dimensiunea originală, care poate fi apoi descărcată prin "clic dreapta">

*

Parcarea autocarelor și microbuzelor:


(clic pe imagine pentru a se afișa versiunea la rezoluția și dimensiunea originală, care poate fi apoi descărcată prin "clic dreapta">

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 27258.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat