Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia crismei și ziua Preoției

Liturghia sfințirii uleiurilor cunoscută și cu denumirea de "Liturghia crismei" s-a celebrat joi, 18 aprilie 2019, începând cu ora 10.30, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit fiind de PS Aurel Percă și de 308 preoți, care și-au reînnoit promisiunile sacerdotale din ziua hirotonirii. La celebrare au participat și 6 diaconi, seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care au animat întreaga celebrare, și numeroși credincioși care s-au alăturat acestei sărbători cu gândul de a se ruga pentru păstorii lor.

În Joia Sfântă, Biserica retrăiește, actualizând printr-o celebrare solemnă, Cina Domnului, momentul în care Isus s-a oferit pe sine ca jertfă, făgăduindu-ne că va rămâne cu noi până la sfârșitul timpurilor în misterul Euharistiei, de asemenea a instituit sacramentul Preoției, un sacrament care a trecut în mod mijlocit de la Cristos, apostolilor și tuturor celor hirotoniți.

La Iași, în aceeași zi de joi, s-a mai celebrat o Liturghie specială, în cadrul căreia a avut loc sfințirea uleiurilor de către episcopi, prilej cu care preoții romano-catolici din Moldova s-au întrunit în jurul episcopului pentru a-și reînnoi făgăduințele făcute în ziua hirotonirii.

Celebrarea a început cu o procesiune în cadrul căreia toți preoții, diaconii, însoțiți de episcopi, au pornit spre altar pentru a-i aduce aducere de mulțumire Domnului care i-a făcut părtași la un dar incomensurabil.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți exprimându-și bucuria de a fi înconjurat de aceștia și invitându-i să-și trăiască, plini de entuziasm, ziua preoției lor.

La omilie, PS Petru a subliniat importanța lecturilor în aprofundarea acestui timp atât de sfânt. Episcopul Gherghel a amintit că lecturile pe care le-am proclamat în cadrul acestei celebrări ne oferă posibilitatea de ne apropia de Cel pe care Domnul Dumnezeu l-a ales și l-a uns să aducă săracilor vestea ce bună, să-i vindece pe cei cu inima zdrobită se le vestească celor închiși eliberarea, să-i mângâie pe cei întristați, să aducă alinare celor ce plâng în Sion și să-le așeze pe cap o coroană împărătească, să le schimbe veșmântul de doliu cu untdelemnul bucuriei să-i îmbrace cu haine de sărbătoare în locul disperării.

"El, Marele Preot - spunea PS Petru -, uns de Duhul Sfânt pentru eliberarea și mântuirea lumii, într-un plan misterios, ne-a ales să ne bucurăm de o preoție regească și mai mult de o ungere sfântă prin același Duh Sfânt. Cristos, Preotul cel veșnic, a voit și mai mult să fim unșii săi pentru o preoție sacramentală să devenim cu adevărat o împărăție de preoți pentru Dumnezeu și Tatăl său. Așa a voit și i-a chemat pe apostoli să fie cei ce vor continua până la marginile pământului opera sa de mântuire a tuturor oamenilor.

Cu mare bucurie ne aflăm acum în catedrala noastră împreună, episcop și preoți, pentru a marca actul instituirii noastre ca miniștrii săi, aleși și unși pentru a perpetua în istorie preoția lui Cristos, dar dumnezeiesc din care noi ne împărtășim fără nicio vrednicie a noastră, ci doar dintr-un plan și mister de iubire oferit de el, Marele Preot al Noului Testament, descris așa de frumos și în lecturile proclamate. Ne bucurăm și nu trebuie să uităm că, la Roma, Sfântul Părinte papa Francisc, în mijlocul tuturor preoților din centru creștinătății, celebrează acest mister al întemeierii Tainei Preoției, urmând cu bucurie și fidelitate mandatul lui Isus adresat apostolilor, în sala de sus, în Cenacol: Faceți aceasta întru amintirea mea!. "

Liturghia Crismei, stabilită de normele liturgice și pastorale în ziua de joi sau înaintea triduum-ului pascal, are, din voința Bisericii și a Sfântului Părinte, un rol aparte, un rol special prin care se manifestă și se mărturisește unitatea Preoției, a episcopului și a celorlalți miniștri sacri, care sunt unși și consacrați din voința preotului veșnic Cristos, prin Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul.

"Este firesc - spunea PS Petru - ca în această zi, în cursul dimineții, să simțim prezența lui Cristos care, ca Mare și unic Preot, se oferă pe sine ca jertfă de ispășire, ne oferă darul trupului și sângelui său ca memorial al lucrării sale mântuitoare și ne alege să continuăm noi opera sa până la sfârșitul lumii.

Suntem invitați să fim astăzi mai atenți, nu numai la făgăduințele pe care cu toții le vom reînnoi, dar mai ales la cuvintele din Prefața acestei liturghii, cuvinte evocatoare și răscolitoare care ne arată ce a făcut el în iubirea sa veșnică cu noi, prietenii săi pe care ne-a ales să ne bucurăm de unica sa preoție, de a fi și noi capabili să facem ceea ce a făcut el și să ne oferim, la rândul nostru, și pe noi când îl oferim pe el, să-i sfințim pe oameni împărtășindu-le darurile Duhului Sfânt.

În această zi ne vorbește Cristos, ne îmbrățișează și ne ascultă El, Preotul cel Mare al credinței noastre.

Dar tot în această zi Sfântul Părinte papa Francisc, urmând exemplul sfântului său predecesor, sfântul papă Ioan Paul al II-lea, ne cheamă pe toți să nu uităm ziua alegerii și consacrării noastre, ziua comuniunii noastre sacerdotale, ziua reînnoirii iubirii și a angajamentului nostru preoțesc în slujirea Bisericii și a oamenilor.

Iubiți frați și confrați preoți, ne bucurăm să fim uniți în spirit de aici din catedrala noastră, cu Sfântul Părinte, care tocmai în același moment celebrează marele mister al Preoției cu tot clerul din Roma și din lume.

Vă exprim și eu, împreună cu episcopul nostru Aurel, prețuirea și recunoștința noastră că sunteți și suntem aici, strânși în jurul lui Isus, Marele nostru Preot aici, în Cenacolul nostru, alături și în comuniune cu mine, nevrednicul său slujitor.

Încredințându-vă cu dragoste Maicii Domnului și ocrotirii fericitului nostru, Anton Durcovici, vă îndemn, într-un chip deosebit, să-i ieșim în întâmpinarea Sfântului Părinte papa Francisc care a ales să vină și la noi și care ne cheamă invitându-ne «să mergem împreună!» în împlinirea misiunii noastre de preoți și slujitori.

El, păstorul nostru sufletesc, vine la noi pentru a ne înflăcăra să ducem mai departe flacăra credinței și darurile sfintei noastre Preoții, să le ducem tuturor, pentru a scrie și noi, slujitorii altarelor din dieceza noastră, noi pagini de istorie pe aceste meleaguri pline de istorie și de mărturii vrednice de Cel în care credem și pe care îl urmăm.

Pe El dorim să-l reprezentăm între oameni pe el, Marele Preot al credinței noastre, căruia să-i fie cinste și mărire în vecii vecilor".

A urmat reînnoirea făgăduințele făcute la hirotonirea sacerdotală. După ce păstorul diecezei i-a întrebat dacă vor să trăiască tot mai uniți cu Cristos și să devină tot mai asemănători cu el renunțând la ei înșiși în slujba poporului, de asemenea să devină împărțitori buni al tainelor lui Dumnezeu prin celebrarea sfintei Euharistii și a celorlalte acțiuni liturgice, preoții și-au reînnoit, în fața episcopului și a credincioșilor, făgăduințele făcute în ziua hirotonirii lor, spunând: "Vreau!".

În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi și sfânta Crismă (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoților, consacrarea altarelor etc.). Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse sau vor fi puse în candela de la preasfântul sacrament.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor preoților care au participat la această sărbătoare și i-a încurajat să ducă mai departe, cu vrednicie, misiunea care le-a fost încredințată.

Doamne, păstrează-i pe toți preoții, slujitorii tăi, în iubirea ta desăvârșită și animă-le curajul de a răspândi în lume mesajul tău de iubire și de pace!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 18 aprilie: Iași: Liturghia crismei și ziua Preoției. Foto: Adrian Cuba

- 18 aprilie: Iași: Liturghia crismei și ziua Preoției

* * *

Înregistrarea video a transmisiunii în direct a Liturghiei Crismei:

* * *

Comunicat de presă: Zilele dinaintea Paștelui în Biserica Romano-Catolică (18-20 aprilie)

Iași: Programul celebrărilor din Săptămâna Mare și zilele Paștelui la catedrală


 

lecturi: 2303.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat