Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Să-i mulțumim Domnului Dumnezeului nostru!

Novenă de rugăciuni, în cinstea Maicii Domnului,
pentru pregătirea vizitei papei Francisc la Iași

Sfințiile Voastre, dragi frați și surori în Cristos,

Clipa întâlnirii cu Sfântul Părinte papa Francisc se apropie. El vine ca un mesager al credinței, al iubirii și al speranței; vine să ne aducă îndemnul său la curaj și la o mărturisire publică a credinței; vine să ne invite la un drum de întâlnire cu Isus mântuitorul, biruitorul asupra morții și a păcatului, bucurându-ne pe acest drum de Maria, mama și ocrotitoare Bisericii și a fiecăruia dintre noi. Vine să ne cheme "să mergem împreună!"

Momentul ce se apropie, așadar, este unul istoric, un semn că păstorul Bisericii noastre ne iubește și vrea să ne ajute să stăm în jurul lui Isus, care rămâne pentru noi singura speranță în această lume.

Vestea că papa vrea să viziteze România și, desigur, Moldova - vatra spirituală a credinței atâtor credincioși, între care se numără fiii și fiicele Bisericii Catolice - rămâne o sfântă și fericită ocazie de binecuvântare pentru noi toți.

Suntem fericiți să primim invitația pe care ne-o face Sfântul Părinte, urmându-l pe cel care vine să ne întărească pe drumul credinței și al trăirii noastre ca fii ai Bisericii și ai poporului nostru credincios.

Logoul propus vizitei reprezintă o adevărate provocare și o sfântă mobilizare de a ne simți cu toții uniți sub brațele ocrotitoare ale Mamei noastre cerești și de a trăi ca frații în drumul de credință.

Știind și mărturisind cu sfântul papă Ioan Paul al II-lea că România este numită "Grădina Maicii Domnului", așezăm sub brațele ei ocrotitoare toată viața noastră de credință și acest moment înălțător, primindu-l pe papa Francisc cu aleasă prețuire, implorând împreună ca Domnul să binecuvânteze țara și poporul nostru și pe fiecare membru al Bisericii noastre locale - copii, tineri și familii.

Trăind cu bucurie farmecul lunii mai - luna florilor și luna închinată cinstirii Mamei noastre cerești - și ne unim cu toții într-un mare cor, ca astfel să-l întâmpinăm pe Sfântul Părinte în vizită la noi, chiar în prima zi a lunii iunie - lună închinată cinstirii inimii preasfinte a lui Isus - cântând împreună preamărire lui Dumnezeu care ne copleșește cu darurile sale.

În cadrul întâlnirii de la Iași, Sfântul Părinte va avea bucuria de a se ruga înaintea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, sanctuarul atât de îndrăgit de toți credincioșii noștri. Mai mult decât atât, la finalul întâlnirii va rosti o rugăciune specială de încredințare și consacrare a întregii noastre Bisericii la preasfânta Fecioară Maria, rugându-se în special pentru tineri și familii. Această rugăciune va însemna pentru noi toți, împreună cu binecuvântarea apostolică, momentul cel mai înălțător al întregii vizite.

În vederea unei pregătiri cât mai bune pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte,

decidem
celebrarea unei novene speciale
dedicate Maicii Domnului de la Cacica,

ocrotitoarea noastră, în perioada 22-30 mai 2019, perioadă în care icoana de la Cacica se va afla în catedrala din Iași.

Vă propunem temele ce ne vor însoți în această novenă, pregătite de Oficiul pentru Pastorația Liturgică și a Sacramentelor al Episcopiei de Iași. Aceste texte au fost inspirate din rugăciunile îndreptate deja până acum de către papa Francisc Maicii sfinte, cu prilejul redactării unor documente sau al unor sărbători mariane. Precizăm de asemenea că, la încheierea acestei novene, când Sfântul Părinte ne va încredința pe toți ocrotirii Maicii Domnului, prin rugăciunea sa specială de consacrare, vom putea să beneficiem de o indulgență plenară, acordată pentru un asemenea moment comunitar special.

* * *

Novenă de pregătire
pentru "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile" a papei Francisc

Prima zi - harul încredințării și al consacrării

Preasfântă Fecioară Marie, în mâinile tale așezăm viețile noastre. Vrem ca tu, Mama noastră, și noi, fiii tăi, să mergem împreună, să credem împreună, să luptăm împreună, să învingem împreună, așa cum tu mereu ai mers împreună cu Fiul tău, Isus Cristos. Maică preaiubită, tu, la patruzeci de zile de la naștere, l-ai dus pe Fiul tău la templu spre a-l consacra Tatălui pentru a fi în totalitate dedicat misiunii sale. Condu-ne și pe noi astăzi la același Părinte ceresc, consacră-ne lui cu tot ceea ce suntem și cu tot ceea ce avem! În mod deosebit îi așezăm în mâinile tale și îi ducem la Tatăl pe tinerii și familiile noastre pentru ca viața și puterea lor să fie în slujba vieții întregii omeniri. Rămâi mereu alături de noi și însoțește-ne în misiune mai ales când crucea ne apasă mai mult, susține speranța noastră și credința noastră! Amin.

(din "Rugăciune către Stăpâna Noastră Aparecida", 24 iulie 2013)

Ziua a doua - harul credinței

Ajută, o, Maică sfântă, credința noastră! Deschide-ne pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu, pentru a recunoaște glasul lui și chemarea sa! Ajută-ne să ne lăsăm atinși de iubirea sa, pentru ca să-l putem atinge și noi prin credință! Ajută-ne să ne încredem pe deplin în el, să credem în iubirea sa, mai ales în momentele de încercare și de cruce, atunci când credința noastră este chemată să se maturizeze! Seamănă în credința noastră bucuria Celui Înviat! Amintește-ne că acela care crede nu este niciodată singur! Învață-ne să avem privirea ațintită la Isus, pentru ca el să fie lumină pe drumul nostru! Și fă ca această lumină a credinței să crească mereu în noi, până când va veni ziua cea fără de apus, care este însuși Cristos, Fiul tău, Domnul nostru! Amin.

(din "Lumen fidei", 29 iunie 2013)

Ziua a treia - harul speranței

Fecioară sfântă și neprihănită, ție, care ești cinstea poporului nostru ne adresăm cu încredere și iubire: în tine este bucuria deplină a vieții fericite cu Dumnezeu. Fă ca să nu pierdem sensul drumului nostru pământesc: lumina lină a credinței să lumineze zilele noastre, forța mângâietoare a speranței să orienteze pașii noștri, căldura molipsitoare a iubirii să însuflețească inima noastră, iar ochii noștri să rămână îndreptați spre Dumnezeu, acolo unde este adevărata bucurie! Toată frumoasă ești, Marie! Ascultă rugăciunea noastră, ascultă implorarea noastră: să fie în noi frumusețea iubirii milostive a lui Dumnezeu în Isus, această frumusețe divină să ne mântuiască pe noi și lumea întreagă! Amin.

(din "Act de venerație către sfânta Fecioară Maria", Roma, 8 decembrie 2013)

Ziua a patra - harul iubirii

Sfântă Fecioară Marie, celebrăm în tine marile minuni ale lui Dumnezeu, care nu încetează niciodată să se aplece cu milostivire asupra omenirii chinuite de rău și rănite de păcat, pentru a o vindeca și pentru a o mântui. Dorim să ne lăsăm învăluiți de privirea ta prea dulce și mângâiați de zâmbetul tău. Păzește viața noastră în brațele tale; binecuvântează și întărește orice dorință de bine, reînsuflețește și alimentează credința, susține și luminează speranța, dar mai ales trezește și însuflețește iubirea! Învață-ne iubirea ta de predilecție față de cei mici și cei săraci, față de cei izolați și suferinzi, față de păcătoși și cei rătăciți cu inima: adună-i pe toți sub ocrotirea ta și încredințează-i pe toți preaiubitului tău Fiu, Domnul nostru Isus! Amin.

(din "Rugăciunea în fața imaginii pelerine a sfintei Fecioare Maria de la Fátima, 13 octombrie 2013)

Ziua a cincea - harul milostivirii

Sfântă Fecioară Marie, Maica milostivirii, dulceața privirii tale ne ajută să putem redescoperi bucuria duioșiei lui Dumnezeu. Totul în viața ta a fost plăsmuit de prezența milostivirii făcută trup. Cântarea ta de laudă, în pragul casei Elisabetei, a fost dedicată milostivirii care "dăinuie din neam în neam" (Lc 1,50). Lângă cruce, împreună cu Ioan, ucenicul iubirii, ai fost martoră a cuvintelor de iertare care au izvorât de pe buzele lui Isus. Tu ne amintești că milostivirea Fiului lui Dumnezeu nu cunoaște margini și ajunge la toți fără a exclude pe vreunul. Nu înceta niciodată să-ți îndrepți către noi ochii tăi cei milostivi și învrednicește-ne să contemplăm chipul minunat al milostivirii, pe Fiul tău Isus! Amin.

(din "Misericordiae vultus", 11 aprilie 2015).

Ziua a șasea - harul convertirii

Maică preacurată, imploră iertare pentru noi care, orbiți de egoism, concentrați asupra intereselor noastre și prizonieri ai fricilor noastre, suntem distrași față de necesitățile și de suferințele fraților! Scăparea păcătoșilor, dobândește convertirea inimii celor care generează război, ură și sărăcie, îi exploatează pe frați și fragilitățile lor, fac comerț nedemn al de viața umană! Tu, model de caritate, binecuvântează bărbații și femeile de bunăvoință, care primesc și slujesc pe cei nevoiași: iubirea primită și dăruită să fie sămânță de noi legături fraterne și auroră a unei lumi de pace! Amin.

(din "Rugăciune către Maria, steaua mării", Lampedusa 8 iulie 2013)

Ziua a șaptea - harul bucuriei evangheliei

Fecioară și mamă Marie, tu care, mișcată de Duhul, ai primit Cuvântul vieții în profunzimea credinței tale umile, ajută-ne să spunem "da"-ul nostru pentru a face să răsune vestea bună a lui Isus! Tu, care ai rămas neclintită în fața crucii cu o credință fermă și ai primit mângâierea bucuroasă a învierii, i-ai adunat pe ucenici în așteptarea Duhului pentru ca să se nască Biserica evanghelizatoare. Dobândește-ne acum un elan înnoit de oameni înviați pentru a duce tuturor evanghelia vieții care învinge moartea! Stea a noii evanghelizări, fă să strălucească în noi mărturia comuniunii, a slujirii, a credinței arzătoare și generoase, a dreptății și a iubirii față de cei săraci, pentru ca bucuria evangheliei să ajungă până la marginile pământului! Amin.

(din "Evangelii gaudium", 12 februarie 2014)

Ziua a opta - harul ascultării și al deciziilor bune

Sfântă Marie, tu ești femeia care știe să îl asculte pe Dumnezeu: deschide-ne urechile și ajută-ne să ascultăm și noi cuvântul Fiului tău Isus, deosebindu-l de miile de cuvinte ale acestei lumi! Ajută-ne să știm să ascultăm realitatea în care trăim, fiecare persoană pe care o întâlnim, mai ales pe cea săracă, nevoiașă sau în încercare! Sfântă Marie, tu ești femeia care știe să ia decizii bune: luminează-ne mintea și inima, pentru ca să știm să împlinim fără șovăire cuvântul Fiului tău Isus! Dăruiește-ne curajul de a lua decizii, de a nu ne lăsa mânuiți pentru ca alții să ne orienteze viața! Sfântă Marie, tu ești femeia care știe să treacă la acțiune: fă ca mâinile și picioarele noastre să meargă în grabă către ceilalți, pentru a duce iubirea Fiului tău Isus, pentru a răspândi în lume, asemenea ție, lumina evangheliei! Amin.

(din "Rugăciune la finalul recitării sfântului Rozariu", 31 mai 2013)

Ziua a noua - harul sfințeniei

Fecioară Sfântă și Neprihănită, trezește în noi toți o reînnoită dorință de sfințenie: în cuvântul nostru să strălucească splendoarea adevărului, în faptele noastre să răsune cântarea carității, în trupul nostru și în inima noastră să locuiască puritatea și castitatea, în viața noastră să devină prezentă toată frumusețea evangheliei! Toată ești frumoasă, o, Marie! Cuvântul lui Dumnezeu s-a făcut trup în tine. Ajută-ne să rămânem în ascultare atentă a glasului Domnului: strigătul săracilor să nu ne lase niciodată indiferenți, suferința bolnavilor și a celui care este în nevoie să nu ne găsească distanți, singurătatea bătrânilor și fragilitatea copiilor să ne înduioșeze, fiecare viață umană să fie mereu iubită și venerată de noi toți!

(din "Act de venerație către sfânta Fecioară Maria", Roma, 8 decembrie 2013)

* * *

Primește, Doamne, rugăciunile și cântecele noastre, pe care ți le aducem prin mâinile Maicii noastre cerești, și revarsă peste sfânta Biserica și peste păstorul ei belșug de haruri și binecuvântări cerești!

Nouă, fiilor tăi, dăruiește-ne, Maică Preasfântă, bucuria de a merge împreună cu păstorul Bisericii noastre, papa Francisc, pentru a-l întâlni pe Isus, pacea și mântuirea noastră, pe care vrem să-l preamărim împreună cu toții fiii Bisericii noastre și cu toți oamenii de bunăvoință din întreaga țară și Moldova noastră! Amin.

Rămâi cu noi Doamne, rămâi mereu cu noi, aleluia!

Iași, 13 mai 2019

Petru Gherghel,
episcop

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 3992.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat