Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Programul Întâlnirii Sfântului Părinte cu tinerii și familiile la Iași - o ocazie de a construi punți de încredere

După cum s-a anunțat deja programul vizitei papei Francisc la Iași va dura aproximativ o oră jumătate și va cuprinde vizitarea catedralei romano-catolice, la ora 17.25 și Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile din fața Palatului Culturii, ce va începe la ora 17.45. Acest eveniment va fi precedat de un program de pregătire spirituală care va începe la ora 16.00 pe scena din fața Palatului Culturii, un program intitulat: "Să mergem împreună împărtășind bucuria credinței". Dar și înainte de ora 16.00 vor fi rulate pe ecranele din piața Palatului diferite videoclipuri care au menirea de a ne pregăti pentru acest eveniment. Întregul program, atât cel al vizitei papei, cât și cel premergător, a fost astfel conceput încât să fie pentru toți o ocazie de a construi punți de dialog și încredere.

Orice întâlnire importantă în viață creează punți de legătură între cei care se apropie unul de celălalt. Cu atât mai mult întâlnirea cu papa Francisc, care are înscris în ADN-ul misiunii sale datoria de a se face punte între oameni și Dumnezeu. Titlul de pontif pe care îl poartă orice papă vine din cuvântul latinesc "pontifex" și înseamnă "a face punte". Și la ultima sărbătoare a Paștelui papa Francisc i-a îndemnat pe toți oamenii de bună voință să construiască punți, și nu ziduri, pentru că cei care ridică ziduri vor ajunge să rămână prizonieri ai acestora.

Chiar în primul său discurs ca papă adresat ambasadorilor tuturor țărilor la Vatican Sfântul Părinte Francisc spunea: "Unul dintre titlurile episcopului Romei este acela de pontif, adică cel care făurește punți, cu Dumnezeu și între oameni. Îmi doresc ca dialogul dintre noi să ne ajute să construim punți între toți oamenii, astfel încât fiecare să poată găsi în celălalt nu un dușman sau un concurent, ci un frate care trebuie primit și îmbrățișat. Chiar originile mele mă îndeamnă să lucrez pentru a edifica punți..."

Programul sărbătorii întâlnirii cu Sfântul Părinte a fost astfel gândit încât să dea tuturor prilejul de a fi ziditori de punți cel puțin la două niveluri: unul uman și social pe de o parte, spiritual și de credință, pe de altă parte.

Dacă privim întâlnirea la primul nivel papa Francisc va întâlni tinerii și familiile noastre în realitatea lor concretă umană și socială. De aceea în programul întâlnirii un loc important îl vor ocupa două mărturii de viață. Prima mărturie va aparține unui tânăr student ieșean, care va povesti puțin din bucuriile și dificultățile întâmpinate în efortul său de a-și construi o punte către propriul viitor. Cea de-a doua mărturie va fi dată de o familie dintr-un sat de la periferia județului Iași. Elementul caracteristic al acestui moment este că pe scenă vor fi prezente trei generații ale aceleiași familii: bunici, părinți și nepoți. Iar bunicii ne vor povesti cum încearcă ei să construiască punți de dialog cu toți copiii și nepoții lor, în ciuda faptului că unii dintre aceștia sunt plecați să muncească în străinătate. Iar discursul Sfântului Părinte va ține seama de aceste mărturii și va încerca să instaureze un dialog cu tinerii și familiile prezente în piața din fața Palatului Culturii. El insistă de multe ori ca tinerii să rămână în legătură vie cu familiile lor, mai ales cu cei mai în vârstă pentru că doar înțelepciunea și bogăția experienței lor le furnizează energia de a construi punți și nu ziduri cu cei din jur.

În al doilea rând întâlnirea de la Iași dorește să ne ajute să construim punți de ordin spiritual, acele punți interioare care ne unesc cu Dumnezeu prin credință. Iar pentru credincioșii catolici din Moldova rădăcinile vieții lor de credință sunt legate de un chip și de un loc concret: chipul Icoanei Maicii Domnului din sanctuarul de la Cacica, din Bucovina. Și tocmai de aceea ea va fi adusă de la Cacica la Iași pe scena din fața Palatului Culturii pentru ca Sfântul Părinte să o poată venera și să se roage înaintea ei.

Cred că ne pot ajuta câteva informații despre icoana Maicii Domnului de la Cacica. Ea datează de la începutul secolului al XVII-lea și a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu mai bine de 200 de ani, odată cu polonezii veniți pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite în zonă. Pentru a-și aminti de pelerinajele la Czestochowa și de icoana care exista acolo, catolicii polonezi au adus în Bucovina, în anul 1809 când s-a sfințit prima biserică, o icoană foarte asemănătoare cu cea de la Czestochowa. La puțin timp de la venirea ei în Bucovina, icoana a devenit ținta pelerinilor din întreaga Moldovă mai ales cu ocazia hramului bisericii de pe 15 august. Este o icoană făcătoare de minuni, în sensul că mulți credincioși care s-au rugat la Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Sfinte reprezentată de această icoană au obținut vindecări miraculoase, dar și multe alte binecuvântări inexplicabile din punct de vedere uman.

Dar cea mai mare minune pe care o poate mijloci Maica Sfântă este minunea credinței. De fapt icoana Maicii Sfinte cu Pruncul aparține tipului de icoane numite "hodighitria", sau "îndrumătoarea". Ea ne îndrumă pe toți cu mâna dreaptă către Cristos care este calea, adevărul și viața. În acest sens ea ne îndrumă pe calea credinței în Isus, se face punte între noi și Mântuitorul.

Punctul culminant al Întâlnirii mariane de la Iași va avea loc la finalul acesteia și va consta într-o rugăciune specială a Sfântului Părinte înaintea acestei icoane. Va fi o rugăciune de încredințare și consacrare a tinerilor și familiilor la Maica Domnului concepută special de Sfântul Părinte pentru evenimentul de la Iași. Momentul rugăciunii de încredințare și consacrare va avea pentru toți cu o puternică intensitate spirituală întrucât urmașul Sfântului Petru va oferi ocrotirii Sfintei Fecioare drumul vieții fiecăruia dintre noi. Această rugăciune va fi darul cel mai prețios lăsat de papa Francisc la Iași și, cu siguranță, va intra foarte repede între rugăciunile cele mai îndrăgite ale catolicilor din România.

Pentru a ne pregăti cum se cuvine pentru acest moment în toate comunitățile Diecezei de Iași se va face o novenă de rugăciuni la Maica Domnului de la Cacica. Vor fi nouă zile de rugăciuni speciale care vor începe în ziua de 22 mai pentru a implora de la Dumnezeu harul unei vizite rodnice a Sfântului Părinte în România și, de asemenea, harul de a ne regăsi rădăcinile vieții noastre de credință.

În concluzie putem spune că programul sărbătorii Întâlnirii de la Iași are cel puțin două momente încărcate cu o mare profunzime umană și spirituală: cel al mărturiei tânărului și a familiei compusă din trei generații, care va crea o punte de dialog cu mărturia personală a Sfântului Părinte din discursul său; și cel al rugăciunii speciale de încredințare și consacrare la Maica Domnului, care va făuri o punte de legătură cu Dumnezeu, cu rădăcinile vieții noastre de credință. În acest mod sperăm ca întâlnirea cu papa, pontiful roman, să ne ajute și pe noi să devenim punți de legătură cu ceilalți și cu Dumnezeu.

Pr. Daniel Iacobuț

* * *

Icoana de la Cacica - istorie și semnificație

Papa Francisc la Iași: Ce înseamnă "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile"?

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 3460.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat