Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Franța funeralii "simple" ale lui Jean Vanier, mesaj al papei Francisc

De Paolo Petrini

Numeroase persoane au participat joi, 16 mai 2019, la funeraliile lui Jean Vanier, fondatorul lui "L'Arche" decedat la 7 mai la vârsta de 90 de ani, celebrate în comunitatea din Trosly-Breuil în nordul Parisului. Ritul, care s-a desfășurat sub semnul simplității, aceeași care a caracterizat viața lui Vanier, a fost prezidat de Pierre d'Ornellas, arhiepiscop de Rennes și reprezentant al Bisericii catolice la Arca internațională.

Alți episcopi și lideri religioși au luat parte la înmormântare, între aceștia: Jacques Benoit-Gonnin, episcop de Beauvais, și predecesorul său Jean-Paul James, Stephen Conway, episcop anglican de Ely, și frère Alois, prior al Comunității din Taizé. Rude, prieteni și reprezentanți de la "L'Arche" și de la "Fede e Luce" au adus omagiu la sfârșitul celebrării, în timpul căreia au fost interpretate cântece în engleză și japoneză și au fost recitate rugăciuni din tradiția islamică. Semnul păcii a fost cel al "Namaste" indian, în timp ce lecturile erau cele din Evanghelia pe care Jean Vanier le-a ales pentru această zi.

În timpul înmormântării a fost citit și un mesaj trimis de papa Francisc pentru această ocazie: "Încercând să trăiască unit cu Cristos, prin care Dumnezeu a luat toate slăbiciunile noastre, Jean Vanier a făcut în așa fel încât persoanele mai fragile, și prea des respinse, să fie primite și recunoscute ca frați și surori, respectând diferențele religioase și sociale", scrie pontiful în scrisoarea prezentată de Vatican News.

Pontiful continuă cerând lui Dumnezeu să ocrotească "marea și frumoasa familie a Arcei" și exprimă dorința ca "în fidelitate față de intuiția evanghelică a lui Jean, toate comunitățile să poată continua să fie locuri de sărbătoare și de iertare, de compasiune și de bucurie, arătând că fiecare, oricare ar fi dezabilitatea sa, este iubit de Dumnezeu și chemat să participe la o lume de fraternitate, de dreptate și de pace".

În omilia sa, monseniorul d'Ornellas a amintit toate întâlnirile lui Vanier cu cei excluși, cei respinși, cei deținuți, din toată lumea: "Chiar ei, cu suferințele lor și strigătul lor pentru a stabili o relație, au atins și au frânt inima lui Jean". Inimă care suferea datorită dezbinărilor: de fapt, el s-a angajat să "acționeze pentru unitatea dintre creștini și să lucreze pentru pacea între religii", conștient "că umanitatea și sărăcia sunt drumul cel mai sigur pentru unitate, pentru pace, pentru fraternitate".

Tuturor celor care i-au primit moștenirea prin "L'Arche", răspândită în 40 de țări, arhiepiscopul de Rennes a cerut "să se aplece asupra slăbiciunilor reciproce" și "să fie maeștri făcându-se slujitori umili și iubitori", intrând "la școala umilinței și a iubirii". "Dumnezeu v-a ales pentru ca toți să înțelegem că fericirea noastră este să trăim în comuniune unii cu alții - a spus prelatul -. Dumnezeu v-a ales pentru ca lumea să știe că pacea este posibilă și că putem trăi în pace unii cu alții cu multele noastre diferențe. Fiecare dintre comunitățile noastre este un loc de pace și de comuniune. Să-l binecuvântăm pe Dumnezeu pentru aceasta".

(După Vatican Insider, 16 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 719.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat