Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Triduum pascal în Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău

În vederea pregătirii pentru sărbătoarea Paștelui, credincioșii comunității din Bacău "Sfântul Nicolae" au trăit un triduum pascal intens în rugăciune, purificându-și inimile prin sacramental Spovezii și contemplând pătimirile lui Cristos aducătoare de mântuire în cadrul celebrărilor specifice acestui timp.

Liturghia în Cina Domnului din Joia Sfântă a început de la ora 18.00 celebrată de părintele paroh și decan de Bacău, pr. Isidor Dâscă. În centrul celebrării a stat mesajul lecturilor care au reamintit credincioșilor de celebrarea Paștelui ebraic la eliberarea din Egipt. Odată cu Paștele celebrat de Isus, el ne arată că este noul miel jertfit, care ni se dăruiește în sacramentul Euharistiei. Părintele decan a subliniat la predică faptul că sfânta Euharistie, pe care Isus a instituit-o, este masa care ne unește pe toți în jurul său și ne potolește foamea spirituală, fiind astfel un semn profund al iubirii lui Cristos împărtășită nouă tuturor.

Un alt moment important a fost cel al spălării picioarelor, gest pe care Isus l-a săvârșit față de ucenicii săi, pentru a le arăta că porunca iubirii nu are nicio valoare, dacă nu este pusă în practică. La sfârșitul Liturghiei, sfântul sacrament a fost mutat într-un loc special unde a putut fi adorat pe rând de către copii, tinerii, persoane consacrate și apoi întreaga comunitate.

Triduumul pascal a continuat cu ziua de Vinerea Sfântă când s-a celebrat Pătimirea Domnului. Aceasta a fost precedată de Calea sfintei Cruci condusă de părintele diacon Gaspar Emil. Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan cântată în mod solemn pe roluri i-a ajutat pe cei prezenți să ia parte la suferințele mântuitoare ale lui Cristos de pe Calvar.

Părintele Paul Căliman a subliniat la predică faptul că în mod fals îl acuzăm pe Dumnezeu că este impasibil față de suferințele și dramele omenești, însă, de fapt, noi suntem cei care l-am marginalizat, poate chiar l-a respinsul cu totul pe Cristos prin păcatele, indiferența, complicitatea la corupție și alte practice anticreștine pe care le considerăm "la modă". Dezvelirea și adorarea sfintei cruci i-a făcut pe toți să conștientizeze că Isus a murit pe cruce din cauza păcatelor noastre.

La Vigilia pascală din seara Sâmbetei Sfinte a fost celebrată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de patru colegi ai Preasfinției sale, dintre care și părintele decan, și de ceilalți preoți din parohie. Ceremonia de binecuvântare a focului, de aprindere a lumânării pascale și de împărtășire a acestei lumini a culminat cu cântarea Preconiului pascal de către părintele Iulian Petrea. Toate aceste au avut scopul de a trăi trecerea (Paștele) de la întunericul păcatului la harul dătător de lumină al lui Cristos.

În cadrul Liturgiei cuvântului, credincioșii au luat parte la proclamarea lecturilor unde s-a amintit faptul că Dumnezeu așa cum i-a scos din sclavie la libertate pe evrei, tot la fel conduce noul popor al său de la moarte spirituală la viața harului.

După ce Preasfințitul Aurel în cadrul omiliei ne-a arătat frumusețea acestei nopți a Învierii, care aduce bucurie în suflet, credincioșii au luat parte la Liturgia baptismală în care apa pentru Botez a fost binecuvântată, a fost invocată mijlocirea sfinților și apoi au fost reînnoite făgăduințele de la Botez.

La Liturgia euharistică s-au bucurat toți credincioșii de prezența Celui Înviat din sfânta Euharistie pe care l-au primit cu inimi curate. La toate aceste sfinte celebrări a participat un număr foarte mare de credincioși care s-au împăcat cu Dumnezeu în sacramentul Spovezii la care au luat parte în zilele precedente.

Celebrările au fost animate de cântul corurilor reunite ale adulților și tinerilor dirijate de părintele Iulian Petrea.

După ce toți au luat parte la masa euharistică, credincioșii alături de păstorii lor au dat mărturie despre credința în învierea lui Isus în mod public, participând la procesiunea de pe străzile Bacăului. Cu toții au proclamat victoria Vieții asupra morții și l-au lăudat pe Domnul prin cântul "Cristos a înviat!"

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-21 aprilie: Bacău: Triduum pascal în Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău


 

lecturi: 1015.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat