Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Bulgaria. Monseniorul Proykov: "Aici de secole conviețuiesc în pace diferite religii"

De Iva Mihailova

În Bulgaria numărătoarea inversă pentru vizita papei Francisc a început. Pontiful va ajunge la Sofia la 5 mai 2019 și va pleca la Skopje (Macedonia de Nord) la 7 mai. Pentru călătoria sa motoul ales este "Pacem in terris", de la enciclica omonimă a papei Ioan al XXIII-lea, rămas ca nunțiu apostolic la Sofia timp de 10 ani. "Atât motoul cât și legătura cu monseniorul de atunci Roncalli nu este întâmplătoare - explică la agenția SIR monseniorul Christo Proykov, președintele episcopilor bulgari -. Centrul Sofiei ascunde un cadrilater unic de temple religioase. La puțini metri de distanță se află catedrala ortodoxă mitropolitană "Sv. Nedelya", catedrala catolică "Sfântul Iosif", sinagoga și moscheea "Banya Bashi". "Templele dau mărturie că aici de secole conviețuiesc în pace credincioși de diferite religii, de fapt până acum în Bulgaria nu a fost înregistrat niciun delict pe fond religios", adaugă prelatul. Episcopul indică în pace și în toleranță valori prezente în ADN-ul bulgarilor, popor balcanic care n-a împărtășit paginile adesea impregnate de sânge din țările vecine. Și din acest loc simbolic, pe 6 mai seara, papa Francisc însoțit de reprezentanții celorlalte confesiuni religioase va înălța o rugăciune de pace pentru întreaga lume. "Va fi un gest foarte simbolic pentru că astăzi societatea, guvernanții, toți avem nevoie de pace care este și rod al mâinilor noastre", explică monseniorul Proykov.

Culmea vizitei. Întâlnirea pentru pace va fi culmea vizitei lui Francisc în Bulgaria, dar și ultimul său eveniment pe pământul bulgar. Șase copii, reprezentanți ai diferitelor confesiuni, vor purta lumânări aprinse, simbolizând lumina și speranța că pacea va putea să fie realizată în lume și între religii, mesagere ale dialogului și ale valorilor de bine, departe de ură și de agresiune.

Dialogul cu ortodocșii. Întâlnirea oficială dintre papa Francisc și patriarhul Neofit, conducătorul Bisericii ortodoxe bulgare, se va desfășura în schimb la 5 mai, în Aula Sfântului Sinod. În afară de el vor fi prezenți toți mitropoliții, membri ai Sfântului Sinod, și este pregătit deja și cadoul lor pentru Sfântul Părinte: un mare tablou care reprezintă catedrala patriarhală "Alexander Nevski". În ultima vreme a provocat mare vâlvă un comunicat al Sfântului Sinod în care se afirma că reprezentanții Bisericii ortodoxe bulgare nu vor participa la celelalte momente din programul vizitei. "Acest lucru nu ne preocupă", comentează monseniorul Proykov, convins că "întâlnirea importantă se va desfășura față către față cu patriarhul". "Sunt sigur că va fi un schimb de vederi caracterizat de mare cordialitate, de lideri religioși și oameni ai credinței care cred în același Dumnezeu". După părerea sa "până la urmă ecumenismul este rod al Duhului Sfânt și fiecare Biserică are nevoie de timpii săi pentru a merge înainte pe drumul unității".

Mare așteptare în rândul catolicilor. De altfel, papa Francisc este foarte așteptat în Bulgaria, nu numai de comunitatea catolică mică. "Numai din parohia de rit latin din Sofia dedicată Sfântului Iosif - explică la agenția SIR parohul fratele Jaroslaw Babik - s-au înscris 1.500 de persoane, dar nu numai catolici, oamenii au invitat vecinii, prietenii, toți vor să-l vadă pe papa". În după-amiaza zilei de 5 mai, în piața centrală dedicată primului principe bulgar după eliberare "Alexander I", Sfântul Părinte va celebra liturghia duminicii. "Va fi evenimentul cu cea mai mare participare când toți catolicii veniți din fiecare colț al Bulgariei se vor uni în rugăciune cu papa", afirmă fratele Babik. Piața va fi plină, se așteaptă 7600 de credincioși și numărul înscrierilor a fost închis la sfârșitul lui februarie din cauza epuizării permiselor.

Gestul cu migranții. Ziua a doua a papei în ținutul bulgar va începe cu o vizită privată la unul din lagărele de refugiați din Sofia. "Un gest forte pentru realitatea bulgară unde sunt puțini migranți și oamenilor le este foarte frică uneori", clarifică Emanouil Ptascev, secretar general al Caritas Bulgaria care îl va primi pe Francisc la intrarea în lagăr unde îl va aștepta un grup de familii de migranți. Vizita va continua cu o oprire la Rakovski, orașul cu prezență mai mare a catolicilor, circa 15 mii la un total de 70 de mii în toată țara. La intrarea în oraș, situat la 150 km de Sofia, se înalță un mare manifest cu figura papei și scrierea "Bun venit", în timp ce pe fundal este reprezentată biserica "Preasfânta Inimă" unde papa Francisc va celebra liturghia primelor împărtășanii pentru copiii din toată Bulgaria. "Este un moment memorabil pentru toți acești copii, o amintire pe care o vor păstra toată viața, copiii așteaptă cu nerăbdare această sărbătoare cu papa", relatează părintele Rumen Stanev, paroh al bisericii "Preasfânta Inimă" din Rakovski. "Pentru orașul nostru - adaugă el - venirea pontifului este un eveniment unic care se întâmplă o dată în viață". Însă speranța sa este că, "în afară de entuziasm și așteptare, prezența papei va aduce și multe roade spirituale". "Pentru că - explică el - secularizarea ajunge și prin părțile noastre. De mulți ani nu avem vocații la preoție". Însă pentru venirea papei bisericile din Rakovski - cele mai mari din toată Bulgaria - s-au dovedit mici. Vor intra numai circa 720 de persoane în timp ce ceilalți vor rămâne în piețe și pe străzi.

(După agenția SIR, 30 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 503.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat