Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Triduumul pascal 2019 la catedrala din Iași

Zilele cele mai sfinte din an, din Joia Sfântă și până în Duminica Învierii, au fost marcate la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași prin celebrări solemne prezidate de PS Petru Gherghel.

În Joia Mare, 18 aprilie 2019, Liturghia sfințirii uleiurilor (Liturghia crismei) s-a celebrat de la ora 10.30, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă și peste 300 de preoți, care și-au reînnoit promisiunile sacerdotale din ziua hirotonirii. La celebrare au participat și diaconii sfințiți în luna decembrie a anului trecut, seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care au susținut cântările, și numeroși credincioși.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumele:

- 18 aprilie: Iași: Liturghia crismei și ziua Preoției. Foto: Adrian Cuba

- 18 aprilie: Iași: Liturghia crismei și ziua Preoției

Înregistrarea transmisiunii în direct a sfintei Liturghii:

Liturghia Cinei Domnului s-a celebrat la ora 18.30. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături fiind și PS Aurel Percă. Pr. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic din Iași, a ținut cuvântul de învățătură, după care păstorul diecezei a spălat picioarele a doisprezece tineri. La finalul celebrării preasfântul sacrament a fost așezat într-un tabernacol lateral. După celebrarea liturgică au fost organizate mai multe ore de adorație pentru diferite categorii de persoane.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul: 18 aprilie: Iași: Liturghia Cinei Domnului.

Înregistrarea transmisiunii în direct a sfintei Liturghii:

Vinerea Sfântă, 19 aprilie 2019, zi aliturgică, nu s-a celebrat sfânta Liturghie, ci începând cu ora 18.30 a fost o celebrare compusă din trei momente: citirea lecturilor sfinte cu intonarea patimii pe roluri, adorarea sfintei cruci și distribuirea împărtășaniei. Într-o atmosferă de tăcere și interiorizare credincioșii au fost prezenți la celebrarea din această zi pentru a se pregăti cât mai bine pentru sărbătoarea Paștelui.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul: 19 aprilie: Iași: Vinerea Sfântă

Înregistrarea transmisiunii în direct a celebrării:

A urmat apoi Sâmbăta Sfântă, 20 aprilie 2019, tot zi aliturgică, caracterizată de tăcerea mormântului lui Cristos și totodată de așteptarea Liturghiei din Noaptea de Paști. Vigilia pascală s-a celebrat la catedrala din Iași începând cu ora 22.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel, Excelența Sa rostind și cuvântul de învățătură. La celebrare au participat mai mulți preoți din Iași și numeroși credincioși care s-au pregătit sufletește pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. La finalul sfintei Liturghii s-a mers în procesiune cu lumânarea pascală pe străzile orașului.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul: 20 aprilie: Iași: Liturghia din Noaptea de Înviere. Foto: Adrian Cuba

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei din Noaptea de Paști:

Liturghia din Duminica Învierii Domnului, 21 aprilie 2019, a fost celebrată la ora 11.00 de episcopul de Iași. Pr. Paul Budău, decan și paroh al parohiei catedralei, a rostit cuvântul de învățătură. Credincioșii au umplut din nou catedrala pentru a trăi bucuria Învierii și pentru a cânta împreună tradiționalul cântec "Cristos a înviat!"

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei din Duminica Învierii:

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 977.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat