Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Icoana de la Cacica - istorie și semnificație

Cu ocazia vizitei papei Francisc la Iași, la 1 iunie 2019, icoana Maicii Domnului va fi adusă de la Sanctuarul din Cacica și așezată în catedrala "Sfânta Fecioara Maria Regină" din Iași. Pregătirea pentru acest moment de întâlnire extraordinar va avea un caracter marian, credincioșii fiind invitați să se roage într-un mod special timp de nouă zile, adică o novenă, în fața acestei icoane. Cu câteva momente înainte de sosirea papei Francisc la Iași, icoana va fi purtată în procesiune spre locul întâlnirii, adică pe scena special amenajată din fața Palatului Culturii, pentru a arăta că Maica Domnului, stăpână preaiubită în această țară care este "grădina ei", îi veghează cu prezența sa spirituală și iconică pe toți cei care vor să trăiască în credință și rugăciune această întâlnire cu papa.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia unei dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Este vorba despre "Madona Neagră" (Czarna Madonna) de la Czestochowa (Polonia). Până în prezent, ea a fost vizitată și văzută de mii de pelerini din țară și din străinătate, în sanctuarul internațional de la Cacica, din inima Bucovinei.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu aproximativ 210 ani. Contextul istoric care a prilejuit stabilirea ei în această localitate este cel al venirii polonezilor în această zonă a Bucovinei, pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite aici. În amintirea pelerinajelor de la Czestochowa, noii veniți au adus cu ei o copie a icoanei care exista în renumitul sanctuarul marian. Istoria acesteia merge în trecut până în secolul al XVII-lea. Mai întâi, icoana a stat într-o biserică a iezuiților din Stanislawow, sudul Poloniei, ca mai apoi să fie așezată în prima biserică din Cacica, ctitorită în anul 1809. După aproape 100 de ani, mai exact la 16 octombrie 1904, este sfințită actuala biserică, iar icoana care o reprezintă pe "Madona Neagră" este așezată la loc de cinste, în altarul principal, întâmpinând cu frumusețea ei pe orice pelerin imediat după pășirea pragului bisericii.

Trecerea timpului și-a pus amprenta peste icoană, ea necesitând lucrări de restaurare. Prima parte a lucrărilor s-a desfășurat la Iași, la Palatul Culturii, în perioada septembrie 2009 - mai 2010. Negăsindu-se în România un bijutier specializat în acest tip de lucrări, icoana a fost dusă la Czestochowa, în Polonia, și încredințată unor specialiști care, în condiții optime, au finalizat procesul de restaurare într-un interval de câteva luni. Aceasta s-a concretizat în curățarea picturii propriu-zise și de asemenea în refacerea coroanei și a mantiei Fecioarei. Vechea mantie din lemn a fost împodobită cu foiță de aur alb și galben.

Până în momentul de față, icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat toate comunitățile catolice din Dieceza de Iași, între anii 2010 și 2014, când Dieceza de Iași a reflectat cu precădere la identitatea familiei creștine și vocația acesteia pentru lumea contemporană. Pelerinajul venerării icoanei s-a numit "Peregrinatio Mariae", în traducere "Pelerinajul Mariei", subliniind o realitate spirituală, și anume că Maria însăși a mers la toți cei care îi recunosc maternitatea și ocrotirea, pentru a-i întări în credință și în drumul spre mântuire.

Un alt moment important din "biografia" acestei icoane, care merită menționat, este "vizita" pe care a făcut-o la Vatican și întâlnirea ei cu papa Francisc. Acest lucru s-a întâmplat la 30 aprilie 2014, în prezența unei delegații conduse de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Sfântul Părinte, cu această ocazie, a binecuvântat noile veșminte și coroane ale Maicii Domnului. Acestea au fost realizate de artiști de la sanctuarul Maicii Domnului de la Czestochowa și Gdansk (Polonia). Încoronarea oficială a avut la Cacica, prilejuită de pelerinajul internațional de la 15 august 2014.

Având dimensiunile de 86x60 cm, icoana o reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria ținând în brațe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit, lăsând să se vadă fețele și palmele lui Isus și ale Maicii Domnului. Maria și Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, sugerând îndemnul ei evanghelic: "Faceți tot ce vă va spune!" În mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar mâna dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare.

Sfintei Fecioare Maria îi sunt încredințați tinerii și toate familiile creștine, care doresc să trăiască în această lume vocația creștină, inspirându-se și lăsându-se călăuziți de cea care este invocată ca Regină a Familiilor și Ajutor al creștinilor.

*

Sanctuarul de la Cacica

Sanctuarul de la Cacica își începe istoria la 16 iulie 1903, când localnicii împreună cu preoții lor au considerat că este necesară construirea unei noi biserici. Lucrările au fost puse sub egida Fecioarei Maria, prin cuvintele "In Te Mater speravi" (În tine, Mamă, am sperat), și coordonate de episcopul Iosif Weber. La 16 octombrie 1904 a avut loc sfințirea bisericii, contribuția credincioșilor de la Cacica și a celorlalte comunități din Bucovina fiind decisivă pentru accelerarea și finalizarea lucrărilor într-un timp atât de scurt.

Biserica este construită în stil neogotic, materialul principal folosit fiind piatra și cărămida roșie. Înălțimea ei măsoară 50 m la turlă, lungimea 36 m, iar lățimea este de 17,5 m. Deasupra intrării în biserică, în fereastra mare de la cor, a fost amplasată figura lui Cristos, din piatră, pe cruce, iar în partea ei inferioară se vede monograma aurită a Mariei, cu înscrisul în limba polonă: "O, Marie neprihănit zămislită, roagă-te pentru noi!"

Biserica primește titlul de Sanctuar Diecezan în anul 1996, prin decretul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, luându-se în considerație importanța tot mai mare a acesteia ca loc de rugăciune pentru numeroșii pelerini care veneau aici. Un an mai târziu, cu acordul Conferinței Episcopilor din România, Sanctuarul de la Cacica devine Sanctuar Național, cu toate demnitățile și privilegiile, cu propriul status.

Marele Jubileu din anul 2000 aduce sanctuarului o nouă recunoaștere: biserica din Cacica este recunoscută public de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea, și devine Basilica Minor, la 14 martie 2000. Acesta este un titlu onorific pentru o biserică, acordat numai de către papa. Astfel este întărită legătura respectivei biserici cu episcopul Romei și, de asemenea, îi este evidențiată importanța în regiunea unde se află. De regulă, bisericile frecventate de pelerini mulți primesc acest titlu.

Pr. Cristian Diac

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 6661.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat