Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Maturi spre viața de familie"

Sâmbătă, 11 mai 2019, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc cursul pentru logodnici, primul din sezonul primăvară-vară din acest an.

Pregătirea pentru căsătorie este subliniată nu doar de realitatea de pe teren, ci și de papa Francisc, care, înaintea vizitei sale în România, mai ales la Iași, în exortația apostolică Amoris laetitia nu contenește să vorbească despre necesitatea ei, ca drum de maturizare a vocație la viața de familie.

Este vorba de un parcurs pe care tineri și tinere, logodnici, candidați prin iubire la sacramentul Căsătoriei, l-am făcut începând cu ora 9.00 a zilei de sâmbătă, în frumosul și primitorul Centru de la Traian.

Debutul a fost făcut cu mult succes de către pr. Felician Tiba, care, în aproximativ o oră ne-a condus de la frumusețea alegerii pe care am făcut-o unul în celălalt la frumusețea Celui care ne-a ales unul pentru celălalt. "Dumnezeu nu v-a pus alături unul de celălalt pentru «a vă folosi», a spus pr. Felician, ci pentru a vă face fericiți. Cursul pentru logodnici are menirea de a aminti tinerilor că prin căsătorie nu-și iau «proprietate», ci se primesc în dar, un dar de care toată viața, în mod reciproc, trebuie să aveți grijă! A evada la greu nu este semn de neputință, ci de imaturitate, chiar de lașitate. Mai ales pentru momentele grele v-a pus Dumnezeu alături unul de celălalt, unul pentru celălalt. E rândul vostru ca pe parcursul întregii vieți, dacă e nevoie, cu trudă, să faceți să crească iubirea care v-a întâlnit și care prin sacramentul Căsătoriei vă unește".

La rândul ei, doamna Eugenia Dămătăr, purtând în fața noastră și experiența propriei vieți de familie, ne-a ajutat să înțelegem că celălalt nu este un "înger", ci un "om", un "cerșetor" de iubire, un "sărac" în ale iubirii și în ale respectului, nevoi la care soții au datoria să răspundă.

"Nu ce veți construi împreună contează, cu aluzie la cele materiale, spunea doamna Eugenia, ci ceea ce veți construi unul pentru celălalt: punți de fericire, de fidelitate, a sta alături celuilalt, nu când consider eu, ci efectiv când el are nevoie".

Au urmat două ore în care doamna Maricica Mihălcuț, cu mult entuziasm și profesionalism, ne-a introdus în taina plină de mister a metodelor naturale de concepere. Este vorba de o incursiune pe care dacă nu am fi participat la acest curs nu am fi avut unde să o facem, fie că metodele naturale nu sunt suficient de cunoscute, fie că problemele legate de concepere mai constituie încă un tabu pentru părinții și educatorii noștri.

După prânzul pe care l-am luat împreună a urmat partea de psihologie și pedagogie a căsătoriei în care am fost însoțiți de doamna Mihaela Gemine, psiholog specialist în psihologia familiei. "Dacă vă veți lipsi de atenția reciprocă, specifică soților, spunea doamna Gemine, să nu vă mirați că la un moment dat o să simțiți nevoia să o căutați în altă parte, la fel cum o să ajungeți și la o oarecare răceală între voi, dar pe care nu o să aibă nimeni responsabilitatea de a și-o asuma. Va fi vina la amândoi!"

După cele aproximativ șapte ore de curs, participanții, deși ușor obosiți, au recunoscut că un astfel de curs nu doar că este o necesitate, ci, așa cum au afirmat mai mulți, trebuie să fie obligatoriu. Sunt lucruri pe care nu le auzi în altă parte, dar atât de necesare vieții de familie.

Un sincer mulțumesc organizatorilor!

Carmen Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 mai: Traian: "Maturi spre viața de familie"


 

lecturi: 813.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat