Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lilieci: "Cu familia spre mormântul gol"

Sub genericul "Cu familia spre mormântul gol", în perioada 18-21 aprilie 2019, în Parohia Lilieci au avut loc câteva zile dedicate familiei creștine.

Pr. dr. Felician Tiba, coordonatorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, care a propus și predicile speciale, a făcut o îmbinare a misterelor celebrate în Triduumul pascal, evidențiind rolul familiei în ultimele ore ale lui Isus și primele ore după înviere.

Prin Botez, spunea părintele Felician, cu toții am primit preoția comună. Botezul ne-a făcut fii ai lui Dumnezeu invitându-ne astfel să participăm la tot ceea ce înseamnă "moștenirea" lui. Dacă Euharistia înseamnă mulțumire, în sens larg, ca botezați, ori de câte ori facem partea noastră mulțumindu-i pe alții, "facem" Euharistia, revenind preoției ministeriale coborârea lui Isus cu trupul și sângele său în pâine și vin.

În ceea ce privește porunca iubirii înființată de Isus în Joia Sfântă, prin spălarea picioarelor ucenicilor, concretizată între soți, înseamnă "slujire". Soții sunt chemați să se slujească "și la bine și la greu", slujire care în concret se traduce printr-o dăruire reciprocă necondiționată.

Vinerea Sfântă a fost o ocazie potrivită pentru a medita la Calea Sfintei Cruci actualizată în viața noastră. Nu este întâmplător, spunea părintele predicator, că Isus a parcurs această calea a crucii, cu aceste stațiuni, fiecare în felul ei fiind o etapă bine precizată din viața noastră, aluzie la asumarea de către Isus a umanității noastre purtând-o la desăvârșire.

În noaptea Învierii ca și în ziua de Paști, i-am însoțit pe ucenici și pe femeile sfinte la mormântul gol. Acolo am învățat că eșecurile pot fi transformate în oportunități de creștere, că familia poate transforma momentele de criză în lecții de maturizare.

La încheiere comunitatea din Lilieci și-a arătat mulțumirea față de inițiativa avută dând de înțeles că atât conținutul predicilor speciale, cât și modalitatea în care au fost prezentate, au constituit un răspuns la multe întrebări nepuse, dar existente în viața personală a fiecăruia.

O mulțumire tuturor celor care au participat, episcopilor care susțin și încurajează pastorația familiei, părintelui Felician, precum și tuturor celor care cu ocazia sărbătorii pascale au ales să participe atât la spovadă, cât și la împărtășanie.

Pr. Sorin Bereș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-21 aprilie: Lilieci: "Cu familia spre mormântul gol"


 

lecturi: 1076.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat