Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Tinerii, de la vise la viziuni" - pas catehetic spre întâlnirea cu papa Francisc

Miercuri, 15 mai 2019, începând cu ora 19.30, în aula "Fericitul Anton Durcovici" a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc a doua întâlnire de pregătire catehetică a vizitei papei Francisc în România, îndeosebi la Iași. Tema catehezei a fost "Tinerii, de la vise la viziuni", fiind susținută de pr. Marius Taloș, SJ.

Întâlnirea s-a dorit a fi o aprofundare a motoului întregii vizite a papei Francisc în România. Invitatul special a fost părintele Marius Taloș, SJ, cel care ne-a ajutat să aprofundăm importanța întâlnirii dintre generații, o întâlnire a discernământului la poalele crucii.

La acest eveniment deosebit au participat mulți credincioși, printre care, într-un număr mare, tineri.

La început a luat cuvântul părintele Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor, care i-a salutat pe cei prezenți și a prezentat tema și scopul întâlnirii. Pr. Paul Budău, paroh, a adus salutul Preasfințiților Petru și Aurel după care a deschis întâlnirea cu o rugăciune.

Părintele Marius a început cateheza cu un material video, în care un copil, plin de afectul morții tatălui său care era ateu, se apropie de papa Francisc și îl întreabă dacă tatăl său a ajuns în rai. După aceasta, părintele a oferit câteva imagini în care papa Francisc întâlnește persoane de diferite categorii de vârstă.

De-a lungul catehezei, părintele Marius a dorit să evidențieze importanța saltului tinerilor de la vise la viziuni, folosindu-se de câteva puncte importante din exortația apostolică postsinodală Christus vivit a papei Francisc.

Sfinția Sa a amintit de pericolul rupturii dintre generații. Contrar acestei tendințe, amintea părintele, este importantă păstrarea legăturii, a comuniunii, a dialogului și a iubirii dintre generații. De fapt, împărtășirea valorilor perene poate fi punctul de plecare, o plecare care are ca fundament crucea lui Cristos.

Cu siguranță acesta a fost și scopul întregii cateheze, să ne facă să conștientizăm importanța întâlnirii și a împărtășirii valorilor între generații. Așa cum a amintit părintele Marius de cuvintele papei Francisc: "Dacă tânărul ar ști și bătrânul ar putea, n-ar exista ceva ce nu s-ar face" (Christus vivit, nr. 191), este important discernământul chemării lui Cristos care invită generațiile să cultive capacitatea unui dialog plin de încredere și de iubire care cere disponibilitatea de a merge împreună.

Să nu uităm că viitorul se clădește pe un discernământ
care are ca fundament împărtășirea valorilor între generații!
Cu toții, "Să mergem împreună!"

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Iași: "Tinerii, de la vise la viziuni" - pas catehetic spre întâlnirea cu papa Francisc

* * *

Iași: "Provocarea comuniunii" - pas catehetic spre întâlnirea cu papa Francisc

Trei pași spre vizita Sfântului Părinte la Iași

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 1846.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat