Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Intervenția directorului Caritas din Roma, pr. Benoni Ambăruș la Adunarea Diecezană (9 mai 2019)

Iubite papa Francisc!

Sunt părintele Ben (Benoni Ambăruș), director al Caritas-ului diecezan din Roma. Sunt aici pentru a încerca să povestesc și să dau mărturie pe scurt despre experiența care mă marchează pe mine și pe mulți din lucrătorii și voluntarii de la Caritas-ul diecezan și din parohiile diecezei. Nu este intenția mea de a relata în ton idealist slujirea noastră, dar cu privire de speranță, sper că da.

Iată, zilnic, întâlnim situații și drame așa de complexe și dureroase încât neputința ar putea să cuprindă inima noastră. Suntem copleșiți de cereri și marcați în inimă de durere pentru că nu reușim să facem față tuturor cererilor. Mulțimea este numeroasă și variată. Ne aflăm uneori în situația discipolilor care îi spun Domnului: pâine de 200 de dinari n-ar ajunge pentru ca să ia fiecare câte puțin! Și de fiecare dată când se întâmplă asta, reînnoim ascultarea noastră față de Domnul, care după ce a întrebat: Câte pâini aveți?, poruncește: Spuneți-le să se așeze!

Iată, acel "spuneți-le să se așeze" pentru noi este primul pas al slujirii. Restul după aceea decurge în mod mai simplu. Uneori ne lipsește curajul să le spunem să se așeze, ne lipsește locul pentru a-i face să se așeze!

Cum "să faci să se așeze" sutele de mii de bătrâni care trăiesc mai ales singurătatea în casele lor? Cum "să faci să se așeze" miile de persoane care trăiesc pe stradă? Apoi multe dintre acestea sunt purtători de sărăcii multiple, nu este suficientă pâinea și acoperișul, sunt frânte înăuntrul lor. Cum "să faci să se așeze" miile de persoane care trăiesc în periferii și cer loc de muncă, locuință, atenție, însoțitori de încredere în cotidian? Cum "să faci să se așeze" miile de tineri care se simt rătăciți, manipulați de virtutea reală a social și în voia intereselor, chiar și politice, care îi îndreaptă pe poziții de închidere, descurajare, de căutare a motivelor suferinței lor în cei mai slabi, în străini? Cum "să faci să se așeze" populațiile din închisori și romii, care sunt ultimii dintre ultimi?

Dar vedeți, Sanctitate, noi, ca toate realitățile ecleziale care se dedică ultimilor, încercăm să facem asta în fiecare zi! Și nu pentru că am găsit pâinea pentru toți, dimpotrivă; ci pentru că ne este foame să împărtășim cu ei pâinea materială și umană. Poate că reușim să dăruim ceva, dar ne este foame mereu să primim de la ei. Ce ne pot da oare aceste categorii de persoane?

O spun cu putere: ei ne învață valoarea vieții, pământești și veșnice. Ne învață ce înseamnă rezistență de viață, demnitate și capacitate de a trăi cu ceea ce avem. Da, iubite papă, ne învață viața.

De câte ori o întâlnire, o istorie ascultată, o dramă care ne este încredințată ne umple inima! Ne trezește la viață! De câte ori ne întoarcem în casele noastre, cu inima umflată de durere datorită durerii lor, și în același timp umflată de o mai mare determinare și forță de a nu ne resemna, de a continua să facem partea noastră pentru zidirea Împărăției și slujirea celor din urmă! De câte ori ne întoarcem la picioarele Domnului ducând durerea adunată și în același timp binecuvântându-l pentru onoarea pe care ne-a dat-o să trăim, să iubim, să slujim!

Permiteți-mi să vă povestesc o istorie pentru a explica mai bine cuvintele mele:

În urmă cu câtva timp, eram la semafor pentru a traversa strada. Am văzut, cu coada ochiului, un tânăr. Avea vârsta de circa 20 de ani. S-a oprit aproape de un tomberon de gunoaie, l-a deschis și a început să cotrobăiască înăuntru, cu ochi atent. La un moment dat a întins mână și a scos o bucată de pâine...! A curățat-o și a dus-o la gură ca și cum era o îmbucătură excelentă, fără a găsi rezistență. În acel moment, vă imaginați dumneavoastră și vă imaginați și voi, ceea ce s-a dezlănțuit înlăuntrul meu: rușine, pentru că o societate ca a noastră încă permite aceste lucruri; rușine, pentru că nimeni nu mai simte rușine. Indignare, furie. L-am privit câteva clipe în ochi: avea o privire senină! Emoțiile mele s-au amestecat ulterior, transformându-se în curiozitate, stimă, dorință de a-l cunoaște. Și în schimb n-am avut curajul să-l întreb nimic. Puțin după aceea, tânărul s-a întors și a plecat. N-am avut forța de a fugi după el și de a-i spune: oprește-te, te rog, stai cu mine, povestește-mi despre tine, cine ești, de unde vii, care este secretul inimii tale, cum este viața, cum se poate trăi adunând pâine din tomberon și să nu-ți împietrești inima? Învață-mă, te rog, viața!

Iată, Sanctitate, în fiecare zi ne confruntăm cu realități asemănătoare. În fiecare zi Domnul ni se face prezent prin asemenea nestemate.

Departe de mine să vreau să dau importanță excesivă săracilor. Sărăcia nu este o plimbare sau o distracție; este o realitate care marchează dur și zgârie în adânc. Dar cred că nici nu este o vină care trebuie să se transmită din tată în fiu. Și chiar dacă în jurul nostru există glasuri care ar voi să facă spațiu numai unei lecturi negative cu privire la săraci, glasuri care iau în râs sau chiar ne acuză pentru că ne dedicăm celor din urmă, aș vrea să spun cu putere: a-i sluji pe săraci pentru noi este mereu ocazie de a primi o Veste Bună în mod proaspăt și autentic!

Și apoi când împreună cu ei ne așezăm în jurul ospățului Euharistiei, bucuria noastră este deplină. Mulțumesc!

(După www.diocesidiroma.it)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 882.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat