Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Simpozion național cu tema "Educație pentru diversitate"

Educatori, învățători, profesori, în număr de aproximativ 90, și-au dat întâlnire sâmbătă, 18 mai 2019, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, unde a avut loc a VII-a ediție a simpozionului organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală din Dieceza de Iași. Tema din acest an a fost "Educație pentru diversitate" și a fost onorată de prezența unor invitați speciali, profesioniști în domeniu. Prezența PS Aurel Percă, responsabil cu învățământul în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, a fost o binecuvântare și un motiv de reală bucurie și încurajare.

Un parteneriat eficient încheiat de Episcopia Romano-Catolică de Iași cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, cu Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității "Al.I. Cuza", cu Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" și cu Fundația "Pro Educatione" a stat la baza realizării unui simpozion pe tema educației pentru diversitate. Tema a aleasă a trezit interes nu doar pentru profesorii de religie, ci și pentru educatori, învățători și profesori de alte discipline.

Dreptul la educație este ca și dreptul la viață. Educația pentru diversitate este echivalentul expresiei "școala pentru toți". Ea reprezintă un deziderat vechi, dar mereu nou, pentru o educație ce dorește a ține cont de diferențele fizice, socioculturale, lingvistice și psihologice existente între copii/elevi.

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în deschiderea simpozionului, a punctat modul în care Biserica se implică în educație, având în Cristos pe cel mai bun educator al tuturor timpurilor. Cristos nu a ocolit pe nimeni, s-a aplecat cu grijă spre nevoile fiecăruia, prin urmare, e de datoria creștinilor să continue astăzi în lume lucrarea începută de el.

Prof. univ. dr. Alois Gherguț, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității "Al.I. Cuza", a prezentat conferința cu tema: Educație pentru diversitate și pedagogia diversității. Având în vedere că nu există doi oameni identici, iar fiecare elev este unic, procesul de învățare este și el unic pentru fiecare elev, în funcție de stilul, caracteristicile, ritmul, particularităților, aptitudinile, așteptările și experiența proprie. Cadrului didactic i se cere o abordare diferențiată a conținuturilor învățării, adaptarea metodelor de predare etc. O metaforă folosită de relator și îndrăgită de auditoriu a fost cea a "recipientului". Fiecare elev este un vas, de o mărime diferită, misiunea profesorului este să umple acest vas, indiferent de dimensiunea pe care o are.

Cel de-al doilea relator al zilei a fost doamna profesoară Luciana Frumos, profesor asociat al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Conferința prezentată a avut titlul: Strategii de diferențiere a instruirii din perspectiva educației incluzive. Vorbind despre educația incluzivă, doamna profesoară a precizat că acest tip de educație vizează transformarea culturii și practicilor școlare pentru a crește accesul (sau prezența) la educație pentru toți copiii (nu doar pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile), pentru a crește gradul de acceptare a tuturor elevilor în comunitatea școlară, pentru a maximiza participarea tuturor copiilor în diferite domenii de activitate etc. În partea a doua a prezentării au fost indicate strategii concrete de abordare diferențiată. S-a subliniat mult nevoia de colaborare eficientă între cadrele didactice și specialiștii în educația specială, pentru a putea vorbi de o "școală responsabilă".

În cursul după-amiezii, împărțiți în 10 grupe, cei aproximativ 90 de profesori au proiectat secvențe de lecție, în care au pus în aplicare ceea ce au învățat în cursul dimineții, cu privire la abordarea diferențiată a conținuturilor, în funcție de nevoile elevilor. În tot acest timp, cei doi invitați au îndrumat și au oferit răspunsuri la întrebări.

Amfitrionul acestui eveniment, pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, cel care a și moderat întregul simpozion, a ținut să ne amintească responsabilitatea ce ne revine atunci când ne întoarcem în școlile noastre de a pune în aplicare ceea ce am învățat. Spunea părintele: "Orice elev, cel puțin într-un domeniu, este mai bun ca noi"; aceasta este o motivație suplimentară pentru a-i trata pe toți cu o atenție specială.

Prof. Fulvina Blânda

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Traian: Simpozion național cu tema "Educație pentru diversitate"


 

lecturi: 1403.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat