Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra (Kingsbury): Hramul comunității "Fericitul Ieremia Valahul" a românilor catolici

Duminică, 19 mai 2019, începând cu ora locală 12.30, în biserica "Sfinții Sebastian și Pancrațiu", Kingsbury, românii din Londra au celebrat hramul comunității: "Fericitul Ieremia Valahul".

Liturghia a fost prezidată de pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă. Au concelebrat 11 preoți din promoția 2010 (având întâlnirea anuală colegială), pr. Flavian Gondoș și pr. Marius Sabău.

Cântarea a fost animată de corul Capelanatului Român din Londra, coordonat de Eugen Rediu.

La ceremonie, au participat cu multă însuflețire circa 800 de credincioși (unii dintre ei purtând costume populare) dornici să se roage și să cânte împreună în limba străbunilor. A fost și pentru prima oară când Liturghia a fost transmisă online, pe pagina de facebook a capelaniei.

Pr. Marcelin Blaj, liderul spiritual al comunității, la începutul Liturghiei, le-a urat bun venit tuturor participanților la sfânta Euharistie, încurajându-i să se încreadă în mijlocirea fericitului Ieremia care, cu mulți ani în urmă, a fost și el emigrant, iar acum, din slava cerească, îi prezintă Domnului rugăciunile conaționalilor săi.

În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Marius Sabău, plecând de la parabola samariteanului milostiv, a scos în evidență virtuțile fericitului valah, asemănându-l cu bunul samaritean din evanghelie. Printre altele, părintele predicator a precizat că în relatarea biblică a milostivirii samariteanului există 10 verbe care subliniază intervenția acestui "străin" (conform mentalității de atunci) în favoarea sărmanului om căzut în mâinile tâlharului: "călătorea", "a venit (lângă el)", "l-a văzut", "i s-a făcut milă", "i-a pansat (rănile)", "l-a dus (la un han)", "i-a purtat de grijă", "a scos (doi dinari)", "i-a dat (hangiului)", "i-a spus". Aceste 10 verbe devin decalogul, cele 10 porunci ale milostivirii creștine.

România se poate considera privilegiată că are un "frate mai mare" care a pus în practică acest decalog al milostivirii. De aceea, corul, ca un ecou al cuvintelor de la predică, invocând mijlocirea fericitului Ieremia, a intonat cântecul "În Valahia frumoasă, cu câmpia ei mănoasă, ți-a fost dat să vii pe lume ca să-i lași un sfânt renume".

Spre finalul Liturghiei, pr. Flavian Gondoș, rectorul sanctuarului "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești, a oferit un cadou spiritual comunității aflate în sărbătoare: o relicvă a fericitului Ieremia.

Pr. Marcelin a adresat un cuvânt de mulțumire pentru toți cei care s-au implicat în organizarea liturgică a sărbătorii, precum și pentru cei care s-au ocupat de logistica "sărbătorii de după sărbătoare": agapa frățească în stil românesc.

"Fericite Ieremia, frații tăi te roag-acum:
să le fii tu călăuză pe al vieții aspru drum".

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Înregistrarea video a transmisiunii în direct a celebrării hramului Comunității Romano-Catolice "Fericitul Ieremia Valahul" din Kingsbury - Londra, prin pagina facebook "Capelanatul Catolic Londra"


 

lecturi: 1671.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat